Устната хигиена на българчетата в окаяно състояние

Над 70 на сто от децата между 5 и 6 години у нас имат поне по 4 кариеса.

Обратно в новината

Коментари - Устната хигиена на българчетата в окаяно състояние | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако се позовават на данни на НЗОК е нормално да е така. Едно силанизиране на кътник е 30-40лв., НЗОК не поема нищо, затова стоматоложката пише кариес+доплащам някакви пари. Така че синът ми със здрави зъби се"води" че има поне 3-4 кариеса.

Не всичко е до редовното миене на зъбите. Аз съм на 32 и нямам нито един кариес, дъщеря ми е на 5 годинки и вече има 2, въпреки че й мия зъбките още от самото им поникване. Използваме хубави пасти и четки, даже се опитваме да ги чистим и с конци... Оказва се, че това не е гаранция за здрави зъби. Важно в този случай е да се ходи често на зъболекар и да се хване от рано, ако има нещо. Както и да не се яде често сладко и да не се пият непрекъснато сладки сокчета.

Така е , защото родителите не ги учат да си мият зъбите, всичко идва от семейството и първите 7.

Ами така е - а последствието е лоши зъби и в по-късния период. Почти всички възрастни които познавам имат проблеми със зъбите - я кариеси, я кървящи венци, или криви зъби (което не е само естетичен проблем, но и затруднява почистването на зъбите и от там позволява развитието на кариеси). Българите като цяло нямат навик да си поддържат зъбите и венците в изрядно състоятние, а това се възпитава от млада възраст.

Това е самата истина,държавата да отпусне повече пари за децата,защото наистина е жалка обстановката в това отношение