Училище забрани ”Приключенията на Хъкълбери Фин”

Училище в гр. Филаделфия, САЩ, извади от програмата за 11-и клас книгата "Приключенията на Хъкълбери Фин" на класика на американската литература Марк Твен.

Обратно в новината

Коментари - Училище забрани ”Приключенията на Хъкълбери Фин” | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега се замислям колко далновиден по отношение на съвременната сексуална реалност е бил Стивън Кинг с неговото "То"- човекът е предвидил третия пол:)

В 11 клас изучават "приключенията на Хъкълбери Фин"?! Не са ли малко стари за такъв вид четиво? Не са ли го прочели като деца, както ние сме го чели? И какво следва в образователната система след 11 клас? Какво и колко още учат - знае ли някой?

Плиткоумни неграмотници бъркат с мръсните си пръсти в световната литература и култура! Ще редактират Марк Твен! Даже ще го забраняват! Копелета!

Аман от тая полит коректност! Нали расата им е се нарича негроидна - следователно те са си негри, не виждам нищо обидно.

Крайно време е и ние да се замислим върху българската литература, като започнем от "Божура" на Йордан Йовков например...... :)

Това са идиоти. Не го обичат щото е бил атеист. Защо ще махат цялата книга ??? Ми да сменят думата с примерно "черен" и да обяснят в предисловието че е едно време се е викало негър и в оригинала е така.

Това с негъра в произведението ми звучи като нашите цигани. Предполагам нашите американски близачи могат някой автор с цигански герои също да го извадят от употреба, защото не е ром!! Изгъзици и идиотщини!

Думата е била в употреба и не е имала обидна конотация, когато авторът е писал произведението - това, че няма да ги наричаш негри няма да ги направи бели, само ще допринесе към по-нататъшното одобрение на понижаване на интелектуалните критерии. Като се има предвид как се подменя и 'замита под килима' Османският геноцид над християнското население по тези земи в продължение на 5 века, няма да се учудя, ако започнат да ни учат, че имаме физически дефекти на зрението и всъщност ни се привижда, че черните са черни и 'повредата е в собствения ни телевизор'

тъпанари ..страхотна книга..лйбима моя

Да вземат да я изгорят най-добре.

Да, може да заменят въпросната дума примерно с "тъмен ром".

Напомня на политически коректната формулировка "присъствие" използвана за 500-те години робство. Няма да се очудя да последваме светлия пример и да се чуят предложения за премахване от часовете автори като Дончев, Вазов, Стоянов, Ботев и др.

ми ти незнаеш ли че теса почти махнати. А танев онзи ден когато в БАН се представяше книгата на Давит оглу е казал че било радостно за българите че са били под ожсманско робство. Та и тук сега смеш в САЩ по времето на тъмния ром Обама има най-много изтренани тъмни ромове.

Немога да разбера защо не обяснят на децата че просто тогава негрите са ги наричали така, ебати, а не цветнокожи

Направо да забранят образованието! Току-виж децата научат или прочетат нещо, което след 100 години няма да е политически коректно. Например, че някого хората са били мъже и жени.