Гигантският свят на модата е нейният Голиат, минал на фотосинтеза. Тя е силата, която те кара да хвърлиш любимите си кожени ботуши по Карл Лагерфелд и да боготвориш новата си маркова чанта, която доскоро е била тиква.

Заветът на Макартни

Снимка: Instagram

"Всички сме на тази земя. Заедно", учи ни Стела Макартни, която от малка започва да се грижи за всичко, което я заобикаля. Родена с най-известната фамилия в света, тя расте, недокосната от славата на баща си Пол, в семейната ферма. Там работи наравно с всички. Сади зеленчуци, подстригва овцете и язди с дивите коне. Малката Макартни вече е достатъчно силна, когато майка ѝ Линда решава да ѝ остави още един завет: "На 30 няма как да не знаеш какво ще правиш с живота си." Точно на 30 Стела открива собствено модно студио. Днес денят ѝ започва там в 8 сутринта. Тя нахвърля набързо небрежни скици. А между безкрайните срещи с дизайнерите играе на криеница с времето, провирайки се под закачалките. Следва 4-часова фотосесия с Марио Тестино. Стела и нейните помощнички, въоръжени с карфици и ножици, създават облеклото директно върху модела до най-малкия детайл. Вече се свечерява и навън чака познатото ѝ такси-хибрид, което вози Милър и Бейли. Колата спира в "Ийст енд", където ще свири дядо им Пол Макартни. Стела се здрависва с Рони Ууд, прегръща поредната съпруга на баща си, танцува и припява с пълно гърло.

InterStella

Снимка: Getty Images

"Всеки може да постигне всичко, което иска. Ако наистина го иска".

Тези думи на Стела винаги си личат в делата ѝ. Затова никой не се изненадва, когато дизайнерката побеждава Виктория Бекъм и в спринт на 100 метра, организиран от училището на децата им. Но докато прохожда в бизнеса, приятелите ѝ се притесняват, че ще се пръсне на парчета, влизайки в открития моден космос. Все пак Стела си е наумила да откаже на големите модни къщи да работи с естествена кожа. Тя обаче успява да ги убеди, че помилването на невинните животни ще влезе в перфектна маркетинг симбиоза с елегантния ѝ непретенциозен стил. Идеята веднага е прегърната от зверовете в шоубизнеса. И ето, че на прожекция на "Гравитация" в Лондон Сандра Бълок лети към втората си номинация за "Оскар", но не в астронавтски костюм, а в черна дантела на Стела Макартни. Кейт Мос и Ясмин Ле Бон пък се надпреварват да се обличат еднакво, заразени от модната истерия по роклята ѝ с оптична илюзия за тънка талия. Всички искат да бъдат непобедими в Stella Mccartney, а приятелството с нея е още по-ценно. Амал Клуни не си почива след срещата с премиера Дейвид Камерън, а пристъпва гордо до Стела в неин гащеризон за 1500 паунда, докато двете вървят към частен клуб на "Портобело Роуд". На купоните ѝ често можеш да видиш най-близките ѝ приятелки Наоми, Гуинет и Лив.

Облечи се наопаки

Снимка: Instagram

"Защо обедната ви супа е Грах с шунка? Кой сложи шунката вътре?", казва Стела на сервитьорката в стилно кафене в Западен Лондон. Ужасяващ миг за служителката, която трябва да защити шунката пред един от най-заклетите вегетарианци във Великобритания. Стела следва строгите си правила и в модата. В колекциите си използва лен, памук и дори зеленчуково олио, защото изкарването на пари от убиване на животни за нея е лудост. Но тя обича не само животните, а и хората. Преди няколко месеца Стела предлага помощ на конкурентката си Вивиан Уестууд, която иска да ориентира бизнеса си към устойчивата мода. В кампанията си срещу рака пък кара Кейт Мос да сложи розов сутиен, който напомня на жените да не изпускат часа си за преглед. Самата Стела участва с лицето си в инициативата #whomademyclothes за правата на шивачките. Тя просто облича якето си наопаки и предизвиква цунами от туитове. В този ден последователите ѝ поглеждат етикета на дрехата си и се сещат за хилядите жени, работили по нея. И заедно със Стела надникват отвъд модата.

Метаморфози

Снимка: Instagram

"Ако искаш да постигнеш нещо в живота, намери си добър съпруг. Това помага във всичко", казва Стела и грабва кошницата за пикник с Аласдeр Уилис. Разходката им не е случайна. Те си търсят къща и я намират в зеленото графство Уилтшър. Двамата се промъкват в двора и сядат на тревата като непослушни натрапници в бъдещия си дом. От този момент Уилис споделя със Стела всичко, дори страстта ѝ към модата. Той зарязва издателския бизнес и става творчески директор на производителя на ботуши Hunter, както и един от най-добре облечените британци. "За моята красива съпруга Стела", пише Аласдър върху шистова плоча и засажда под нея диви рози, божури, напръстник и иглика в приказния стил на Лорънс Джонстън. Намерила мястото си в уютната домашна градина, Макартни се е променила. От самотна кариеристка тя се е превърнала в майка на четири деца - две момчета и две момичета. Всеки петък семейството ѝ се отправят на дългия път към истинския си дом в провинцията. Зад себе си Стела оставя мрачният Лондон, който през делниците приютява неизчерпаемия ѝ ентусиазъм да създава дрехи. Към тях тя пришива и точната доза увереност, която ѝ е била нужна, за да стъпи здраво в големия град:

"А сега излез навън и им сритай задниците".

Снимка: Getty Images