В момента, в който произнесем името на сър Том Джоунс, в главите ни започва да звучи

"Sex bomb, sex bomb, you're a sex bomb.

You can give it to me when I need to come along..."

Певецът с уелски произход, днес става на 80, но все още подкосява краката на милиони дами по целия свят с музиката си и концертните си изяви.

Вижте снимки на Том Джоунс >>

Семейството

Томас Джон Удуърт е роден на 7 юни 1940 г. в Понтиприд, Уелс. Майка му се казва Фреда Джоунс, а баща му Томас Удуърд. Бащата на Том работи като миньор. Има сестра Шийла Удуърд.

Джоунс започва да пее, когато е много малък. Първо на семейни събирания, сватби и в училищния хор. На 12-годишна възраст се разболява от туберкулоза. Лекува се в продължение на две години. През това време слуша музика и рисува.

Жените

През март 1957 г. се жени за ученическата си любов Мелинда Тренчард. Тогава и двамата са на 16 години. С Мелинда имат син Марк, който всъщност е роден един месец преди сватбата им. За да издържа семейството си, Том работи в завод за производство на ръкавици, като строител, пее в нощни барове.

Том Джоунс и съпругата му Мелинда със сина им Марк

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Макар че по-късно много от изневерите на Том Джоунс стават публично известни, той е сред най-големите плейбои в музикалния свят, певецът и съпругата му остават женени до смъртта на Мелинда през април 2016 г.

Том Джоунс и съпругата му Мелинда

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Носят се легенди за сексуалните подвизи на Том Джоунс. В най-силните му години се твърди, че е правел секс с около 250 групита на година. Имал е и връзки с различни жени - Мери Уилсън от The Supremes, тв водещата Шарлот Лоус, бившата носителка на приза "Мис Свят" Марджори Уолъс и други.

През 1989 г., след заведено дело за бащинство и ДНК тест, става ясно, че Том Джоунс има още един син от жена на име Катрин Бъркъри. Той обаче не признава истината до 2008 г. Дори и след това Джоунс не проявява желание да се види със сина си - Джонатан Бъркъри, който по последни данни е бездомен уличен музикант.

Том Джоунс и музиката

През 1963 г. Том Джоунс става фронтмен на групата Tommy Scott and the Senators, с която свирят в нощни клубове в Уелс. Там го открива и Гордън Милс, който после става негов мениджър и през 1964 г. му осигурява договор със звукозаписна компания. Истинският успех за Том идва още с втория му сингъл "It's Not Unusual".

През 1967 г. за първи път пее във "Flamingo" в Лас Вегас. Харизматичното му излъчване, специфичният му глас, както и стилът му на обличане (разкопчана наполовина риза и тесни панталони) направо карат публиката да полудее. Някои от жените в публиката дори хвърлят обувките си на сцената.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Следва поредица от златни сингли и албуми, във всеки от които Том Джоунс разширява обхвата от музикални стилове. Кариерата му продължава вече повече от пет десетилетия.

Още за Том Джоунс:

Синът му е негов мениджър.

Кралица Елизабет Втора му дава рицарско звание и титлата "сър" за заслуги към музиката на церемония през 2006 г.

Елвис Пресли често е бил гост на изявите на Том Джоунс през 70-те. Двамата са били приятели.

Том Джоунс с Присила Пресли и Елвис Пресли

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Застраховал е космите на гърдите си (негова запазена марка) за 7 милиона долара (през 2008 г.)

Според последните статистически данни състоянието му възлиза на 300 милиона долара.

През 2011 г. прави първия си концерт в България. Следват още две негови концертни изяви в страната, като последната засега бе през 2019 г. в Пловдив.

Снимка: SME