Какво е щастие, според психолозите

Всеки може да се научи да бъде по-щастлив. Това твърди пред БТА психологът доц. Маргарита Бакрачева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Обратно в новината

Коментари - Какво е щастие, според психолозите | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе, по-добре е човек да е нещастен. Така нищо лошо не може да го изненада. Може да си хленчи, да си мрънка, да си търси извинения за всичко, което не е свършил. Защо да си щастлив, като така или иначе ще умреш? Така ще си отидеш щастлив от този свят! Че си се оттървал!

Рецепта за щастие: Добро здраве и къса памет. Останалото е бля-бля.

Добър дебат се е получил под статията. И аз да кажа-за мен щастие е ,когато има здраве и любов. Колкото човек и да е богат,тези неща не може да си ги купи.

щастие е да можеш сутрин , след закуска с любимите си хора , да станеш и правиш това което ти доставя удоволствие.

Щастие е, когато имаш две пораснали деца, в най-скоро време ще ставаш баба, а изглеждаш и се чувстваш на 40 г............:-).

За вас. И в това няма нищо лошо. Само че нямате право да определяте какво е щастието, ако не уточните, че това е ваше мнение. За арабската жена щастието е друго. Предполагам и за мъжа ви, след като не е споменат като част от "щастието"

Щастието е чувство. Никой не може да даде точно определение какво е щастие. Също както и за любовта.

Стою

Съншайн, не е правилно да ми четеш мислите, докато нямам достъп!... ;) Chris Rea - Road to Hell

Можеш ли да докажеш точно в коя секунда ти мина същата мисъл,дарлинг?,,Енд ю май лав,,- пак на Крис.

Ако раят не е в теб самият, то ти никога не ще влезеш в него."

ЩАСТИЕ Е КОГА КОМШИЯТА Е НЕЩАСТЕН

По-нещастни от семейните хора няма! А другите - шапка на тояга! Няма деца, ядове и сметки!

Отвъд всички споменати неща, в края на краищата стигаме до химията. Правейки неща които ни удовлетворяват, мозъка ни за награда произвежда разни вещества които ни карат да се чувстваме добре. Да не се бърка с приема на наркотици, защото приети отвън, тези заместващи вещества увреждат за отрицателно време механизма в мозъка за който стана дума. И след това всички знаем какво става.

Най-щастливи са децата. Това са най-щастливите, безгрижни и емоционални години. Възрастните са обременени с толкова отговорности и проблеми, че дори не им остава време да мислят щастливи ли са или не. Както се казва, колкото по-възрастен ставаш, толкова по-тъжен. Колкото повече знания трупаш - толкова повече печал. Не случайно невежите и простовати хора са доста по-щастливи, просто не се замислят над нещата, то няма с какво :).

Оо, благодаря, че съм невежа и простовата!

Няма вечно щастие, а само щастливи моменти! При някои хора са повече, при други по-малко. Зависи от характера, мирогледа и ценностната система. Има позитивни хора, има песимисти. Важно е човек да е наясно със себе си, какво иска и да бъде удовлетворен. Познавам хора, които на пръв поглед имат всичко - семейство, добра работа, стабилни доходи, но пак не са щастливи. Така че щастието е по-скоро вътрешно състояние, разбира се имат влияние заобикалящи ни фактори. Но всеки живот има възходи и падения, щастливи периоди и нещастни, свързани с трудности, изпитания и загуби. Просто всеки ден от живота си няма как да си щастлив.

Е, аз всеки ден съм щастлива и няма гад, която да ми отрови деня! Няма тъжни моменти и сантименти, има движение, действия и динамика! Щастието, според мен, е усещането, че вървиш по правилния път, но не този, който е правилен за другите, а твоя собствен път, избран със свободната ти воля!

Когато близки и любими хора си отиват от страшни болести и ги гледаш как се мъчат с години. Няма как да съм щастлива??? Както казах в живота има от всичко, човек минава през щастието, но и през болката. Няма как винаги да си с усмивка на уста, то това значи че просто си един щастлив малоумник.

Откакто спрях да гледам ТВ преди години и се чувствам много по-спокоен и щастлив.

госпожо/це, за какво щастие говорите на човек, които има пbлен трyдов стаж и полyчава пенсuя 145.лв или подобна ниска заплата !!! Aко и Bие полyчавахте толкова, дрyга песен ще запеете !!! писна ми от подобни словоизлuянuя ! Kои ли ще ви кyпи книжките за т.H. ваше щастие ???!!!

Ето пример за човек, който е щастлив когато има трибуна за своите оплаквания. Поздравления друже.

Щастие е, когато приятел на бившия ти вече съпруг не направи всичко, за да ви разведе. Но на този свят всичко се връща.

