След няколко доста трудни и колебливи години за Мел Гибсън, един от най-успешните актьори и режисьори в Холивуд, започна да се подготвя за впечатляващо завръщане. По-младите фенове на киното може и да не си спомнят феноменалния успех на филми като "Смъртоносно оръжие", но едва ли има истински почитател на киното, който да не е гледал и оценил "Смело сърце", на който Мел Гибсън е и режисьор.

Вижте снимки на Мел Гибсън >>

На 65-годишна възраст Мел определено има с какво да се похвали, освен с едни "честни сини очи". Има огромен списък с шедьоври в киното, успехи пред и зад камерата, повече от 50 филма всъщност и 9, повтаряме 9 деца. Но едва ли това трябва да ни учудва, имайки предвид, че самият Мел Гибсън произхожда от семейство с 11 деца. Той е шестото поред.

За живота, кариерата и проблемите на Мел с алкохола и с една от бившите му половинки - Оксана Григориева, се изписа много през последните години, но на нас ни се иска да обърнем поглед към малко по-нестандартните факти за Гибсън, които не са чак така популярни, въпреки че той е вече на цели 65 години.

Бащата на Гибсън спечели 4600 долара, играейки Jeopardy

Бащата на Мел е писател, но нямал особен успех в тази дейност. Изкарвал прехраната си като железопътен работник, докато контузия го накарала да се пенсионира и някъде през 1968 г. участвал в играта Jeopardy, от която спечелил 4600 долара. Не питайте как ги е изхарчил, все пак човекът е имал 10 деца по онова време.

Мел Гибсън вдъхновява поредицата на People Sexiest Man Alive

Това се случва през 1985 г., когато изданието публикува снимка на Мел на корицата си. Докато подготвя материала, фото-редакторката Мери Дън възкликва: "Той е най-сексапилният мъж на планетата!" Така, от един "неуместен коментар със сексуален намек на работното място" започва традиция, която продължава и до днес.

Facebook

Приходите от филма му "Страстите Христови" отиват при бившата му съпруга Робин Мур

Интересен факт е, че Мел Гибсън сам финансира този филм, който след излизането си през 2004 г., печели 600 милиона долара в световен мащаб. И макар да изглежда честно тези пари да ги прибере човекът, който е осигурил финансирането на филма на първо място, не става точно така.

Мел Гибсън се жени за Робин Мур на скромна католическа церемония през 1980 г., много преди звездният му статус в Холивуд да е така утвърден. Заедно имат седем деца. Мел и Робин обаче се разделят през 2006 г., а съпругата му подава молба за развод през 2009 г. След развода Робин Мур взима половината от състоянието на Гибсън или около 425 милиона долара, което прави техният развод един от най-скъпите в Холивуд.

Мел Гибсън с бившата си съпруга Робин Мур

Мел, който изгради своя собствена църква

Актьорът и режисьор поставя началото на частна семейна църква през 2003 г., която носи името "Светото семейство". Заема площ от 17 декара и се охранява от служители по сигурността. Мястото е оградено от живописните планини на Санта Моника. В параклиса има 400 места. Църквата е традиционно католическа, но не е призната от Ватикана. Единствен неин спонсор е Мел Гибсън. Всяка година той превежда милиони по сметката на фондация, която управлява църквата и на която той самият е директор.

Мел не е единственият Гибсън от семейството в киното

По-малкият му брат Донал е актьор. Синът на Мел - Майло Гибсън, също се обърна към киното.

Мел Гибсън със сина си Майло

Getty Images/Guliver Photos

Актьорът започва да употребява алкохол много рано

Проблемите на Мел Гибсън с алкохол или причинени от алкохола стават обществено достояние през 2006 г., когато той е обвинен заради антисемистските си изказвания, както и през 2010 г. след грозните сцени, които се разиграват около раздялата му с Оксана Григориева. Но всъщност Мел Гибсън започва да употребява алкохол от много ранна възраст. На около 13 години. Той говори за това през 2015 г., когато твърди, че вече пет години е трезвен и не пие.

Снимка: Getty Images

Баща на 61

От 2014 г. насам Мел Гибсън е със спортистката и писателка Розалинд Рос и през 2017 г. актьорът стана баща за девети път. Синът на двойката Ларс Джерард е вече на три години.

БТА

Нещо малко за голямото "Смело сърце"

За снимките на филма Мел Гибсън не е карал никой от актьорите да чете някакъв написан сценарий. Вместо това сядал с всеки от тях на по чаша чай и разговаряли.

20th Century Fox

Брат му Донал играе също в "Смело сърце".

Известната реч на Уилям Уолъс, която завършва с "Freeedom" до голяма степен е повлияна от речта на крал Хенри от пиесата на Шекспир "Хенри V".