Красиви цветни имена, които са на изчезване

"Цяла цветна градина" от фантастични български имена вече са почти изчезнали и много рядко се дават на новородени деца.

Обратно в новината

Коментари - Красиви цветни имена, които са на изчезване | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

кръщавайте децата си с хубави имена , от които няма да ги е срам... и не на починали хора , както мене са ме кръстили на баба ми , която е починала и цял живот не си харесвам името...

На фиданката Фидосова филизът на живота й е кръстен Франсоа, на дядо си Фидос.

Всички които тук реват и се възмущават срещу чуждите имена предполагат, че те са английскил турски или гръцки. Много ингересно обаче дали така са протестирали когато до преди 20 години хората си кръщаваха децата с руски имена, за да се нагъзим на братушките? Щото излиза , че Джон е ужасно предателство, а Сергей какво е?

Името Сергей произлиза от римски род- Сергерус. Означава- уважаем.Имен ден на 7 октомври.Моето е Татяна.Също идва от римска фамилия-Tatianus.Означава-устроителка. Имен ден на 12януари.Те това е!Темата не е за имената въобще, а за имената, които имат връзка с Цветница. В коментара ти има лека провокативна нотка, която не взех под внимание.

Нима Гюла е българско име?

Зюмбюл Ага, традиционно българско име ли е, че мисля да се пре/кръстя така?

Според мен е хубаво името да има някаква етимология. Не знам защо стана модерно момиченцата да ги кръщават с имена от по три букви, които нищо не означават.

Абе я оставете хората да си кръщават децата както си искат! Нали искахте демокрация!?! Ами има и странични ефекти!

Срамота! Какво става с нашите красиви цветни имена!?

Около мен всички хора си кръщават децата с истински български имена. Отмина времето на сериалите и смешните имена,тенденцията е избор на традиционни и красиви имена като Калоян,Самуил,Калина и т.н. Честит празник на всички!

Има много красиви имена които празнуват днес - Магданоз, Карамфил, Копър(Честито на известния Дейвид Копърфийлд)Мушкато, Фикус, Кантарион и др.

И Марихуанко!:-)

Стою

Според новите тенденции е Мери-Джейн, колега ;)

Вижте сега ,ето това е европейския дух-вместо Върбинка-Ивет,вместо Маслин-Оливър,вместо Детелина-Грейс,вместо Кръстьо-Крус и т.н.А,бе ако ще да кръстят някого Prince,това няма да го спаси от простотиятя !

Стою

Докато жената заплаква йенската ТЕНДЖЕРА, ЧИНИИТЕ и биреното ШИШЕ на ЧЕШМАТА, аз си паля поредната ЦИГАРА с КИБРИТ и се чудя защо тя, когато ми сваля ПАНТАЛОНИТЕ, а аз нейното БОДИ, не се замисляме колко чуждици има в езика ни и колко в другите езици - взети от нашия... Горният каламбур е породен от безсмисления спор, който завъдихме относно произхода на имената. Иван, Йоан, Хуан, Жан... Георги, Джордж, Жорж, Джорджо... и т.н. - кой от кого е крал?... Едни и същи имена с различни произношения. Дразни когато българи се "лепнат" към чуждоезичните произношения. Техен си избор и показателно за самите тях. Наздраве, на този хубав празник! За всички именници! И едно за Детелина!

Честито на всички празнуващи днес!Носете си имената със здраве! По темата-аз съм твърдо против "модерните"имена и веднага казвам защо:1.Преди десетина години моя състудентка роди момченце,което кръсти...Готлиб (?!?!) и като знам колко подигравки отнесоха зад гърба си това невинно бебе и колежката ми ,направо се травмирах.2.Смятам,че е редно да се съобразява човек с мястото,където живее,с традициите ,с фамилното си име,ако щете.3.Моята майка се казва Здравка и когато преди години разбрахме,че съм бременна с момиче ,тя ме помоли да не кръщавам бебето на нея ,защото никога не си е харесвала името.Е,родих и не кръстих дъщеря си Здравка ,но и не и дадох някое безумно "чуждо"име.Избрах да я кръстя Дарина.Хубаво бебе с хубаво име,носещо някакво послание.След няколко години ,когато се роди втората ми дъщеря,отново не я кръстих нито Трендафилка,нито Вайълет (примерно),а избрах името Мария.Така че...всичко трябва да е с мярка.Не бих кръстила с някое съвсем старовремско име,което не звучи адекватно в днешно време,но и не бих кръстила Нанси,Джудит,Куин и каквото там се сетите,просто защото и двете крайности звучат ...кофти.