Парите са средство за преживяване.Без тях не може.Обаче ако само те те правят щастлив, тогава си вещоман и алчен човек. Не може парите да са ти цел и смисъл.Да,трябва да работиш здраво,за да имаш материални неща. Но да си вманиачен на тема пари..Човек, които не може да види хубавото в живота.А според мен щастието е да си уравновесен и да не гледаш в чуждата паница,да не си мислиш,че си най-най,да обичаш с душа и сърце близките си хора.Не да ги юркаш и злобееш,за да изпъкнеш на техен фон колко си велик.Което се прави от много българи.И българки.Да не ме заяде пак някоя жена...И двата пола злобеят.Щастието е лесно постижимо,но хората си губят времето в сравнение с другите и така докато се обърнат живота си минал,близките си отишли,децата отлетели,а човека самотен и озлобен.Не се радвал на нищо,което имал и само събирал ,трупал.Е за какво???

==

Тъпак!

Дано се шегуваш, защото сладурчетата от снимката са деца. Само болен педофилски мозък може да изръси подобна простотия.

Щастието е твърде субективно понятие. Както и безпаричието. За едни липсата на пари е тогава, когато няма за хляб, за други то е невъзможността за дълга екскурзия. Така е и с щастието. Гледаш някой, всичко уж му е наред, а пък не е щастлив.

Щастието е липса на болка физическа или духовна

и изводът е ..няма такъв човек..всички изпитваме болка..най -вече духовна

ЩАСТИЕТО е ДОБРО ЗДРАВЕ и ЛОША ПАМЕТ!!!

Щастието е да си здрав, да нямаш големи ядове, да пътуваш и да можеш да виждаш света. Лошото е че българина го смачкаха. Без пари имало щастие друг път ? Не че са всичко, но без тях не може.

Стою

Така е. Но да не са ти цел, а средство. И средството да ти е винаги под ръка ;)

Стою

ПС Да ти допълня първото изречение, ако позволиш. И приятели. Ама Приятели.

Щастието е липса на нещастие! - Братя Стругацки "Понеделник започва в събота"

Човек е социално животно. Щастлив е този, който като се самосравни със заобикалящите го, има чувството че ги превъзхожда по някакъв, или всички показатели! Материални или духовни. Не всичко е пари. Най-зле са тези които са от средното съсловие.

Не си прав/а. Всеки си мисли, че е по-умен от другите. Повечето хора ми се струва, че не са много социални животни напоследък.

Точно сравнението докарва нещастие! Никой не може да бъде като другия, защото всеки се е родил в съответното семейство, получил възпитание, натрупал опит и всичко това дава други резултати, различни от резултатите на околните. Най-добре е всеки да си върви в своята пътека и да се оглежда в своя си път!

Да се сравняваш с другите е най-глупавото и погрешно нещо, което можеш да направиш в живота си. Щастливи са онези, които са в мир със себе си, не се сравняват с околните и не изпитват нужда да доказват нищо на никого.

Mного точно казано !

Аз съм такъв човек и наистина съм щастлива, в хармония със себе си и света! Ако ми се появи нещо нехармонично, го разкарвам и така...

Че не всичко е пари е така, но да се определя щастието въз основа на превъзходство над другите е тотална грешка. Това не е щастие, това е алчност, егоцентризъм, комплексарщина, злоба към постиженията на околните и душевна бедност. Такива хора изпитват повърхностно задоволство да са важни и велики, но никога не могат да се преборят с дебилизма вътре в тях, затова никога не са били щастливи и не знаят дори смисъла на думата щастие. Те просто я бъркат с по-горе изброеното.

Тази теория сама си противоречи. как може да си щастлив ако не си удовлетворен. Може, ама не може. Примерът с българите също е неуместен. Психоложката явно не знае, че народът ни не е щастлив. друго: Неудовлетворението, че нямаш пари, стреса и изброените в статията неволи не се превъзмогват с разговор с приятели или разходка. Това е само моментно състояние на полуотпускане, но проблемът/проблемите си остават да те гнетят и не се чувстваш щастлив. и не на последно място: напоследък се шири модерната теория как щастието зависи от теб а не от външни фактори, .... както се вижда очевидно не е така, пък и подобна теория всъщност означава да си си самодостатъчен и ще бъдеш щастлив, което е пълно малоумие.

Да си си самодостатъчен е гаранция за щастие. Да търсиш нещо някъде там да ти бъде дадено, защото ти принадлежи по право, от някой който ти е длъжен перманентно, независимо от обстоятелствата и от твоите действия ... е истински затвор и мъчение, а не просто нещастие! От това човек трябва да се оттърве с всички сили! Обстоятелствата са винаги срещу теб, без значение банковата ти сметка, семейния ти статус или шефа... от теб зависи да живееш за себе си

Всичко опира до зависимостите. Ако си зависим към парите - щастлив си когато ги имаш. И ги търсиш. Правиш така, че да си зависим към друго, което го има в изобилие в природата. Така не можеш да бъдеш управляват от богоизбраните. Основата на властта е управлението на зависимостите.

