Съвети за великденската трапеза от Иван Звездев

Агнешкото месо е задължително за великденската трапеза по стара традиция, коментира пред БТА известният кулинар Иван Звездев.

Обратно в новината

Коментари - Съвети за великденската трапеза от Иван Звездев | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да ви е сладко!

вегетариaнски великден е по-добре, оставете агнетата на мира.

Благодаря Ви за рецептата! Хубави празници!

Eгати еничарската шапка и униформа- направо е ,като воjник от "Eничар-корпус" на Oсманската империя в 17-ти век !

Веси, от заешко само кюфтета и кебапчета не съм правила :)))) Най-добрия вариант е цял (пълнен с дроб-сърма от собствените му дреболийки:))) и цели картофчета, лукчета и др. нещица около него. Няма пържене и запечатване. Редиш в тавата, завиваш с фолио и го "забравяш" във фурната поне за 3-4 часа. после само махаш да се зачерви отгоре... Който не го хареса, не разбира ;)

На дроб-сърмата са важни подправките и последователността на запържване :) - стар лук, ориз, морковче... :) после зелен лук... другите "треви" може и точно преди да я "хвърлиш" във фурната ;)

ПП: Пък и "заливките" са различни... ;) Някои си предпочитат с прясно, други с кисело мляко, трети със сметана... С яйца или без, с препечено брашно... Въпрос на вкус. "Традиционни", съм виждала много. Но в тях наблягат на ч'ревцата:), които аз опредено не обичам :) и джоджена. Той е задължителен, но в мааалко по-късен етап.

С това предварително осоляване разколеба вярата ми в кулинарните му познания... :(

Не се заяждам... Искам да питам този/тази с минуса, осолява ли си пържолите за скара или каквото и да било месо преди термична обработка? Искам да науча тази технология... (изключвам мариноването и солта в соевият сос)

Уважаема госпожо/госпожице Иванова, Ако си бяхте направили труда да отворите една най-обикновена готварска книга(дори не такава за специални ястия), щяхте да сте наясно, че месото-каквото и да е то, преди термична обработка се осолява, разбира се без да се прекалява, защото при осоляване след това то няма необходимите вкусови качества. С уважение и весели празници

Веселинче, т'ва да не ти е готварски конкурс ма мила?Цели рецепти и начин на приготвяне чак....Хахаха

С тази шапка е заприличал на триетажна сватбена торта.А иначе си е един тъпанар с усмивка на дебил.

От кога Звездев е "майстор-готвач" при условие , че въобще няма кулинарно образувание??? Яйца варени 15 минути имат синьо- зелен жълтък след това!

А ти пък имаш едно образУвание, наречено мозък, което явно не ползваш!

баба ми да н е имала кулинарно образование, но готвеше перфектно и много вкусно всякакви манджи

Ваньо, ние знаем как да готвим, от много години са ни научили бабите и майките. Само че, в момента нито ни е до ядене, нито до готвене. Бъди здрав.

И що така?

Горкичкия Иван, той е просто един лузер.

И какво му е лузерското? Че е здрав, че има професия която обича и която го храни, или че има три деца?

А колко хора в България могат да си позволят да сложат на масата агнешко месо или изобщо някакво месо? Хайде няма нужда да ни учат какво трябва да присъства на трапезата ни.

Така е, не всеки може да си го позволи. Отделно има хора, които не обичат агнешко. А такива изявления "Агнешкото месо е задължително ", просто са смешни. Може да съм вегетарианец, примерно. Нищо не става от тоя Звездев

Така не всеки може да сложи агнешка на трапезата ,но тук трябва да се поучим от мюсюлманите ,при тях на байрям също не всеки може да заколи теле или агне ,но тези които колят първо носят на по-бедните ,на тези който не могат да си позволят ,и после на себе си ,така няма семейство без курбан на масата ,а кожите от закланите животни се даряват на църквата ,джамията.

Много благородно наистина, само че какво ли мислят животинките в този случай??!

