Алтернативи за отопление на дома

При изграждането на нов дом можете да избирате между различни видове отоплителни системи, които трябва да се проучат и разгледат внимателно.

Обратно в новината

Коментари - Алтернативи за отопление на дома | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Скитник1 е налучкал идеята. Преди много години бях на гости в гр. Черновци, в бившия СССР. Там видях подобно отопление, но не на тяърдо гориво, а на газ. Тогава (сега не знам) газта за тях беше почти без пари. Представете си една стая, да кажем 4 х 4 метра. В един от ъглите, както е при нашето строителство се намера от пода до тавана изградена с тухли акумулираща печка. Да кажем ( по спомени) висока колкото помещението, 660 х 60 см е акумулиращата печка. Затопля се с газова горелка. Много добре си спомням, че ми казаха че е достатъчно горелката да гори само 20 минути, за да се осигури топлина за едно денонощие на помещението. Е, колкото и да е разхода на газ пак излиза почти без пари. Но това беше в доброто старо време, а сега не знам. Казвам само идеята за отопление..

Допуснал съм техническа грешка: да се чете за акумулиращата печка 60 х 60 см.

ти имаш ли представа колко газ може да пусне една газова горелка (среден или малък размер) за 20 мин.? Можеш ли да изчислиш колко топлина ще получиш от изгорения газ? Ще ти се наложи обаче да определиш и колко от тази топлина ще ти "избяга" през комина ... колкото и лабиринти и капани да направиш на димохода. Та ... казано на по-прост език - казата си сака пръч!!! Ако изобщо вдяваш какво искам да ти кажа - т.е. аман от философи и празнодумци.

Едно решение което е добре да навлезе в България и има много предимства - акумулираща печка на твърдо гориво - в Русия позната като руска печка, а в Германия като кахлена печка. Топлинна ефективност до 85% , инвестицията е по- скоро в труд ,отколкото в материали !

Много си прав. Почти не заема място. Е - съвсеееем мъничко, само около 1/4 до 1/3 от помещението. Не изисква никакво почистване. Нищо, че като се задръсти спира да работи. Ооооо, даааа, има едно голямо предимство. При самото иззиждане може да си предвидиш леглото или спалнята да е върху смата нея. Така хем ще ти е топло, хем ще се чувстваш като руский мужик от 18 - 19 век. Направо си е романтика, нали?

1 кв ток отделял 3 кв топлина... въй!

През термопомпата се получава такъв краен резултат.

нищо от написаното не е вярно. Най-доброто отопление е греяната ракия.

Аз живея в обединено кралство и мога да ви кажа и на рок и на гас да се грея все ми е евтино това е решението по високи заплати и по ниски сметки

А кога забрави българския, бе, серсем? 2 реда с нещо като изречение със 100 грешки.

Просто никога не е знаел дори български като хората, като повечето БГ миячи в УК.

Що не пишеш колко дни в годината в Англия (не във Великобритания) температурата през зимата пада под 0 градуса? Май не се събират повече от 5 дни за цяла зима, а? А защо не пишеш като падне сняг и натрупа 2 - 3 см. какво шоу настъпва навсякъде, а? Смешник смотан ...

Четох в едно френско списание, че в Англия има хора, които прекарват деня в леглото, защото не могат да си плащат отоплението.

Аз пък заложих на едно отопление, което тук е пропуснато - инфрачервени панели! По-евтино и по-здравословно е от конвекторите, с които бях до преди 2 години.

Пропусна да кажеш, че това са лъчи, нищо че са уж топлинни. Нещо да си чул, че всяко лъчение увеличава риска от рак на кожата ?!?!? От друга страна ако не си сложил такива панели на всяка стена ще ти се налага да се въртиш като пиле на грил, че иначе ще се печеш само едностранно :-)))). И не ми казвай, колко е по евтино защото за да стоплиш едно помещение до приемлива (казва се комфортна) температура си трябват еднакво количество енергия. От там насетне смятай как, с какво гориво и на каква цена ще я доставяш.

Абсолютна некомпетентност. Неграмотници!

Най ме изкефи "котли на дървета". Както пише в "Бай Ганьо", чорбата е турско ядене.

Пълна некомпетентност. Живея във Финландия и виждам как се решават нещата. Първо е неоходимо да се прекъснат всички термомостове за загуба на топлина и да се осигури правилна вентилация, след това на каквото и да се отоплявам е все едно.....всичко излиза много евтино и зависи единствено от моите предпочитания. Спестената енергия е най евтината.

Бих добавил само, че това което се прави в България като изолация е абсолютно не ефективно и само се хвърлят пари на вятъра.

"това на каквото и да се отоплявам е все едно.....всичко излиза много евтино" - е те това ми хареса. Какво ли иска да ни каже този човек, за ефективността на отоплението, освен че на него все му е евтино.

Може ли драскачът да обясни каква е разликата между термопомпа, геотермално отопление и климатик? Да е чувал, че климатикът е термопомпа "въздух-въздух"? Ако изобщо имаше и най-бегла представа какво е геотермално отопление - според мен щеше да си проличи, поне щеше да причисли там геотермалното, което е разновидност тип "вода-вода". Неграмотници "съветват", поне си пишете за златките и брадърите, то се е видяло, че само там сте компетентни.

Колега, геотермалното отопление не е задължително да е термопомпено. Нищо че в БГ се използва и този израз в смисъла и за термопомпено. Истинската геотермия ползва директната топлина на земните недра - горещи минерални води (с които Господ е дарил БГ), топлината на естествени източници - Исландия ... вулкани, и т.н. Иначе за термопомпите си е така.

Прав си, статията в общи линии е неграмотна. Имам една забележка. Къде видя в климатика въздух-въздух?

я гепвам нет от съседа през стената , а са че гепим и топлото му като турим климатика да дърпа през стената .

Пиша от Хавай. Така реших отоплението.

Аз съм си решил проблема - кюмюр от Перник, дърва от Балкана и готово! Добре че старите панелки от времето на соца имат комини...

Горко на този, който би избрал отопление на базата на тези БРЪТВЕЖИ !!!

Ти с какво се топлиш, какво топлиш и на каква цена?

Централзирано топлоснабдяване, топлофикация с индивидуално табло и индивидуален топломер е най-доброто и евтино отопление, всичко устанало е компромис или скъп лукс. Как не ги е срам да пишат такив аплатени тъпотии.

Платена подлого. Най-евтиното е смесеното отопление.