Тазгодишната церемония по връчването на наградите "Грами" ще остане в историята на музикалната индустрия като едно доста странно, преливащо от емоции и противоречия събитие. Дори блестящото откриване на вълшебната Алиша Кийс, която за втори път беше домакин и водещ на шоуто в Стейпълс център в Лос Анджелис, не помогна да се усетят обичайните за такива моменти приповдигнат дух и еуфория.

Триумфът на победителите, в това число и този на 18-годишната Били Айлиш, която си тръгна с пет отличия, беше белязан от трагичната гибел на баскетболната легенда Коби Брайънт и неговата дъщеря Джиана, които загинаха в инцидент с хеликоптер над хълмовете на Ел Ей само часове преди началото на церемонията.

Getty Images/Guliver Photos

Тази шокираща новина почерни плановете на организаторите от Звукозаписната академия, които имаха една, единствена задача - да направят толкова забележително и бляскаво шоу, че да изместят вниманието от завихрилите се в последните месеци в организацията скандали. Измежду тях - обвинения в сексуален тормоз, неясноти около финансовите взаимоотношения на неправителствената организация и подкупване при гласовете за излъчване на победителите.

Заради тези и други все още недоказани пред широката публика скандални твърдения, президентът на Академията по Звукозапис, която стои зад най-престижното музикално събитие, Дебора Дюган, беше служебно отстранена от поста си само десет дни преди връчването на наградите.

Дебора Дюган

Getty Images/Guliver Photos

Припомняме, че тя беше първата жена начело на влиятелната организация, чието назначаване на 1 август миналата година беше прието като отзвук от надигналата се вълна срещу управлението в индустрията, което Билборд цитира като "твърде мъжко, твърде бяло, твърде старо и твърде изолирано". Предишният изпълнителен директор беше Нийл Портноу, който заемаше позицията в продължение на десет години.

Именно неговото име беше набъркано в едно от най-сериозните обвинения, довели до отстраняването на Дюган - тя бе набедена, че системно е тормозила бившата асистентка на своя предшественик, Клодин Литъл и ѝ е пречила да изпълнява служебните си задължения.

От своя страна Дюган напълно отрече всички обвинения като заяви, че отстраняването ѝ няма нищо общо със скалъпените клевети.

Тя твърди, че бордът на директорите е решил да я отстрани, заради факта, че е твърд застъпник на равните права и равното заплащане при двата пола, и многократно е отправяла запитвания и оплаквания към отдела по човешки ресурси на организацията.

И не само.

Getty Images/Guliver Photos

Преди дни тя депозира официална жалба в Комисията за равни трудови възможности в САЩ, която включва няколко заплахи и обвинения, включително че Нийл Портноу е изнасилил жена, която е записващ музикант в Ню Йорк. В жалбата си Дюган казва още, че върху нея е упражнен натиск да наеме предшественика си като консултант срещу сумата от 750 хил. долара. След като отказала, Дюган твърди, че системно е била сексуално насилвана от бившия член на управителния съвет Джоел Кац.

И двамата замесени отричат обвиненията.

"Това, което се разпространява не е история, която трябва да бъде разказана. Когато можем да говорим без ограниченията на договор от 28 страници и правни заплахи, ще разкажем какво се случва, когато "се издигнеш" в Звукозаписната академия - публична организация с нестопанска цел", заяви от своя страна адвокатът на отстранената от поста си Дюган - Брайън Фрийдмън.

Във вихъра на този скандал, се появиха и опасения за това как точно се избират водещите музикални фигури на сцената на наградите "Грами" и кой решава на кого ще бъдат дадени статуетките. През последните години имена като Кендрик Ламар и Бионсе бяха използвани, за да привличат вниманието на феновете, но съмнително оставаха встрани от награждаваните. Това, според критиците, е знак, че зад кулисите се случва нещо не съвсем регламентирано.

Отпред обаче, както и тази година видяхме, нещата изглеждат абсолютно различно.

Вече стана традиция на пиедестал да са младите в индустрията - безспорното чудо на музиката през последните две години - Били Айлиш, Лизо, която направи страхотно представяне в началото на вечерта, Лил Нас, Ариана Гранде, Камила Кабейо, H.E.R.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По време на награждаванията, много от гостите, включително и самата Алиша Кийс, която има пет златни грамофона в голямата си колекция от награди, намекнаха за начина на подбор на артистите, които участват в церемонията. Кийс направи красноречив и завършека на вечерта като слезе от сцената с думите:

"Имаме много да променим. Имаме много неща да свършим."

Развръзка около скандалите може да се очаква до три месеца. Това е правният срок, в който независима комисия трябва да провери всички сериозни обвинения около наградите "Грами".