Щастието е трудно постижимо във времена,в които съзнанието ни е денонощно бомбандирано от холивудска пропаганда и медиен стрес.Някои от въпросните средства за котрол на съзнанието са филми като ''Тайната'',които уж дават рецепти за щастие и успех.Щастието е относително ,няма дефиниция,така че и въпросните психолози цитират само клишета.Съмнително е,че и те самите лягат,стават и живеят преизпълнени със щастие 24 часа в денонощието.

Аз подкрепям теорията за щастие на един друг виден психолог дето обикаля пиян студията на телевизиите. Вечер като удара 2-3 големи и всичко ми е розово. Ного съм штаслив!

До авторката Бакрачева: много сте далече от истината, че щастието и удовлетворението са различни неща. Щастие се нарича глобалното удовлетворение от живота, а не моментна емоция. Мозъкът интегрира всички хубави моменти от живота и ти дава резолюция, че ти си един щастлив човек.

?!? Точно това съм казала моето момиче. Като не можеш да възприемеш чисто психологически качеството и съдържанието на текста не се обаждай!

Г-жо Баркачева, кога бяхте доцент, кога станахте професор? Какъв психолог сте Вие, ако по думите не може да различите 60 годишен мъж от момиче?? И се научете, че текстовете на научните статии се възприемат логически, а не психологически, това да не Ви е поезия!

проф. Бакрачева с колко лева на месец живеете!

Пълно щастие няма. Има една простичка карикатура, която описва нещата на 100%. На нея е изобразен плаж и капанче. Един мъж лежи до супер мацка, а друг пие бира на капанчето. Та тоя на капанчето си мечтае за жена, а другия за... бира!

щастието е чуството на удовлетворение че нещата стават както на теб ти се иска. повечето българи са нещастни защотото искат да се меря с наи богатите в света, или поне с 10% от наи богатите в западните дъряви, не искат да се мерят с средностатистическото население което няма собсвен дом и живее под наем или пак взима средна заплата. спомням си поне няколко човека през годините са ми обяснявали как на запад, точно там, там кадето живея всеки взима някакви астрономически цифри(дирецторски заплати) и ако не взима, то е защото е чужденец, което абсолютно не е вярно също така си спомням в бг как сам събирал по половин година за да си купя хард диск, а пак кола дори на старо или добър модел телевизор трябваше бая време да се събира. вярно е че заплатите в бг не са супер големи и в момента, но малкото което остава от тях в момента е доста повече от малкото което оставаше едно време, стига човек да не иска прекалено скъпи и удоволсвя, кояото сега с малко спестяване може да си осигури докато едно време бяха немислими. някои помни ли корекомите и колко пари човек трябваше да спести за да си купи просто едни дънки, да не говорим видео или западен телевизор?

Абсолютно вярно!!! А може би на хората им липсва щастие в личния живот или са твърде бедни духом, за да могат да се радват на това, че попадат в групата на така рядко срещантата средна класа. Хората, които са бедни заслужават по - малко обвинения, че не изпитват щастие, но тези от средната класа, които въздишат, че не са богаташи, за тях не намирам оправдание! Особено смешно е как някои хора мечтаят за богатство, за да бъдат уважавани. Да си зададат въпроса: Ако ги уважават само заради парите им, а не заради самите тях, то тогава с какви хора са се заобиколили?

Моите първи дънки бяха от една циганка, която беше напазарувала от Турция. Голяма радост и аз да имам като другите, па макар и с лоша кройка. Да не говоря, че тоблерончето си го подслаждах дни наред и досега ми е останал този навик с шоколада. Нещата се оценяват първо като нямаш, но разправят, че бързо се свиквало с хубавото. Материалните неща не правят човека щастлив, но му дават спокойствие, за да обърне внимание на важните неща ако поне има някакво средно ниво на интелигентност - емоционална и умствена. Има обаче и друг случай - този с цигането от Добрич, което бяга и печели медали с една баничка на ден и въпреки всичко има мотивация и живец за развитие.

Какво означава "щастие"? Здрав, прав, корав + портфейл на който като седнеш ставаш 2.40. Те това е щастието, другото е бля-бля.

Само че това е до време... По-точно до момента, в който видиш едно малко сладко същество да ти се усмихне и си кажеш: -Ех, ако си имах и аз едно детенце! И почваш да смяташ, ако веднага се заемеш на колко ще си като стане на 18... Дали да платиш на някоя или да си потърсиш спешно жена, която би изтърпял... Да се ожениш ли... ами ако поиска развод... договор ли да я накараш да подпише... И щастието ти отишло на кино от 6 до 5...

Има разлика между щастието на българина и западноевропееца. Преди всичко западноевропееца е възпитаван да не се оплаква и да отрича нещастието. При българите нещата стоят обратно.

Щастието е да мааш и шляпаш квалитетно и всекидневно!

:)))))))))))))))))))))))))))