Няколко съвета: Как да помогнем на диво животно в беда

Грижата за пострадали животни е въпрос на етичното отношение към природата, не само от хората в сферата на природозащитата.

Обратно в новината

Коментари - Няколко съвета: Как да помогнем на диво животно в беда | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Viki,да врановите птици са с папагалите най интелегентните птици,но това не значи ,че не са хладнокръвни убийци,които убиват освен за храна и за удоволствие.Има доказани случай ,когато сврака и врана убиват без да изядат храната.Има много клипове за тия хиени в птичето семейство.

Твърде вероятно е хората, съставили съветите, да познават материята по-добре от пишещите във форума. Освен това, нищо не пречи човек да има предвид някои основни съвети и при възможност да ги прилага. Дори ако животното/птицата умишлено е била изхвърлена /а в това никой не може да бъде сигурен/ - вариантът със спасяването отново е по-добър, едно на ръка, че все пак става дума за единични случаи, но и защото сред животинките има доста застрашени видове.

"Как да постъпим, ако намерим сухоземна костенурка?" Ами режете и главата, изпивате и кръвта (за да не хванете рак), после я сварявате и си правите супа. Така се процедира като намерите костенурка

Много тъп "майтап".

Много полезна статия, ще си я изпринтя и ще си я запазя заради телефоните и съветите.

малките лястовички не трябва да се бутат с ръце...защото после ги изхвърлят от гнездотои не ги искат :(

а ти как ги буташ в гнездото, като гнездата обикновенно са на високо - значи си се качил за да ги буташ ?!

просто те понякога падат от гнездата си...тогава е проблем да се върнат обратно без да ги докосваш, схващаш ли вече?

С гордост мога да заявя, че съм спасил лично 2 броя ушати сови. Незнайно как се появиха една сутрин в двора на фирмата, верояно паднали от гнездото им. Не можеха да летят, имаха още "детско" оперение. Съскаха и хапеха ужасно. Въпреки това ги заловихме и се обадихме на Зелени Балкани, които се отзоваха светкавично и ги придвижиха към центъра в Стара Загора. Така свърши това приключение.

Зелени Балкани са една перачница и една голяма кражба на пари от Държавата, от Фондации, от проекти , от спонсори. Реално там се усвояват едни пари непрестанно, които се изписват във вид на ремонти , храна, заплати, хора и т.н. а те работят основно с доброволци, храната е от умрели животни и т.н. И всичко това скрито зад идеята за Еко, Разпространение на защитени видове и т.н. работи които няма как да им се види конкретно крайният резултат. От учредителите на движението никой не е останал вече, всичко се изроди в комерс и крадене на пари..

На някои хора само пари са им в главата.

Ще се обадя при нужда на кмета на Ловеч, той на Големия ловец и БУМ - животното отива при Алонсо.

В София има клиника за диви животни, казва се "Добро хрумване" има сайт. Скоро намерих едно пострадало чухалче и още е там.

Не е обяснено ако намеря бедстващ елен как точно да го положа в картонена кутия и да му обясня,че във вестниците,които му постилам,пише,че така се грижа за него.

А домашните животинки, които колим и ядем, по-малко желание за живот ли имат? Или за природозащитниците те с в друга категория- на ненужните твари? Бдим над гарги, чакали и котенурки, а убиваме прасета, агънца и пилета. Влизаме в затвор за пребит помияр, а децата и старците умират изпоядени от тях.... Странни хора, странна държава, странен свят...

домашните животни са просто една част от хранителната верига, каквато са и дивите животни. Крехкият баланс на биосферата е зависим от всички видове и тъй като ние сме осъзнали това се стремим да опазваме и части на хранителната верига, които са отдалечени от нас-.

