В рубриката "DIRections" всеки месец ще ви отвеждаме до любимите градове на България, за да ви срещнем с техните сърца. В следващите дни на страниците на #URBN.dir.bg ще представим четирима цветни и позитивни хора, които осъзнато избират да работят и развиват своя град.

Разбира се, в специален материал ще представяме не само най-интересните забележителности, но и актуалните места за среща, почивка и забавление.

Наш партньор в това пътешествие е Vivacom - компанията, която ни свързва със света вече 10 години.

В близост до театъра и основния път се намира и парк Марно моле, в което през лятото може да се охладите на фонтаните.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Никога няма да забравя първото ми пътешествие до Велико Търново с родителите си. Лятна разходка до Царевец, който изглеждаше като дворец от приказките. Плахите ми стъпки по скърцащата крепостна порта, играеща ролята на вълшебен мост над дълбокия ров. И гордостта в гласа на родителите ми, когато ми разказваха за историята на града.  20 години по-късно съдбата ме срещна със съпруга ми. И така гостуването на старата ни столица вече стана неизменна и чакана част от календара.

Велико Търново не е просто един град с много история, а град с бъдеще. Един от малкото български градове с положителен прираст - дали заради университета или заради красотата му.. Град, който горещо ви препоръчвам да посетите през някой от идните пролетни уикенди. И без да претендирам за изчерпателност, ще ви препоръчам няколко любими местенца в старата ни столица, по които обожавам да се разхождам или да презареждам.

Самоводската чаршия.

Глава 1. Храна за душата

Дворец в облаците

Да не посетите Царевец, докато сте в Търново, е равносилно на това да проспите Айфеловата кула, докато сте в Париж. И двете забележителности са емблематични за своя град и една от причините за тяхното очарование.

Царевец е била основната българска крепост по време на Второто българско царство, когато Велико Търново е столица на държавата. Високото разположение на хълма и неговата непристъпност са предопределили избора тук да бъде центърът на върховното управление на държавата. При разкопки са открити над 370 жилищни и стопански сгради, 22 църкви и 4 манастирски комплекса. В Царевец са живели не само царете, болярите и висшето духовенство, но и многобройно обикновено население, което ги е обслужвала. Една част от тях са били занаятчии, търговци и земеделци.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Крепостта на Царевец е еднакво хубава както през деня, така и през нощта. А ако сте късметлии, може да се насладите на едно от най-магическите аудио-визуални спектакли, наречени "Звук и светлина". Стотиците цветни светлини и трите лазерни лъча представят моменти от българската история, битките срещу османските орди, годините на робство, Възраждането, революционното движение и Освобождението на България. Гарантирам ви, че до неговия край ще сте настръхнали от емоции.

Най-доброто място да му се насладите е от панорамната площадка до катедралата "Рождество Богородично" или от главния вход към крепостта. А график на спектакъла може да намерите ТУК >>

Четиримата царе

Другата красива забележителност, която си заслужава да посетите, са Конниците или Асеневци. Комплексът е посветен на четиримата български царе Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. При тяхното царуване страната достига един от върховите моменти в своето развитие, а столицата Търновград е един от забележителните градове в Европа.

Гледка към паметника на Асеневци и Художествената галерия

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Самият паметник е разположен в речния полуостров на река Янтра и е видим почти от всички кътчета на Стария град. Вечер е осветен много ефектно. До паметника може да стигнете през красивия Стамболов мост.

В непосредствена близост се намира и една от другите културни точки на града - Художествената галерия, която отново е изградена в архитектурния старинен стил на града. Вътре могат да бъдат видени картини на Владимир Димитров-Майстора, Борис Денев, Никола Танев.

От паметника на Асеневци и Галерията може да направите невероятни кадри на архитектурата, запазила духа на Старо Търново, които гарантирано да предизвикат малко завист във вашите Инстаграм последователи. От тук има чудесен изглед към река Янтра и към амфитеатрално подредените къщи отсреща, съперничещи на тези на Позитано.

Гледката към Конниците.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Stairway to heaven

Ако сте от хората, които обичат предизвикателствата и разходките, то задължително посетете зеленото сърце на града - парка "Света гора". Късче прохладна гора, пълна с живот, гъсти дървета и диви цветя. Името му е свързано с миналото, когато през Средновековието тук се намирали няколко манастира.

До него обаче ще стигнете през огроооомно количество стълби, които ви гарантирам, че ще изкара от вас всяка една изпушена цигара или изядено парченце шоколад. Затова горещо ви препоръчвам да предвидите тяхното изкачване преди ядене, а не след това.

А на върха на парка ще ви очаква панорамната площадка "Небесна разходка", издигната на 50 метра от ската. От нея можете с просто око да видите Царевец и хълма Трапезица. Но ви предупреждавам - площадката не е за хора със страх от високо.

В целия парк са изградени над 6 км вело и пешеходни алеи, парк за домашни любимци, cпopтнo игpищe, кaтepaчни cтeни, скейтборд рамки и фитнec ypeди нa oткpитo.

Глава 2. Храна за тялото

Храна на щастието

Ако сте любител на вкусната храна, която съчетава най-добрите техники и съставки, ви препоръчвам да се отбиете в ресторант "Щастливеца". Обожавам това място!