Е тва е приказка, това, че няма да назовеш детето си трендафил, гюла, босилка, пенка, кунка и куп други ужасно звучащи "български" имена, не значи, че невена, мария, росица, елица, дарина, ирина не са харесвани и често срещани. че почнаха доста да ползват чужди имена, които звучат не по-малко смешно е факт, и все пак никол е няколко идеи по-добре от пена :)

Много харесвам името Цвета /не производните му/, но и то сякаш изчезва, за сметка на повлияните от сапунките имена, от които някои деца, когато израстнат, ще се срамуват. Майките им изобщо не се замислят за това.

Дейзи и Джасмин?! Типичната българска "дупедавщина"!Или "криворазбраната циливилизация"!

спокойно, тези имена са гръцки или с гръцки произход

Не познавам грък с англоезично име.

Да, ама се наложи името Тиквоний! С всичките му там производни. Най спряганото име в бита, в политиката, в псувните.

Много ми харесва Ташко, което е производно от на дядо му Мъдьо, иначе съм ЗА традицията.

Светлю на дядо му Ламби!

Юрдечка , на баба си Юрданка и баба си Дечка

Кръстили я Вивиан на баба й Живка...

И разбира се, сина му ще е Дик.

Жалко е, че хората масово се отказват да кръщават децата си с красиви български имена. Турските и американските сериали промиха мозъците на всички и сега са модерни смотаните имена на героите от тях.

Подкрепям! Живеем в БГ, а кръщаваме децата си на героите от турските сериали. Все по-рядко срещам имената Цвета/и производните/ Виолета, Лили....за другите да не говорим

Nai ujasnoto ime,izpolzvano v posledno vreme,spored men e Nikol.Haide na kola!

Ти Кирил и Методий ПОЗНАВАШ ЛИ ГИ?! Учила ли си?! СРАМОТА!!! Дали сме кирилицата на 160млн души а ние вместо да пишем на езика ни и да се гордеем с това, който го ползва 1/5 от света в момента, пишем на маймуница и лайняница!!

Кирилицата е доста нескопосан микс от гръцки алфавит, латиница и индийска десетична бройна система /не достигат букви и на тяхно място се използват цифри/. Точно пък ние нищо от това не сме създали, а накрали. Представи си какво би останало от България ако използвахме и кирилските цифри. Мазало.

Ako beshe Steve Jobs bulgarin, pa mojeshe da prokara neshtata s kirilicata. Sia tia 1/5 ot sveta, det site govoriat na Bg, shteha da pishat na kirilizirani ipadi eiiiiiii

Преди години, когато очаквах да родя сина си Николай, майка ми предложи ако се окаже момиче, да го кръстим Николета. Помислих, че се шегува, толкова селско ми прозвуча. Сега е модерно! ;)

Никол във Франция е почти като Пена в България.

Фиданка не е изчезващо име, познавам поне пет с това име

Майка ми се казваше Виолета и много го харесвам. По хубаво е от моето. Жалко, че нямам дъщеря да я кръстя на нея, а двама сина. Защото Виолет не става,

Можеше Зюбмюл и Люляк!

Жалко! Жалко че си губим традицията многовековна при това с това поамериканчване и поангличанчване! Ама никой англичанин или американец не си кръщава децата с български имена, нали, а ние ги копираме!? ЗАЩО?!?!!! Първо си губим имената, после държавата и накрая последния българин напуска България 2149г. Още помня от село бай Върбан и баба Василка с дъщеря им Невена!

Жалвате се вие, че си губим традициите, ама не виждам да си кръщавате децата Босилка, Ружа или Гюла...

Гюла е турско име. Роза е БЪЛГАРСКО име!!!!!

Кръщават си ги, Симеончо. Например Саймън е българско.

Аз се казвам невена и ще се радвам ако имам внучка да носи моето име.

Точно Босилка ... Иначе Лаура вместо Дафинка :)

Определено децата вече се дават по чуждоезични имена така да се каже, което може би не е толкова лошо, все пак светът се глобализира... е все пак намирам напр името Невена за уникално красиво :)))

Да изчезват заедно с цялата страна, тъпото народонаселение си го заслужава !!! Исляма ще господства по тази територия накрая !

Интересува ме за колко време, защото света ще приключи скоро в този формат със завръщането на Спасителят и божият съд.

А колко би било хубаво, българина като избира име на детето си да потърси първо в именника на хановете ...

