Певицата Християна Лоизу, която плени публиката в Х Factor, спечелвайки формата, в момента се носи на вълните на любовта. Тя твори, лекува, преподава, работи над песни, но и ще я видим в световноизвестния мюзикъл "Фантомът на операта". Успехът, който я следва в последните години, ни подтикна да ви я представим именно в Месеца на жената.

Конференцията "Shes the ONE" на Dir.bg, в която екипът на #URBN ще събере десет уникални, силни и борбени жени, ще се проведе на 28 март, в Клуб 1 на НДК, вход свободен. Местата са ограничени, но си струва да чуете нашите лекторки, защото житейските им послания са истински притчи за щастието. Запазете своите места на формата за регистрация тук.

- Г-це Лоизу, с какви проекти се занимавате сега и как се стигна до участието ви във "Фантомът на операта"?
- Явих се на кастинг за участие във "Фантомът на операта". Това стана миналата година - февруари и март. Много се чудех дали да участвам, защото бях болна около 3 месеца и гласът ми беше зле. И си казвах, че няма да се явя, защото не съм подготвена. На предпоследния ден от записването ми се обади един колега, който искаше да му партнирам на кастигна. Та той ме накара, реално, а аз си казах, че каквото има да става, ще става. Казах му, че съм О.К. и отидохме. Мина кастингът, но един ден след това ми се обади директорката на "Музикалния театър" - Мариана Арсенова, и ми каза, че иска да се видим. Поговорихме си и тя ми обясни, че иска да участвам в постановката. Така през лятото започнахме. Определено се притеснявах, защото още не се чувствах добре вокално за първите репетиции. Но общо взето така започна всичко.

Вижте снимки на Християна >>

- Това означава, че вече сте запозната добре с ролята и с цялата постановка?
- Да, разбира се. Весела Делчева и Теменужка Трифонова са на щат, а аз съм гост за няколко представления.

Снимка: Павлин Даскалов

- На датите...
- На 23 и 29 март, а след това на 6 и 10 април. Такава ни е уговорката.

- А кога започнахте да се готвите миналата година?
- Всичко стартира някъде през юни. После театърът имаше почивка, а след това през есента отново.

- Значи сте готова за ролята на Кристин?
- Вокално, да. Репетициите ми на голяма сцена са отскоро. Надявам се всичко да е наред.

- Участвала сте в "Иисус Христос суперзвезда"...
- Да, имам малък опит на голяма сцена, защото бях гост изпълнител в Пловдивската опера за това представление.

- И сега идва "Фантомът на операта"...
- Голямо предизвикателство е. Ролята на Кристин е много отговорна. За тази роля мечтаят много сопрани по света, но на мен също така много ми допадна и фактът, че се пее на български. За първи път ще пея продължително време на български език. В началото ми беше трудно. Имаше думи, които не произнасях добре, но много работих по тях и нещата се изчистиха. Предизвикателството, че ще се кача на сцената на "Музикалния театър" пред българска публика е голямо. Искам и се надявам хората да останат доволни от мен. Не искам само да изляза, за да си свърша работата. Аз не пея за себе си, а за публиката. Вярвам, че нещата ще се получат добре.

- Това, че във "Фантомът на операта" се пее на български, е повече от добре, а и текстът е адаптиран отлично...
- И аз смятам така, защото публиката със сигурност ще се потопи в обстановката по-добре, когато разбира текста. Когато пееш на български, по-добре можеш да предадеш емоцията на персонажа. Все пак дилемата пред главната героиня, която има влечение към двама мъже, е в основата на образа. И когато пееш на български, посланията по-лесно стигат до публиката.