Една от многото причини, поради която винаги се връщам там, е консистентността и професионализма. Екипът му отдавна е осъзнал, че тайната на успешния бизнес, е, че не интериорът трябва да бъде водещото в един ресторант, а вкусната храна, поднесена навреме и с усмивка.

Ресторант "Щастливеца" се намира близо до Самоводската чаршия и Стария град.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Ако се чудите какво да изберете от менюто - не го мислете, защото няма да сгрешите в избора си. Всичко е божествено, защото е направено с качествени съставки и подправки, които карат вкусовите ви рецептори да пеят "Ода на радостта". Моите нови фаворити са качамакът със свинско и салатата с патладжан.

Затова за чревоугодник като мен, ресторантът е една от основните забележителности в града, пазещ много спомени. Ако планирате обаче посещение през уикенда, моят съвет е да си резервирате маса там от по-рано, защото през почивните дни напливът е огромен - чужденци, български туристи препълват масите постоянно.

Време за десерт

След разходката на Царевец препоръчвам да се отбиете в сладкарница "Стратилат", разположена в началото на Самоводската чаршия. Заведението е на няколко етажа, а през лятото отваря и широка градина, която позволява на децата да играят и тичат свободно навън.

Началото на Самоводската чаршия.

Моят фаворит е ореховият пай, който комбинира маслено тесто, изпечени орехи и гъст карамел.

Cocktail o'clock

Ако отсядате в Търново с нощувки, задължително, ама наистина задължително се отбийте в текила бар Funky Monkey, който преди няколко седмици дори спечели и наградата "Бар на читателите" на списание Бахкус. Барът се намира също в Стария град на главния път към Царевец. Разположен е на 2 етажа, а през лятото може да се настаните на красивата му тераса, украсена с цветни лампи, блещукащи като звезди, стари бутилки и много цветя.

Входът към бар Funky Monkey е от главната уилца на Стария град. Задължително отидете там без колата.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Ако си мислете, че сте от хората, които не обичат коктейли, значи представата ви за самите вас ще се промени на 180 градуса. Създател на Funky Monkey е един от най-добрите български бармани Иван Попов, който доскоро обитаваше софийската бар сцена. Препоръчвам ви да седнете на бара, за да можете да следите отблизо обиграните движения, с които Иван и неговият екип създават шедьовър след шедьовър. А ако не знаете какво ви се пие - просто го питайте и му се доверете. Гарантирам ви, че ще останете доволни от крайния резултат.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Глава 3. Новите съкровища на Велико Търново

"Там"

Едно от най-еклектичните места, в които може да отидете и да изпиете чаша вкусен чай, да играете настолна игра, да четете книга, е "Там". Арт-пространство, запълнило нужната ниша за културни и социални събития.

Екипът на "Там" дава дом на гостуващи театрални постановки, музикални групи и DJs. Намира се в горната част на парк Марно поле, непосредствено до главната улица на града и Театъра.

Място изпълнено с много уют, топли хора и много вдъхновение.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Английската книжарница

Ако обичате хубавата литература, задължително се отбийте в книжарница The Book Cave, където може да намерите интересни заглавия. Повечето, разбира се, на английски. А ако се чудите какво може да накара една англичанка да заживее в България - може да питате лично.

Кафе на пясък

След обилното похапване ви препоръчвам да се отбиете през Стария град и "Шекерницата", която се намира на ъгъла на Самоводската Чаршия. Освен вкусни сладки и захарни петлета ще може да пиете вкусно турско кафе, направено на пясък пред очите ви.

Дървената фигура на пейката ви чака за снимка и наздравица. До нея се намира и Шекерницата с кафе на пясък.

Препоръчвам да го консумирате в компанията на ръчно направена целувка, която леко ще предава лека сладост на силното кафе.

За зоо любители

Ако разполагате с куче и/или котка, то задължително ви препоръчвам да се отбиете е магазин "Шаро" до парк Марно поле, където през лятото може да се насладите на освежаващите фонтани или да поиграете партия шах с местните любители.

Официална Facebook страница на магазина

В магазина може да намерите всякакво разнообразие от играчки и висококачествена храна, които липсват в столичните магазини. Спокойно може да отидете и със своя домашен любимец, защото персоналът там наистина обожава животните. Много възможно на вратата да ви посрещне един от дружелюбните кралски пудели на собствениците - прецизно подстриган и изкъпан.

Работа с гледка

Ако сте от хората, които могат да си позволят лукса да работят от вкъщи и Велико Търново ви хареса, спокойно може да продължите уикенда в работна седмица. Старопрестолната ни столица също не отстъпва на световния тренд на т.нар. "co-working space" или свободно офисно пространство, което може да наемете за няколко дни.

Плюсът в случая е, че гледката от прозореца наистина ще си заслужава. Пространството "Free Дом 21" e разположено в Стария град на Търново и открива панорама към красивите къщи кацнали над реката.

Парк "Мини- България"

Ако се разхождате в компанията на деца, задължително се отбийте през "България на длан", разположен зад хълма на Царевец. Тук са разположени някои от най-известните забележителности на България - от Плиска, Плевенската панорама, Евскиноград и паметника Шипка. Гарантирам ви, че децата ви ще се влюбят и разгледат с интерес.

Пътеписът е част от новата авторска поредица на Dir.bg u Vivacom.