Чудили ли сте се някога как дерматолозите се грижат за кожата си? Освен че са професионалисти, обикновено те се отличават с чиста и блестяща кожа, каквато всички искаме за себе си.

Какво точно използват, за да я поддържат в такъв вид? Или може би по-важно е какво не използват?

Вижте продуктите и съставките, които четирима дерматолози, попитани от Huffington Post, никога не слагат върху кожата си:

1. Слънцезащитни спрейове

Слънцезащитните спрейове може да изглеждат като благословия за онези, които мразят лосионите, но те определено не са любимите продукти на професионалистите.

Дерматологът от Ню Йорк д-р Рейчъл Назарян казва, че никога не използва слънцезащитни продукти под формата на спрей за лицето или тялото си, защото, според професионалното й мнение, те не осигуряват достатъчно дебел слой, за да бъдат ефективни.

"Половината от спрея отива във въздуха, като дори вдишваме част от него. Но винаги има изключения. "Ако имате дете, което не стои неподвижно, можете да използвате спрей. Но никой самоуважаващ се дерматолог не го използва", казва Назарян.

Доктор Кенет Марк казва, че можете да използвате слънцезащитни средства под формата на спрей за тялото си, но никога не трябва да го правите за лицето. А ако решите да рискувате, непременно трябва да затворите очи, защото той може да ги изгори.

Какво се случва, ако не се къпете една година?И може ли това да има странични ефекти

2. Олио за тен

За онези, които обичат да поставят олио върху кожата си, преди да я изложат на слънце, имаме лоши новини. Доктор Марк посочва, че никога не използва олио за тен, което често съдържа ниски нива SPF (SPF 4 не е достатъчен, за да ви предпази от слънчевите лъчи).

Това не само не е добър вариант за слънцезащитен крем, но също така запушва порите, предупреждава лекарят.

3. Слънцезащитни продукти с химични филтри

Както доктор Назарян, така и д-р Самер Джабер от Ню Йорк, посочват, че предпочитат да използват слънцезащитни препарати с физични филтри, а не с химически. За Джабер това е лично предпочитание, докато Назарян казва, че харесва тяхната нежна формула.

"Не ми харесва химичните слънцезащитни продукти. Знам, че са безопасни,  но просто чувствам, че понякога могат да раздразнят кожата повече. Физичните блокери, като цинков оксид и титанов диоксид, са много по-нежни и са по-добри при отразяването на ултравиолетовите лъчи," казва Назариян.

4. Тоник

Почиствай, тонизирай, овлажнявай - тези три стъпки отдавна са вкоренени в съзнанието ни като основа за рутинна грижа за кожата. Въпреки това трима от дерматолозите, с които говори екипът на Huffington Post, разкриват, че всъщност не използват тоник.

"Някои хора обичат да използват тоник, ако чувстват, че кожата им е мазна, но аз не смятам, че това е супер необходимо", казва Джабер.

"Много от тониците съдържат алкохол, който изсушава кожата", каза дерматологът д-р Дженифър Чвалек. "Вместо това сутрин, преди да нанеса витамин С и SPF, почиствам лицето си с розова вода. Тя помага за хидратиране на кожата ми и може да успокои всяко възпаление, тъй като съдържа различни витамини и антиоксиданти. След като изсъхне, прилагам серум от витамин С и след това слънцезащитен крем", посочва специалистът.

5. Парабени

Парабените са основно консерванти, използвани в продуктите за красота, които помагат за ограничаване на развитието на бактерии и плесени в тях. Най-често използваните парабени са метил, етил, пропил и бутил. Често се срещат в овлажнители, фон дьо тени и кремове против стареене.

През годините парабените придобиха доста лоша репутация и въпреки че все още няма достатъчно убедителни доказателства, че са вредни за здравето ни, дерматолозите стоят далеч от тях.„

"Това със сигурност е съставка табу," казва доктор Марк.

Според Назарян, причината за избягването на парабените не просто е свързана със здравето. Тя споделя, че е чела научна статия, според която парабените ускоряват стареенето на кожата.

Джабер също избягва продуктите с парабени и търси техни алтернативи.

6. Хотелски сапуни

Не си и помисляйте да използвате сапуна в хотела, особено когато става дума за лицето ви.

"В хотелите съм много внимателна", казва Джабер. "Никога не използвам сапуните, защото наистина изсушават и са силно ароматизирани. Винаги нося сапун със себе си".

Дерматолозите смятат, че ароматизираните продукти като цяло могат да раздразнят кожата и посочват, че избягват да използват почистващи продукти с добавени аромати.

7. Ексфолиращ скраб

Всички дерматолози се обединяват върху мнението, че ексфолиращите продукти с по-едри частици са изключително вредни за кожата.