Снимка: Павлин Даскалов

- Извън участието ви във "Фантомът на операта" с какво се занимавате?
- Подготвям нова песен. И продължавам да представям майсторските класове в различни страни. (б.р.- Християна Лоизу представя терапевтичната техника "Аподжио". За целта певицата е обединила сили с вокалния педагог Силва Макамян. Чрез "Аподжио" се дава възможност на посетителите да овладеят пеенето в различни стилове като опера, поп, мюзикъл, народна музика и т.н. Самата Лоизу е изучавала техниката от 12-годишна.) Имали сме представяния в София и в Москва. А хората, които са ни посетили, са доволни. Участието ми във "Фантомът на операта" ми отнема много време, но ги съчетавам нещата. Работя, както казах, и върху своя песен.

- Значи 2018 година е успешна за вас?
- О, да. Вижте, всяка година е различна.

- С какво...
- След формата издадох една песен. Имах много участия. Дойде втора песен, участията не спряха (Усмихва се.). После дойде "Иисус Христос суперзвезда". Там се пееше на английски и беше концертно изпълнение. Колегите от Пловдивската опера са страхотни и да се работи с тях беше много хубаво. Концертите и там бяха лимитирани, но това е свързано с правата. Сега идва "Фантомът на операта". Вече имах възможност да работя с режисьора акад. Пламен Карталов, както и с изключителни артисти от "Музикалния театър" като Весела Делчева, Влади Михайлов, Владо Грудков, Денко Проданов, Калина Ангелова, Людмила Козарева и др. Все изниква нещо интересно. Няма от какво да се оплача. Нещата около мен се случват.

С акад. Пламен Карталов на репетиция на "Фантомът от операта"

Снимка: Музикален театър

- Споменахте нова песен. Нещо повече ще кажете ли...
- Работя върху три проекта и реално нямам представа коя песен ще се издаде. В момента просто нямам какво повече кажа, защото нещата са несигурни. Ще видим после какво ще стане.

- Пътувате ли често до Кипър. Мислите ли за песен там?
- Скоро се прибрах от Кипър. Там направихме един майсторски клас. Април и май пак ще ходя. В Кипър царува гръцката песен. Отраснала съм с нея, но искам да се развивам в България.

- Какво бихте разказали за тези майсторски класове?
- Става въпрос за техника на пеене, която ти помага да се възстановиш след проблем с гласните струни. Хората не са запознати с това, защото си мислят, че като загубят гласа си, може да поправят това само с операция. А не е така. Вокалната техника, която преподаваме, може да ти върне гласа след време, може да се приеме и за лечение. Да, много зависи какъв е точно случаят, но ние се борим и винаги има решение. Дори да имаш възли, дори да пееш по начин, който те изморява, има начин как да ти се помогне. С тази техника можеш да започнеш да пееш от нулата, както се казва, но да се научиш да пееш правилно. Може да нямаш певчески заложби, да нямаш никакъв талант и супер глас, но ще пееш правилно. Има голям интерес към тези класове. Определено помагаме на хора с проблеми. Няколко такива класове сме правили в София, посетихме Москва, както казах, а направихме и в Кипър.

- Песни, участия... Това добре. А колко е влюбена Християна Лоизу...
- В смисъл...

- В буквалния. Разбрах, че имате нов приятел...
- Да, имам нова любов в живота ми (Усмихва се.).

- И, както казват в телевизионните игри, победителят е...
- (Смее се.) Той е Борислав Борисов - журналист в Star Reporters. Много сме щастливи.

- Как пламна любовта, как се запознахте...
- Реално се познаваме от доста време покрай работата ни. Той е журналист, водещ, беше ми взел няколко интервюта. Покрай събития се бяхме срещали. Но се видяхме и в Кипър, колкото и странно да звучи. Там се видяхме миналото лято и... изведнъж любовта пламна.

- А как ще се развият отношенията ви с Музикалния театър...
- Имам предложение, но още не сме решили какво точно ще правим. Сега правя дебют и съм развълнувана. Има роли, за които съм подходяща, но ще видим. Предизвикателство е за мен да работя за г-жа Арсенова.

- С Пловдивската опера ангажименти имате ли?
- Не. Работата ни се сведе до участието ми в рок операта "Иисус Христос супезвезда" в ролята на Мария Магдалена. Направихме турнето из цяла България и това беше.