БАН за пореден път показват, че нямат никаква, ама абсюлотно никаква връзка с реалността. Ние си оставаме и единствената държава, която изписва Bulgaria като Balgariya на латиница... при положение, че НИКОЙ не го изписва така. Дори хърватите казват Bugarsko. Та... тази другарка, да не вземе на 1-ви май да роптае, че имената Пръвка и Първан са "забравени", или на 9-ти май да реве за "хубавите" имена Победа и Електрификация. Светът се променя, хората - също. А това за Гюла - смях в залата. Българското име е Роза. Гюл си е турцизъм. Защо не кръсти внука си с "хубавото" българско име Магарешки бодил? Че и полезен бодил, нали така другари? И ние плащаме данъци, за да финансираме "дейността" на хора като тази...

Стою

Най-българско си е Трендафила. За Роза/Роуз - няма да споря кое какво е.

Трендафила е гръцко

направи справка за думата - гръцка е

Трендафила пък е гръцко...ако задълбаем, кои ли имена ще се окажат чисто български? ДА са ни живи и здрави децата, каквито имена и да носят!

Ние изписваме Bulgaria България. А на български с латински букви няма точно определена дефиниция, но по принцип повечето хора които пишат на латиница за Ъ използват лат. y, а за Я използват лат. q. И се получава Bylgariq. Но това е на български с латински букви, а не на английски. Щом искаш да е Bylgaria, кажи ми как ще напишеш на латиница Българиа и България? Трябва да са по два различни начина (само едното да е BylgarIA а другото как?) защото Българиа и България са различни думи. Ти си.......

За Ъ - лат. y За У - лат. u За Й - лат. ii (две и-та,тъй като няма достатъчно лат. букви) За Ж - лат. j За Я - лат. q (приличат си...като българското я само без малката чертичка. И не може да се използва за Я лат. ia, защото ia се използва за думи имащи "иа"). Пример Диана - Diana. Ето затова "ia" не може да се използва за Я. И остава свободна само тази буква q за Я. А и си приличат и за друго не се използва тая q, затова е масово използвана за Я.

а името Яна да се чете Кюна... Всичко е наред, освен онова под скалповете ви, даа!

Котката ми е Куна - по-българско от това няма.

На мен не ми харесва, а и не само то, а всички завършващи на ЦА- Деница, Росица и т.н. просто ми звучат грубо. Не искам да обиждам никого.

Стою

Умалителните ти звучат грубо?! ДеЦА/дечиЦА... Ъм?

не напомнят му за мръсниЦА

Не звучат грубо, обратното - на някой такъв предубеден като теб по-скоро ще му прозвучат лигаво. На феновете - нежно, умалително.

Тъпи, тъпи, колко да са тъпи? От ТЕБЕ не са по-тъпи! -Ами ти откъде си? -От Гана. -Абе аз не те питам коя е майка ти, а от коя държава идваш!

Гюла??? Какво е това българско име на цвете, бре? Това не е ли турският вариант на българското Роза?

Анджък!

В училище имахме една Зюмбюла. И тя беше ромка като мене!

А аз лежах в инфекцията с една Гюлка, с идентичен произход, но тогава бях в казармата и ме интересуваше повече колко често ще обменяме телесни течности, а не произхода и.

Бррр, звучи много заразно тва приключение.

Честито на всички именници! Здраве, щастие и много успехи от сърце! А тези две деца направо ми пълнят сърцето много са красиви и сладки!!!

Devil

...жената на бора. :D

Баба ми се казваше Неранза, идва от остаряло наименование на портокал, та колко от вас ще си кръстят дъщерите така? Има имена които продължават да се използват и такива, които сами отпадат от употреба. Това си е естествен подбор,

Между другото, много интересно име!

Naranja (Наранха) на испански е портокал. Нещо не ми се струва много български произхода.

Сега сме мноооого "модерни" и ни звучат тъпо, а преди няколко десетилетия са си били съвсем нормални БЪЛГАРСКИ имена!

не сме на изчезване!в нашето семейство всички жени носят име на цвете...

След време и тези нови имена, с които сега кръщават ще звучат смешно - вЕрвайте ми.

Нормално, то българите са на изчезване, та какво остава за някакви си имена... 1989 г. - 9 милиона, 2015 г. - 6,8 милиона, 2040 г. - ?? 4 - 4,3 милиона. Граждани, не етнически българи.

"С времето са изчезнали и други имена, които не са успели да се наложат, като Хризантема, Гладиола, Циклама, Фиданка, Гюла, Трендафила. " Изброените имена са с турски,гръцки и латински корени. Нито едно българско!

