Защо децата боледуват често, тръгвайки на ясла?

Д-р Пламен Масларски дава отговори пред Puls.bg защо децата често боледуват, тръгвайки на ясла.

Обратно в новината

Коментари - Защо децата боледуват често, тръгвайки на ясла? | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

както повечето сте чували по по- студените държави по малко боледуват> моя позната отиде да живее в Канада и каза , че там значително по малко боледуват. Децата ги извеждат задължително 1 час навън. и тн. Тук има пероблеми от различен характер, 1 учителка се занимава с 30 деца, децата се извеждат с дрехите , които стоят вътре, тъй като няма кой да се занимава да ги следи и преоблича; хигиената в градините е огранизирана по странен начин, мие се с белини и други силни и неподходящи замалки деца препарати, а килимите в помещенията никога не се перат,; температурата вътре е поне 25 градуса, което е също не здравословно...децата ходят по пантофи от една сграда в друга и после обратно в стаята им... има хиляди такива дребни неща, който водят до тези резултати... сина ми е болен всеки месец, без изключение, независимо от хомеопатии и каляване и други методи за подсилване

докторът си е прав, лелките не ги виня, децата трябва да се каляват и да им се дават лекарства в краен случай. Хомеопатията е чудесен вариант.

Децата боледуват често, защото на някои от учителките или сестрите им е по-лесно да се грижат за по-малко деца. Така че едно болно да има се опитват да изпозаразят всички останали и да си гледат рахата. Заплатата си върви без значение дали ще се гледат 3 или 23 деца.

Toni

Това за учителките е пълна глупост. Много болен мозък може да си го помисли, а още по-болен да го напише .

Всичко зависи от майката-характер,интелигентност и майчински усет.Детето на егоистичната,изнервена майка,която предпочита да си пийва кафенцето с цигарка ,шамаросва и крещи на детето си боледува често.

Един течащ нос не означава непременно вирус, а по-скоро е настинка, която не се прихваща. Вирусите са почти винаги придружени от висока температура.

Няма такова нещо като настинка. 90% от така наречените настинки са предизвикани от грипо-подобни вируси - риновируси. При отслабен имунитет след това идват стафилококовите инфекции които предизвикват ангини, пневмонии. Самото преохлаждане на организма отваря врата вирусни и бактериални инфекции.

Съгласен съм с това. Все пак да не забравяме, че българите от древни времена се страхуваме най- много от две неща: да не настинем и да не се минем.

Повече от 200 различни вируса могат да причинят обикновена настинка. Някои от тях, като риновирусите, рядко водят до сериозни заболявания. Риновирусите (от гръцки Rhin - нос) са причина за около 30 до 35 процента от настинките при възрастни.Учените са открили над 110 различни вида риновируси.Относителната значимост на различните вируси за настинките при деца е неясна, тъй като при тях е трудно да се изолира точната причина за симптомите. Дано се сетите , че съм го копирала от интернет пространството . Не съм толкова компетентна като Вас.

Затова се разболяват децата, защото все ще се намери някоя невежа майка, която не знае, че настинка = вирус и си пуска заразното дете на градина да изпоразболее и останалите. Аман от такива!

Детето на малката ми дъщеря живее в Германия - имаше температура над 38 - лекарката е казала на дъщеря ми че детето е силно и ще се справи само . Сиропите нищо не помагат и няма смисъл да му предписва нищо. След 3 дни то отиде на градина здраво - то е на 1г и 3 месеца . Не знам как се грижат лелките и за какво са виновни или невинни ама децата се приемат с кашлица и сополи , но не трябва да имат температура

СТРАННО КАКВА МАЙКА СИ ТИ, РАЗСЪЖДАВАЙКИ ПО ТОЗИ НАЧИН,ЖАЛКОТО Е, ЧЕ ТАКИВА КАТО ТЕБ НЕ СА МАЛКО

А ТИ ЩО ЗА МАЙКА СИ АКО СИ ТЪПЧЕШ ДЕТЕТО НА 1г. и 3 С Лекарства.

Не е вярно, че болно дете с бележка, че е здраво не може да бъде върнато от градина. Всяка година кмета издава заповед до училищата и детските градини медицинското лице да извършва филтър и да връща болните деца. В правилника на всяка градина пише, че не приемат деца с хрема, кашлица, обриви и пр. За информация на родителите които не знаят няма такова нещо като безобидна хрема и деца със сополи са заразни за околните.

Напълно съгласна. Разбира се, че хремата е заразна- това са над 200 вида риновируси.

И КОЯ Е ТАЗИ ГРАДИНА, КОЯТО ВРЪЩА ДЕЦА?

