Стига веднъж да реши да се задейства, машината за популярност, наречена Холивуд, лесно може да изстреля някого директно сред най-ярките звезди на шоубизнес небосклона, превръщайки го в знаменитост само за едно денонощие. Именно на това се надяват и хилядите хора, които всяка година се местят в Лос Анджелис, решени да дадат всичко от себе си, за да постигнат мечтите си да се озоват под светлините на прожекторите. Само че сблъсквайки се с безпощадната конкуренция, която е готова да премаже всеки, изскочил на пътя ѝ, повечето новопристигнали кандидати за слава просто се отказват от копнежа си по нея, решили че не са готови да платят високата ѝ цена.

Истината е, че много от онези, успели да пробият в индустрията, го постигат, защото са водени не от повърхностното желание за мимолетна известност, а от нуждата да се занимават с онова, което истински обичат. За някой от тях седмото изкуство дори се е превърнало в спасителен бряг, където намират защита от суровата действителност, в която живеем. Точно какъвто е случаят с днешната рожденичка Кая Скоделарио, която само преди няколко години се появи на хоризонта сякаш от нищото, но вече е една от най-обещаващите млади актриси в Меката на киното, след като участва в хитове като "Лабиринтът" и "Карибски пирати".

Вижте снимки на Кая >> 

Всъщност привлекателната брюнетка с пронизващи сини очи, която днес навършва 30 г., още като дете се качва на театралната сцена, за да избяга от тормоза, на който я подлагат нейните връстници. Потъвайки напълно в живота на героините от пиесите, тя забравя, макар и за малко, за проблемите в своя собствен. Детството на родената в Обединеното кралство Кая далеч не звучи като съвременна приказка, тъй като от него липсва най-основния елемент в този тип истории, а именно щастието.

Родителите ѝ се развеждат, когато тя е все още бебе, като грижите за нея поема майка ѝ Катя, отсъстваща от дома им често, тъй като работи на няколко места, въпреки клиничната депресия, от която страда, за да свързва двата края. Двете се местят в Лондон, когато момичето е едва на четири години, като първата вечер в града спят на улицата, преди да се настанят в общинско жилище на "Holloway Road".

Скоделарио приема моминската фамилия на майка си, която е бразилка, отказвайки се от тази на баща си, тъй като не иска да бъде свързана с него по никакъв начин, считайки, че той я е изоставил. Тя посещава католическото училище "Bishop Douglass", но заради лошото отношение от страна на своите съученици не след дълго се прехвърля в училището по изкуства и медии в Ислингтън, където за първи път се сблъсква с актьорското майсторство, превърнало се в най-голямата ѝ страст.

Макар да е диагностицирана с дислексия, тя не се отказва от него, дори напротив, започва да полага повече усилия, решена да докаже таланта си. Въпреки това свои по-късни интервюта неведнъж е казвала, че по онова време изобщо не е мислила, че действително ще успее да навлезе във филмовата индустрия, тъй като нито е имала пари да посещава допълнителни курсове, където да развива и усъвършенства дарбата си, нито е вярвала в късмета си, който дотогава винаги ѝ е изневерявал.

Само че през един ден, оказал се съдбоносен за кариерата ѝ, тя попада на обява за кастинг, набиращ свежи лица за нов сериал, носещ името "Skins". Освен липсата на какъвто и да било опит пред камера, проблем се оказва и възрастта ѝ, тъй като от продукцията търсят младежи над 16 г., а тя е на 14 г. Учителката ѝ по драма обаче я насърчава да отиде на прослушването и така, обзета от притеснение, тя се явява пред продуцента, лъжейки за годините си. Изпълнението ѝ толкова впечатлява мъжа, че дори след като разбира истината, той държи тя да участва, предлагайки ѝ ролята на Ефи, която в началото на предаването е епизодична, но после става един от основните персонажи.

В шоуто тя прекарва общо четири сезона, през които става едно от най-разпознаваемите лица на Острова, преди да реши да напусне снимачната му площадка завинаги, но не и преди да бъде номинирана за играта си два пъти в категория "Най-добра актриса" на отличията TV Quick - през 2009 и 2010 г.

Дебюта си на голям екран прави в научнофантастичния трилър "Луна", чиято премиера е на филмовия фестивал Сънданс през 2009 г., където получава множество положителни отзиви за изпълнението си. Във втория си филм - "Shank" от 2010 г., тя играе тийнейджърката Таша, а същата година се появява и в римейка на "Сблъсъка на титаните" като Пешет.

Превъплъщението, с което прави сериозно впечатление на критиката обаче, е това в Катрин от екранизацията на романа "Брулени Хълмове" от 2011 г., чиято премиера се състои на кинофестивала във Венеция, след която предложенията за участия в различни проекти започват буквално да я заливат. Тя обаче подбира много внимателно ангажиментите, които поема, вместо да приеме първия, предложен ѝ.

Само за една година тя прибавя във филмографията си още три заглавия, които са в коренно различни жанрове, като междувременно се снима и в музикалния видео клип на Роби Уилямс към песента "Candy". Първия си американски филм осъществява през 2012 г., когато си партнира с Джесика Бийл в трилъра "The Truth About Emanuel", в който влиза в обувките на проблемно 17-годишно момиче, гледащо бебето на новата си съседка Линда, оказало се реалистична кукла.

След като образът ѝ се появява в киносалоните зад океана веднъж, не минава много време, преди да го стори пак, при това в още по-успешна лента - "Лабиринтът: Невъзможно бягство" по бестселъра на Джеймс Дашър, в която тя се появява като основния женски персонаж Тереза. Участието ѝ в първата, а после и втората част от трилогията я изпраща директно на върха на славата, осигурявайки ѝ място във франчайза на Дисни "Карибски пирати", в чийто пети филм - "Отмъщението на Салазар", застава рамо до рамо с легендите Джони Деп, Хавиер Бардем, Кийра Найтли и Орландо Блум.

Следва третата и финална част на "Лабиринтът" - "Последният кандидат", а след това сключва договор със стрийминг платформата Netflix, присъединявайки се към екипа на поредицата "Spinning Out". След като вече се е върнала обратно към малкия екран, тя решава да приеме и "The Pale Horse" - минисериал, адаптация по един от романите на Агата Кристи, излъчван по Amazon Prime Video и ВВС, но по-късно отново се насочва към филмите. Последното заглавия, в което се снима, е "Заразно зло: Добре дошли в Ракун Сити".

В началото на тази година излезе лентата "Дъщерята на краля", по време на чиито снимки се запознава със съпруга си Бенджамин Уокър, който един от актьорите, участващи в нея. Любопитен факт е, че продукцията е заснета още през 2014 г., но студиото решава да я задържи в продължение на цели осем години, за разлика от любовта между двамата артисти, която просто няма как да бъде отложена. Те официално се вричат един на друг през декември 2015 г., а след 11 месеца на бял свят се появява първородния им син Роман. В края на миналата година Скоделарио, която зае 13-о място в класацията за най-сексапилни жени на планетата на британското издание на списание "FHM", даде живот и на второ дете, този път момиченце.