Гордън Съмнър днес има юбилей - става на 70 години, часове след като покори публиката в Одеонът на Ирод Атик, част от Акропола, в Атина. В петък вечер той изнесе единия от двата си концерта за годината, като следващите дати са предвидени за 2022 г. Със световната си обиколка Жилото популяризира албума си "The bridge". В Одеона той се изявявал два пъти - през 1996 и 2018 г.

На тази величествена сцена са имали концерти все големи имена от различни жанрове - Мария Калас, Франк Синатра, Пласидо Доминго, Даяна Рос, "Jethro Tull", Брегович и други.

Стинг очевидно си дава сметка, че времената на пандемия са трудни, а продажбите - важни за доходите на всеки артист, чиято работа все пак е свързана много с това колко щедра е музата, и никак не е лека. Затова като човек, познаващ вкуса на времето, той се старае да поддържа интереса на почитателите си. В момента, в социалните му профили, се разиграва томбола за тези, които си поръчат новия му албум онлайн. Ще бъдат изтеглени имена на двама печеливши, които ще могат да присъстват на частния му акустичен концерт в Париж на 4 октомври.

Стинг е роден на 2 октомври 1951 г. в Уолсенд, Нортъмбърланд, като най-големият от четирима синове на Одри и Ърнест Съмнър. Баща му бил инженер, но по-късно отворил млекарница, а майка му - фризьор и медицинска сестра. Гордън помагал на баща си в доставките на мляко, а на 10 години бил като обсебен от китарата, подарена му от тяхно приятелско семейство, което емигрирало.

След като завършва училище през 1969 г., той се записва в Университета Warwick в Ковънтри, но напуска след първия семестър.

Известно време е кондуктор в автобус, строителен работник и данъчен служител, а след това се записва в Нортумбрийския университет от 1971 до 1974 г. и се квалифицира като учител по английски. Той преподава в училището "Сейнт Пол" в Крамлингтън в продължение на две години.

Вечер и през уикендите свири джаз с групите Phoenix Jazzmen и Last Exit.

Тогава получава и прякора си, заради пуловера на черни и златисти райета, с който приличал на стършел по думите на лидера на Phoenix Jazzmen Гордън Соломон.

The Police

Снимка: Getty Images

Кариерата му потръгва като басист и вокал на влиятелната група "The Police". Всъщност любимата му музика е джазът. С "The Police" са заедно до 1984 година, макар че никога не са се разделяли официално.

С колегите от The Police барабанистът Стюарт Копеланд и китаристът Анди Съмърс си правят шегички, годината е 1979 г.

Снимка: Getty Images

В работния си актив Стинг има 15 солови албума, 18 спечелени Грамита от 35 номинации, общо 47  музикални награди, 18 филма като актьор и 21, в които играе себе си, а житейското му благосъстояние може да се отчете и така - има 7 внуци.

Сборът от соловите му и тези с The Police продажби, е 100 млн. копия.

Стинг има шест деца, две от първата си съпруга Франсис Томълти-Джоузеф и Фушия, и четири от настоящата си Труди Стайър - Мики, Джейк, Елиът и Джакомо.

С жена си Труди, която участва в епизод на "Приятели" почти като себе си

Снимка: Getty Images

"Децата ми ме наричат Стинг, майка ми ме нарича Стинг, кой е Гордън?!", отвърнал той на журналист, който се обърнал към него с "Гордън". Даже да му подвикнели по улицата с рождено име, нямало да се обърне, твърди Гордън.

Известният кечист Стив Бордън също използва псевдонима Стинг. Интересното е, че в миналото той е притежавал правата върху този псевдоним, но Съмнър ги откупил.

Стинг припечелва по 2000 долара на ден от "Every Breath You Take", която създават с "The Police" и е вече на 20 години, защото е най-поръчваната в радиата за всички времена.

Написал я когато веднъж се събудил посред нощ.

"Това може да не е единствената пандемия, може да има и други. Ние имаме промени с климата, имаме екзистенциални проблеми, които всички трябва да решим като едно глобално общество, не само като отделни държави. Много съм притеснен за политиката в момента - те изглежда са ограничени, когато трябва да са широко скроени. Ние сме в хаос, но имаме възможност - малък прозорец на възможност, за да направим промяна. Трябва ни политическа воля, така че гласът ни е много важен", казва Стинг по повод последните световни събития.

Добрата форма за годините си поддържа като бяга по 8 мили на ден, практикува йога и спортува аеробика.

Стинг е много добър производител на вино, еликсирите му се ценят високо от водещите световни експерти.