Да не пропуснем и Евкалипт! Прекрасно име за момченце :-)

за бъдещо борчЕ

Стига с тези селски български имена! Чуждите имена са много по-красиви, модерни и престижни!

най-вече в очите на комплексарите-:)

гъска

Предлагам да кръстиш дъщеря си с красивото име Каралайна. Никой няма да й се подиграва в училище, гарантирам.

Невена и Маргарита не са изчезнали, останалите са красиви за цветя, не и за хора, Гюла, примерно, е ужасно име. Пак избозена от ноктите статия с цел да цъкат с език хората и да разсъждават акво е било едно време :))

А, да, на думата гюл, откъдето произлиза Гюла, кое му е българското? Като си кръстиш детенцето Гюла, Босилка, трендафилка и т.н., най-много после да го мрази и да го е срам. Сълзица било нежно, да нежна дума е, ама за име е нелепо. Като дават такива "автентични" имена, замислят ли се като стане на 15 това момиче и някой го извика "Гюлке, ела, моля те" как ще се чувства...

реалността - масово навлизане на латиницата в бита и културата. наскоро едно девойче от телефонна компания ми каза "по-удобно ми е да пиша на латиница, така че..извинявайте" ?!? да не говорим за "културата" да се налагат небългарските имена.Името е нещо много повече от това как се нарича някой.То е белег на принадлежност към един народ, признак на традиции и самобитност.Типично за съвременния българин - "ами то името е старомодно" .....какво да коментираш?? Може да звучи тоталитарно или както си искате го наречете, но според мен е крайно време да се въведе специален закон за водещата и задължителна роля на кирилицата и българския език, както и за българските имена!Не стига че българите сме на път да станем малцинство в Родината си, ами след още 30 години хубавите български имена ще са изчезнали.Мнозина българи нямат възпитание и разбиране за сакралността на българската нематериална култура!Ние все се увличаме по "модерното", щото така било по Света....то още Добри Войников в "Криворазбраната Циливизация" го е казал - " хортувай мама по френчки, щото тъй правят циливилизованите хора".... сега е на мода английския де.....

Браво за коментара Ви .Рядко чета интелигентни и смислени коментари а вашия е , точно такъв . Поздрави

С времето съм се убедил, че името има някакъв предопределящ ефект върху характера на човека. Затова съм съгласен, че имена като Пол Иванов и Ашли Петрова просто звучат несериозно, но не можем да се сърдим, че хората вече не избират имена като Пейо и Ганка. Има обаче много хубави български имена, които звучат добре на който и да е език. Аз моето име не си го харесвах преди, особено след като в чужбина никой не го разбира, но сега си го харесвам и си го нося с гордост. Българско е и ми придава индивидуалност :)

Впрочем, доколкото знам преди са кръщавали хубавите деца с по-неблагозвучни имена като Грозданка и пр., за да не ги урочасат заради красотата им. Така че и суеверията са имали голямо значение преди. Разни времена, разни идеали.

Първо Честито на именниците ! Що се касае за избора на име на новородено ще кажа само - по името на детето се съди за манталитета на родителите му т.е хора , които кръщават децата си с имена , като Памела, Майк, Лоренцо ,Патрик и т.н са представителна извадка на тотално опростачения ни народ .

Анаааааа...ти ли ша кажем ма, че сина ми Лоренцо значи опростачен

...седя си на плажа и до мен една здрава нашенка вика с пълен глас: Стивънееее, Стивъне, беееее.... Та, много е права Anna.

Именици се пише с ЕДНО Н.....тъй като е имен ден а не именен ден.... После защо имало "опростачване"-нищо че и такава идиотска дума няма в българския език...

До -"Лида" -Първо проверете как се пише "именници" и тогава правете забележки а що се касае до думичката "опростачване" - то това е Българска дума а , ако вие не знаете Български си е ваш проблем .

Обожавам прекрасните ни български имена, носещи символиката на цветята - Сълзица напр. звучи толкова нежно. За съжаление, това със забравените ни "цветни" имена, се отнася и за всички традиционни български имена. Слагаме наред американски имена с изкелифенчено звучене и после се фръцкаме колко сме модерни. То ние типичните български традиции забравихме, пък какво остава за имената....Толкова е жалко наистина...

Изведнъж всички пък станаха родолюбци, което се измерва само с факта, че се казват Стамат и Гина. А като има новина, че метрото стигна летището, убиха се да пишат много оригиналното "сега емиграцията е още по-лесна"!

Много имена, които считаме за "исконно" български или руски, са всъщност гръцки. Такова име е Стамат