Невероятни глупости изчетох в коментарите . Първо , докторът е Масларски , а не Масларов , второ , сменете си джипито , ако не диагностицира качествено . Следващо , в яслата , в която е детето ми , даже директорката знае кое е хремаво и кое не . Друго , при много от децата се наблюдава кашлица следствие от хремата , защото са малки и НЕ ЗНАЯТ и НЕ МОГАТ да си духат носа секретът се стича по носоглътката . Не знам да се дава болничен за хрема - при попълване на такъв лист се пише диагнозата , която е съгласувана със Здравната каса и НОИ . Та , когато те приемат , че за хрема ще се заплаща обезщетение , джипитата ще издават такива документи и майките няма да ходят на работа и сополи няма да има в яслите и градините .

И моята дъщеря мн често боледуваше(хрема и кашлица) и понеже имам възможност(имам една жена за спешни случаи :)) я оставях в къщи. В началото много се ядосвах,защото тя има астма и от една хрема почваше така да буха,че само инхалации с вентолин и помагаха. Записах я на плуване, на ски, тенис, започнах да я обличам по-леко и сега е доста по-стабилна. Децата пак си ходят със сополи и кашлица на детска,но тя се заразява по-рядко.Истината е,че децата трябва да си изградят имунитет и да не се изнежват.

НЕ Е ВЪПРОСЪТ ДАЛИ ДИРЕКТОРКАТА ЗНАЕ ИЛИ НЕ, ВЪПРОСЪТ Е КАКВО ПРАВИ ТАМ ТОВА ДЕТЕ, ПОМИСЛИ ЗА СЕБЕ СИ, ТРЪГНЕ ЛИ ДА ТЕЧЕ НОСЪТ ТИ, НЕ СЕ ЧУВСТВАШ ОСОБЕНО ДОБРЕ, ИЗОБЩО ДЕЦА СЪС СОПОЛИ НЯМАТ РАБОТА В ЯСЛИ И ГРАДИНИ, НЕ САМО ЗА ТЯХ НЕ Е ЗДРАВОСЛОВНО, НО И ЗА ОСТАНАЛИТЕ!

Там е въпросът за директорката , защото по-долу в коментара беше написано , че мед.сестра на детското заведение е с вързани ръце . Примерът ми е , че в моя случай даже директорката следи и НЕ допуска болни деца . Така че има дисциплина и никой не си позволява да води детето хремаво.

Доктор Масларов може да се отрови с олово под формата на куршум! Боледуват, защото като отидеш при педиатъра със сополиво дете, той го преглежда и казва "Ами, градинска хрема!" и пише една бележка "Клинично здрав". С тая бележка родителят отива при медицинската сестра в ДГ и тя копче не може да каже - пуска детето. А да педиатърът си къта скъпоецнните направления и не иска да даде едно за посявка за стафилококи и всякаква друга гад.

Просто си смени педиатъра!

Аз реших детето ми да не ходи на ясла. Егати занимавката, 2 дни отиде, 5 дни болно и се чудиш кой да го гледа.

Абсолютно съм съгласна. И моето е два дни в яслата после десет вкъщи, но като работя и няма кой да го гледа съм принудена да го пращам.

ми вземи си болнични, неплатен отпуск....има начини и варианти. то всички като правят като теб, затова така се получава. опитай се да седиш на работа с висока температура да те видя

И аз работя и наех гледачка. Така или иначе ако е все болна пак трябва да викам жена да я гледа, аз не мога да си позволя да отсъствам непрекъснато от работа.

Моето дете ходи на ясла от както беше на година и шест месеца и е боледувало общо 3 пъти, като единият беше варицела. Не е от яслите. Има предразположени деца, има и здрави такива. Яслата като цяло, след първата година на по-чести боледувания, по мое мнение, заздравява имунитета на децата и ги калява особено добре.

Децата боледуват в яслите и градините, защото там се водят болни деца. Ако медицинското лице изпълнява задълженията си и връща болните деца заболяемостта ще спадне драстично. Все пак това са заведения за здрави деца, а не болници и не е нормално децата да се разболяват толкова често.

"Инкубационният период (периода от заразяването до изявата на първите симптоми) е от 12 до 48 часа. Човек, след заразяване с грип започва да го разпространява 1 ден преди изявата на първите симптоми, т.е. все още се чувства здрав, но разпространява вируси сред околните. След началото на заболяването това разпространение на вируси от болния може да продължи от 3 до 7 дни, като при деца този период може да е по-дълъг." И как точно в случая да помогне медицинското лице...

Точно така :) Тогава бухащите и сополивите деца в групите са си нещо естествено и въобще .... въпроса е излишен! На Вас предполагам не ви пречат. Само, че аз се питам какъв родител трябва да си да оставиш детето си сополиво или с кашлица в градината. Добре, ако не те е грижа за другите дечица там помисли за своето! След 2-3 дни може да се усложни положението! На всички родители е трудно, естествено, но въпреки всичко апелирам да помислите първо за вашите собствени деца и след това, евентуално, ако имате още малко свободно сърце и за другите!