Ив много си противен/а/.Пак се изказа неподготвен/а/

Грешка! Агнешко на Гергьовден, пилешко на Петровден, свинско на Коледа, козунаци на Великден.Останалото е от помаците и турските сериали...

Стою

Освен козунаците, за Великден е традиция заешко. Но Андрешко е хитрец. Един заек яде колкото едно агне, но не расте колкото агнето... Освен това - колко хора могат да сготвят вкусно зайчето?

Стою

ПС Идеята е след дългите пости да се захраниш с "леко" месо.

Иванчо се изчерпа, на човек му се завива свят от толкова манджи всеки ден. То му личеше и на него, че му е писнало на ануса от едно и също всеки ден.

Иван, горкия, защо го изхвърлиха от БТВ?

Как можеш да задължиш, човек не обичащ АГНЕШКО, ДА СИ ГО СЛОЖИ НА ТРАПЕЗАТА? Как можеш да задължиш,човек без пари да си купи агнешко? Няма нищо задължително в празника.Всеки си го прави както може. Весели празници!

Толкова ми стана скучно докато четох статията, че някъде по средата заспах.

Много сладичко детенце

Е не знам защо, ама сега имам чувството че оттук нататък всеки път като видя Папата във Ватикана да изнася Великденска Меса ще ми прилича на готвач :-)

Това, че професията ти е готвач, не ти дава право да допирнасяш за оскотяването на народа си. Иване, дай си шанс!

каква беше тази тъпа забележка?

Ти и без помоща на Иван си оскотял

Агнето е задължително само ако сам си го заколиш - доказателство, че си на ниско еволюционно стъпало. Останалите само консумират, но и те плащат, и на тях им се пише някъде, че ядат бебета. На духовен празник само духовните дела са задължителни! Останалото е плюскане!

Не са се допитвали до нас дали сме съгласни със задължителното ястие за Великден!!

Аз пък избягвам в живота си "духовни" хора като Вас - лепящи етикети и с не добро отношение към ближния. Даже църквата следва традициите и поповете си хапват агнешко .

Стига глупости. Поповете си хапват агнешко по Гергьовден. По великден агнетата са още прекалено малки за да се убиват и да се ядат. Агне не се коли от коледа до гергьовден!

Къде го видяхте недоброто отношение към ближния? Изказва мнение човекът, при това адекватно. Това са духовни празници, а не гастрономични. Но за съжаление 50-тина години соц и схизмата преди това са си казали своето.

Мър, ти по поповете ли се водиш? Бррр... педерастия, йедене и пийене, това са доста от тях! Скоро търсех манастир за отсядане със семейството ми и не намерих такъв без гнусни коментари. Поповете са антипод на морала, камо ли на духовността! Лично видях в манастир Седемте престола да ядат мръвки и пият ракия преди Великден! (беше преди 5-6 години) Пред тях Иван Звездев е почти светец!

Стою

Само да те питам - колко зародиша ще боядисаш?

Що, бе празниците могат да се прекарат и в празнота, хората изобщо така предпочитат.

Първи съвет - натъпкайте се добре с агнешко, че скоро няма да видите ни лев да си купите и баничка. Втори съвет - изпийте колкото се може повече вино на аванта, салатата може и да я преотстъпите великодушно на останалите гости. Както и тортата накрая, а докато я мляскат, вие пак наминете в кухнята и дооберете каквото е останало от бутчето - оставете на домакините само мазнината и мръсната тава за накисване и миене! И Последен съвет - карайте на връщане само по третостепенни пътища, за да не ви спрат дебеланковците и да не купувате напразно винетка. А в къ щи не дооглозгвайте насъбрания плик с кокали за кучето - все пак, както се знае от един филм, и кучето е човек! Чукаойте се, но си пазете яйцата, че ще ви трябват да сте победители. Какво да се прави, детска радост, от малки се учат бързо да се чукват и да са победители, горките.