Децата, които говорят два езика, виждат света различен

Изследване, извършено от учени на университета Конкордия в Монреал, Канада, показва, че децата, говорещи на два езика, виждат света по различен начин.

Обратно в новината

Коментари - Децата, които говорят два езика, виждат света различен | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И аз имам една гатанка към вас господа, авторите на изследването. Значи на улица Конопице 3, в квартал Винохарди в Прага има една сива сграда на 8 етажа. На всеки етаж има по три апартамента, като всеки апартамент има по четири прозореца. На всеки етаж има по двама наемателя, а сградата е разположена на северозапад. Ха сега кажете ми вие - на колко години е бабата на портиера?

Изводът от изследването е че децата, които говорят един език вярват, че всичко е вродено, а жилищните вярват, че пътеката могат да се направи да лаят. Дотук с изводите от това изследване!

Даааа, циганчетата говорят два езика и наистина мислят различно - от малки знаят и разбират правилно думата бера и думата работя :)))

Айде откриха още два литра топла водица. От десетилетия се препоръчва и при възрастни хора (60+) да започнат да изучават чужд език за да си упражняват интелекта и да се предпазят от деменция.

Стою

Ми и толкова не са открили. Трябвали са пари на университета и са измислили някакво безумно проучване с минимален брой опитни зайчета. Към grey - не е вярно, че двуезичните (полиезичните) деца имат по-бърз мисловен процес. Доказано е преди мно-о-ого години. За останалото те подкрепям.

ladycrystal@live.co.uk

Полиглотите по необходимост трябва да боравят с различни култури, езикови навици и да превключват и да се справят с различности. Това обуславя ускореното им развитие. Щът не щът трябва да развият умения, които няма как да забравят през остатъка от живота си. Като допълнителна екстра получават езиковеи умения - или обяснено на език за простаци - всеки следващ език за научаване им е много по-лесен и бърз. Научиш ли 1-2 езика - ноо ясно - трети и четвърти и пети и секи следващ е ноо по-лесен за научаване. освен което, четенето на различни езици носи много одовлетворения, ползи и отваря ума за различни идеи и плурализъм. Повишава се толерантността, общото усещане за щастие - защото човеко не е затворен в омагьосания кръг на невежеството - и има изход за всичко...и там некаде човеко става чувек..... та който не е говорил чужди езици - да оди да си бие камшико и да лега да умирга - иле утре още да се зафаща с езици....защото дори не подозирате колко сте нещасни, тъпи, прости и беспомощни....

Може би четем различни изследвания и проучвания. Според тези, с които съм запозната, при двуезичните деца мисловния процес и езиковите рефлекси са многократно по-бързи и адекватни. Такива са и личните ми наблюдения при работа с билингуал деца.

Напълно съм съгласна. Хора, които са активни независимо от възрастта си, имат по-щастлива зряла възраст и са по-реализирани и запазват много по-добре възможностите си за интелектуална и физическа активност. Това си е елементарен факт. Учете езици, спортувайте и играйте йога, за да не се налага да ходите по дофтури и да не се налага да живеете с мизерна пенсия като удавени мишки. Образованите хора винаги могат да си заработват допълнително и просто да работят по желание и колкото искат, без да са зависими от една кирлива нищожна пенсия.

Стою

Как се ИГРАЕ йога?

Как така живеят удавени мишки? Удавянето не предизвиква ли патологични изменения несъвместими с живота? Или това са някакви британски възкръснали мишоци-пенсионери? Позабравила сте българския език. Не, че е нещо страшно, ама намалява въздействието на иначе брилянтната Ви теза.

Аз, по-долу, е прав. Никакво умозаключение не може да се направи, освен, че децата са още доста глупави, независимо колко езика говорят. Особено тъпо е да направиш извода, че патетата ще са с козина.

значи и трите групи деца са дали по един верен и един грешен отговор.