ти ако видиш как родители бият жестоко децата си, без никой да им търси сметка за това. И няма начин да ги спреш да издевателстват над беззащитното дете. А да видиш млади хора как се държат лошо и безсрамно с възрастните хора, които ги отгледали и са построили къщата, в която да живеят ! Дайте моля телефон, за да се обаждам за защита лично аз в такива случаи, на които ставам неволен свидетел. Казвам БЛАГОДАРЯ от сега

ще извикаш полицията

Еми, виж, то хората не са изчезващ вид, даже напротив, към вредители клонят, съсипват планетата, всичко живо им пречи, застрашава ги и гледат да го бастисат, даже себеподобните им пречат ... Та в реда на нещата е да има някакъв баланс.

По въпроса с децата - Агенцията за закрила на детето или в социалната служба или на 112.

Браво за статията. Носил съм веднъж ранен сокол до Зелени Балкани, Стара Загора. Чудесни и отзивчиви хора!

Аз съм помагал на бедстващи зайци... доста са жилави обаче... Веднъж помогнах на една бедстваща сърна, ама не ми хареса и я дадох на приятели...

И аз завчера помогнах на един бедстващ фазан.

Едва ли човек всеки ден изпада в ситуация с бедстващо животно, че да помни телефоните на инстанциите. Вариантите са два, обаждаш се на 112 или прибираш животинката и я закарваш до най близкия пункт, където могат да се погрижат за нея!

Информацията отдавна е качена на интернет странизите на регионалните инспекции по окола среда и водите. Хубаво е, че този път е качено нещо смислено, въпреки че все повече се убеждавам, че журналистите само чакат снесена информация, наготово.

Преди седмица пътувах от Пампорово за Пловдив и малко след Чепеларе намерих на пътя ранено мъжко сърне(около 20 кг.).Обадих се на 112 и съвсем учтиво ми казаха, че ще уведомят компетентните органи от близкия град. Не бяха изненадани, реагираха адекватно! Съответно им казах къде съм преместил животинката.

Трябваше с тесличката да го чукнеш по главата и после щеше да хапваш крехко сърнешко

Статията е интересна, само че моля журналистите, пишете на български, какво е това "NB!!!" Има си българска дума "Внимание"!

Явно си пропуснал университета :)

Поздравления за статията. Много ми е интересно обаче операторите на 112 как ще реагират

Тит, чуваш ли се? Отглеждам сива врана като домашен любимец. Научно е доказано, че интелектът й е като на маймуна. Жалко, че твоят не е.

Аз също знам че са вредители. Унищожават други видове доста настървено и ефикасно, защоно са интелигентни. Даже съм виждал как в група нападат катерица. В София почти няма врабчета заради тях...

В СОФИЯ ИМА ВРАБЧЕТА!!! Извинявам се за едрия шрифт, но ми писна да чета наляво и дясно, как нямало врабчета, изчезвали и подобни глупости. В моя квартал има широка популация на каквито се сетите птици, дори на няколко пъти срещам прелитащ гларус, но враните го гонят, не че на него му дреме на опашката. А врабчетата - откакто се помня са едно огромно семейство. Пълно е с тях. Чуруликат по цял ден - въобще птиците си живуркат заедно без да си пречат. И катерици съм виждал между блоковете.

хубава статия, да се погрижим и за природата - добра и благородна идея.

Лицемерието на човечеството. Как да опзим дивите животно докато се храним с питомни. Иска се много по-широко разбиране за ети1ност, но това ще е друг етап в развитието на човечеството. Все пак за набавата на 'незаменимите' аминокиселини е достаъчно да се консумират продукти от животински произход, без те да бъдат убивани, а много често месото се изхвърля.

Ако намерите малко на сврака,сива и посевна врана и чавка,трябва да знаете ,че това са изключително вредни птици,които унищожават яйцата и малките на другите видове.Превзели са градовете,от там е намаляла популацията на врабчета,гугутки ,синигери и т-н.Така ,че никакво спасение за тия!

Да му предложим....брак!

Поздравявам ви за най-смислената статия , която съм чела в последно време!Дано има повече подобни!