Кои са любимите балети на българите

Фаворит на българската публика е най-красивата балетна приказка за любовта, доброто и злото - шедьовърът на Чайковски "Лебедово езеро".

Обратно в новината

Коментари - Кои са любимите балети на българите | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гледала си The Imperial Ice Stars- създадена през 2004год. Освен Swen Lake те изпълняват и Cinderella и Sleeping Beauty. Това е нещо уникално . За съжаление у нас няма условия да се поканят Звездите на леда. А дори и да има не можем да си платим билетите- това е много скъпо шоу.

Неправилно поставен и неактуален въпрос. Все едно да питате кой е любимият новозеландски писател на българите. Естествено такива има, но те не са типични за българите. Правилният въпрос е коя е любимата храна, пиене, занимание. А културата е все още нещо много далече от преобладаващия българин, на който цялата му култура е в к..../определение дадено от известния .../.

Българинът е близо до културата въпреки всички усилия да го отдалечат от нея. Пише се- на КОГОТО- не на който! Чалга културата е в агония- тя си отива, независимо колко много ни я натрапват по всички медии.

Чалга културата е по целия свят. Вярно е, че е в агония и си отива, независимо колко много ни я натрапват по всички медии, но тя завлича със себе си и цялата днешна цивилизация. Може би е дошло време и на нашата цивилизация, както се е случило с всички предишни цивилизации.

българин и балет е разбира ти свиня от кладенчова вода,хахаха

С този твой правопис със сигурност не спиш с пачка и туту... Миришеш на шалвари...

И аз не вървя, аз просто трептя на седалката в залата и искам да затрептим в резонанс.

А какво ще кажете за постановката "ОСТАВКА", която върви вече почти година по централните софийски улици?

Мери, нали каза, че това е невероятен късмет. Не на всеки може да се случи. А тия, които успеят да го гледат, могат да се считат почти богоизбрани.

А къде са за българския простак "Пролетно тайнство", "Жар-птица", "Петрушка"... ? Чувал ли е чукундура любител на чалга за Стравински?

Все по-малко са и ще стават любителите на класическата музика, още по-малко са и ще стават сред тях любителите на балета. А, ценителите на висшите образци, вероятно ще се ограничат, най-вече, в рамките на най-добрите сред професионалистите. Но това не бива да бъде повод, почерпени по нощите, да се ругаем, каруцарски, един друг, по празниците, за да си разтоварим житейските разочарования. И да, Стравински е отвъд Весели празници. И успешна професионална година.

Ако бяхте музикант (за какъвто искате да минете), нямаше да се изразявате с този каруцарски език! Да бяхте пожелали нещо хубаво на хората за Новата година!

Любимият балет на българина е...КЮЧЕК!

любимят балет на българине е да изпие едно шише ракия и да напердаши тъщата.

Е-е! Кеф...

Преди години в Большой театър се проведе един странен конкурс. Не коя е най добре танцуващата балерина, а коя е най очарователната балерина. Така се наричаше и конкурса "мис очарование". Спечели го Диана Вишневская от Марийнският Театър. Тогава художествен ръководител на Большой Театър беше Василиев. Питат го-че най важното нещо ли е една балерина да бъде много красива. Той отговаря-че как може един балет да бъде истинскси красив, ако и балерината,която го изпълнява не е красива. Тук всичко е подчинено на законите на красотата. След няколко месеца Диана вече имаше кантракт на Бродуей. Накой казва, че най добрият приятел на жените са диамантите. Аз добавям, че голямите пари и хубавите жени също много се привличат. Впрочем, тая статия беше една приятна изненада. А изненада ли е, че първото и второто място е заето от Чайковски. Нали уж бил там някакъвси.

Може и да е бил, но статистиката е неумолима - в този кръг са събрани по интелигентни! Сухи цифри без коментар и пристрастия.

Не вярвам, че има такава статистика.

голямите?

Е, това не може да бъде!!! Чудо невиждано! Дир има като новина тук, не новата шапка на херцогинята Кейт, не новата играчка на принц Джордж, не кой е новото гадже на поредната известна чалга-певица, а новина за балет! От дълго време се опитвам да сваля някакво девойче за да ходим на опера, па чуят ли за опера или зала България ме смятат за откачен:)

Да те светна. В момента текат едни процеси на поляризация в човечеството. Те са описани още в Апокалипсиса. Най-общо и най-просто казано - лошите стават по-лоши, а добрите - по-добри и средно положение много-много няма да има. Някъде 80%:20% е работата. Тъй че, да попаднеш на някоя поклонничка на балета, ще ти е по-трудно в днешно време, но пък шансът да е вълшебно момиче е сериозен. Пожелавам ти го за Новата Година, от сърце.

Прав си:) Не знам за апокалипсиса, Достоевски приказва за нея със Соня и Расколников:), но наистина съм намерил това невероятно момиче...Но, за съжаление, такива хора, качествени, уникални, най-много страдат от пошлостта на околна среда и са винаги на прага на налудничавост:(

Няма ли да се намеси СЕМ или някакъв друг орган - каква е тази новина в Лайф. И то точно през празниците.

Тези 11 заглавия практически изчерпват репертоара на балетната класика. Обаче ако се направи анкета за любим откъс от балет, на първо място ще бъде Танцът на малките лебеди от "Лебедово езеро", а на второ ще се появи още едно заглавие: "Гаяне" с уникалния Танц със саби.

Съгласен ! Как можах да пропусна танца със саби : ))) Със здраве !

Ех с удоволствие бих изгледала която и да е от тези балетни постановки. Балета е красиво изкуство. И на опера от кога не съм ходила. Нищо догодина ще направя всичко възможно да заведа детето на истински балет (Лебедово езеро го обожава дано догодина го играят). Ей това им е лошото на по малките градове, трудно имаш достъп до подобни удоволствия.

Нямаше ли балет "Тиквата футб"у"лист"?

Глупости, глупости, глупости! Любимият балет на българина е Балетът на телевизията на ГДР...

И аз за него се сетих.... Ами то всеки с телевизор по онова време му беше любима част от НГ-програма. :)

Аз съм фен на Зорба гъркът и Болерото на Равел . Лебедово езеро вероятно е най - популярният балет , затова е начело в класацията : )

Какви балети, какви пет лева?! Само гнусна чалга и гьобеци с колан с парички на кръста като...