Bulphoto

- Как си представяте успеха?
- Това е много относително нещо. Успех за мен е да съм заобиколена от хора, които вкарват хубави емоции в живота ми. За мен е важно хората да усещат това, което искам да им предам.

- А то е?
- Топлина, сигурност, любов...

- Спечелихте един от най-популярните музикални формати - Х Factor. Къде поставяте това във формулата ви за успех?
- Радвам се, че успях, че го направих. Но това е вече минало. Животът е пълен с предизвикателства, така че гледам напред. Важно е човек да прави това, което иска, което осмисля живота му. Аз съм доволна. Нещата пред мен се случват.

- Какво ви вдъхновява?
- Сега е любовта (Усмихва се.). Всичко около мен всъщност ме вдъхновява. Може и някоя елементарна случка да ме е зарадва по някакъв начин, да ме вдъхнови. Хората, на които помагам с майсторските класове, също ме вдъхновяват, защото виждам, че съм полезна. А да си полезен на някого, е супер чувство. Когато се зарадвам на нещо, понякога започвам да си танан"икам някаква мелодия, която бързам да запиша, защото после може да се роди песен. Дори и хубавото време, когато се разхождам някъде, може да ме вдъхнови.

- С каква идея влязохте в X Factor и кога разбрахте, че нещата се случват много добре за вас?
- Знаете ли, всичко беше малко странно. Имам предвид това, че преди да отида на прослушването, се бях прибрала от Кипър. Бях отишла при нашите за няколко месеца. Дълго време не се бях прибирала. Учих в България 6 години, след това година бях в Англия, в Лийдс. И си казах, че след 7 години е време малко да се прибера в Кипър. Работих там, за да събера малко пари и така да мога да пътувам за прослушвания из Европа. В Англия участвах в две прослушвания, нищо не стана. Кръстницата ми живее там. Малко се разпрострях, но казвам това, за да покажа как нещата се случват. И като се прибрах в София, се явих в Х Factor. Това стана изцяло и благодарение на близките хора около мен.

- С две думи те ви бутаха към това да се явите на прослушването?
- Буквално така беше. Казваха ми постоянно, че са сигурни, че хората ще ме харесат и настояваха. И така в един момент се реших и се записах. В същия момент основната цел пред мен бе да си намеря работа, защото исках други неща. Тогава така разсъждавах. На първия кастинг бях толкова уплашена, че то направо си личи. Страхувах се, че хората в журито няма да ме харесат, че няма да си изпълня песента хубаво. Страхът тогава буквално ме спираше да покажа най-доброто от себе си. А след като почнаха концертите, нещата малко по-малко се наредиха. Придобих увереност, опит и така докрая, за да спечеля.

- Колко по-уверена сте днес?
- Много е различно. Много по-уверена съм. Имам опит, знам какво искат и очакват хората от мен. И от тук нататък само ще надграждам. Имам още да се уча, но съм тръгнала по пътя си. Имам песни, участия и хората ме приемат добре. Ръкопляскат ми, а това ме зарежда. Аз пък им предавам от моята емоция. Това ми дава много сила. Участието ми във формата ми помогна да преодолея страховете си. Тогава имах огромен страх от голямата сцена, но го преодолях. Във формата, а и след това, се запознах с много хора, които много ми помогнаха. Да си изпълнител е магия, защото хората очакват от теб да ги поведеш нанякъде с песните си. И когато осъзнах това, много се отпуснах. Сега това ми е много полезно, когато работя във въпросните майсторски класове, за които говорих. Всеки един успех, който съм постигнала, за мен е по-голям от предишния. И това ме кара да продължавам само напред. Явно сега се намирам във важен момент от живота ми, защото знам какво правя, научих много неща, преодолях си страховете. Около себе си създадох кръг от хора, които много ме подкрепят и на които мога да разчитам. Какво повече да искам.