Пък моя син говори отсега три езика. Кандардисвам го да си довърши третия започнат, но недовършен език - френски. Ноо го дразнят спреженията и формите на глаголите и сичките неправилни форми. Смята, че испанския и немския са по-лесни за научаване. Вече говори като нейтив английски. Българския не го броя. Е - не мисля, че сина ми е глупав, нито че вижда света по фанатичния и ограничен начин. Вече аз самата уча от него. Пишеме си домашните заедно и заедно се изпитваме. Все още показвам по-добри резултати - но докога? на тая възраст лапетата се развиват като на бостан ластунчетата...секи ден по 3 метра нагоре....:))))))

Ах, че мило! "Ние учим, ние пишем домашни, ние се наакахме." После защо децата живеят средно до 36 г. възраст при мама.

ladycrystal@live.co.uk

Абе вие сте луди - сина ми е само на 16, да го изгоня от къщи ли искате - непълнолетен е още. Езиците си ги учи по собствена воля, е давам му мотивация, ама той си иска и си ги движи. Има възможност да учи и учи. Сам си научи английски, с малко урожи платени от мене, и когато го прибрах при мене в Англия - вече говореше прекрасен английски. Вече беше започнал немски и френски. Тук си реши самичък да учи и испански. Ходила съм на открити уроци на училището - самите родители изпитват децата си също - има родители испанци - той си говори с тях свободно, и със съучениците си упражнява езиците си също. Казва, че само с един съученик не може да си говори на фински, и че финския е много труден език - и аз го намирам за вярно. Сега кой ви е виновен, че нямате пари да плащате уроци на децата си и че образованието в балХарията е скапано - тук в УК се дават всякакви възможности, средата е интернационална и е напълно възможно от въздуха да прихванеш още няколко езика. Имат си хората различни методики и насърчават учениците да учат. Какво да ви правя, че сте нещасни, озлобени, бедни и невежи. КАКВО ДА ВИ ПРАВЯ БЕ! ИСТИНАТА Е, ЧЕ СТЕ НЕВЕЖИ, НЕЩАСНИ И ОЗЛОБЕНИ - И НЕ ВИЖДАТЕ ПО-ДАЛЕЧ ОТ НОСА СИ!

Ти може би живееш заедно с кралицата, та демонстрираш самочувствие и пренебрежение към хората и мястото от където си тръгнала?

Чудесно е, че сина ти говори три езика! Подкрепям ученето на езици от малки, но е хубаво да научат един език добре преди да започнат друг. Но и друго нещо е много важно, като граматически правилното писане. "сички" - всички, "секи" - всеки. Все пак родителите трябва да даваме добър пример!

Къде сте тръгнала да и обяснявате... Синът и имал два завършени езика и един недовършен!? Това да не е кренвирш, та да го започнеш и да не го довършиш. Съмнявам се и завършил съответната филология в университет да може да се похвали, че е "завършил" някой език. Дано тя да не му пише домашните, че горкото дете ще повтаря без вина виновно.

Стою

Не е вярно, че е по-добре първо да научат един език. Най-добре едновременно.

пише се и се изговаря " всички", а не "сички". Много дразнещо неграмотна си!

Идиоти! Идиотско изследване, идиотски заключения. Нима децата не се развиват, не опознават света? Че малките деца вярват в дядо Коледа. І какъв извод ще направят малоумните учени?

Не мога да се съглася с теб. Децата ми говорят 2 езика и мисля, че това превключване между тях доста развива мозъка и мисленето им. Сравнявам ги с местните гаменчета, които са родени тук (не споменавам къде) и говорят само един език. Същото се отнася и за българчетата родени тук (не в България) и общувайки с родителите си не на български. Вярвайте ми, разликата е огромна.

Подкрепям. Двуезичните деца имат бърз мисловен процес и езиков рефлекс. Усвояването на трети и/ли четвърти език в по-късен етап също им се удава лесно. Въпреки, че проучването в статията ми се струва несериозно и повърхностно, съм напълно сугласна с постигнатите изводи.