Храните на новото време

Мода, необходимост, развитие, иновативност или просто храните на новото време - ще ви представим тенденциите в здравословните храни и стил на живот.

Обратно в новината

Коментари - Храните на новото време | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Смешно ми е как хората наричат това хранене МОДЕРНО или ново. С изключение на някои нови продукти, дошли от Азия или Америка, това хранене е най-близкото до храненето на българите векове наред преди да дойдат тогавашните модерни и нови продукти като домати, картофи, царевица. Скоро си купих книга на гръцка писателка, която се е заела да възстанови стари антични рецепти от книги като Илиадата и др< антични творби. Каква е изненадата й, когато се оказва, че е "открила" днешната веганска или ню ейдж кухня. От балканската храна като махнете картофи, ориз и домати остават именно тези "изкилифенчени" ястия, хлябове и салати с разликата, че по българските земи се е консумирало много кисело мляко, не е имало лесен достъп до зехтин и морски дарове. Но се оказва, че и античните гърци не са консумирали чак толкова много морска храна. Голям дял от протеините на войници и атлети идват от ... бобени варива тъй като е можело да се сготвят, изсушат и носят на големи разстояния при пек и влага докато пресния дивеч не винаги е бил налице или достатъчен за всички. Така че има за какво да се замисли човек като каже колко са му модерни някакви там храни.

Общи алабализми. Простата истина е, че човек трябва да се храни с такива храни, които са типични за мястото му на раждане. Защото му е генетично заложено това да е най-доброто за него. Някой грък например не бива да минава на ескимоска диета. Ще е пагубно за него. И още нещо: умереност. Както казват старите хора - да станеш от масата, когато ти е най-сладко. Другото е излишно тъпчене. А тъпченето, дори и с най-полезната храна, е вредно.

Тъпотии, за които се плаща на изписан ред!Пука му на някого дали хората са здрави или болни, дали мрат млади или стари - всъщност единственото важно нещо е да вървят продажбите.Ако някой се вълнуваше от нечие здраве защо рафинираните храни, преминали през повече технологични процеси и съответно оскъпени от това, да са по-евтини от нерафинираните или натуралните, които уж били по-здравословни (олио, захар, ориз,пълнозърнесто брашно и какво ли още не)? Просто съветвам всички четейки подобни публикации да не забравят,че човечеството съществува успешно от хиляди години преди да се появят подобни псевдохуманни проучвания и публикации.В момента живеем във време, когато е налице очевидно пренаселване на планетата с нашия вид и каквото и да ядем, колкото и да се движим, природата търси и намира начини да регулира популацията ни.

Орторексия.....

Колкото по голямо е разнообразието на "правилното " хранене, толкова по-голямо е и разнообразието на изчанчените хора-лесбо,хомо, вегетарианци, вегани суровокурояди ,метосексуални, тендери, пендери, азиси и евгени минчевци,Затова и в аптеките пък препарати за здравословно тровене никой неможе да им изброи имената-феми модели, хербалайфи и какви ли не възелини.Ама у нашта махала навремето казваха"Дявола като си нямал работа си еб.л децата".Какво ядели Миранда Кер и Жизел Бюдхен.Хайде холан, знаем какво ядат-виагра и колкото се може по-удължен и удебелен със силикон по-тъмен на цвят.

ТВА Е КАТО С ГЕРМАНСКИТЕ АВТОМОБИЛИ - ОКАЗА СЕ ВСИЧКИ СА МАМЕЛИ ..... ВЪОБЩЕ , ВСЕ ПО-МАЛКО ХОРА СИ ВАДЯТ ХЛЯБА С ЧЕСТЕН ТРУД :))

gonzales

каквито и новости да излизат в храните все се обръщаме назад към бабините гозби. там е истината. в последните няколко години все нови и полезни храни ни препоръчват и все по-болни ставаме.

В това днешно време, в този забързан свят, напрегнато и нервно ежедневие, стрес почти непрекъснато, замърсена околна среда и пр. спирачки, няма как да оцелеем с тези тук предложения за здравословна храна. Пък и кой ще каже дали всички могат да я понасят, за едни ще е добре, други ще се погубят от нея, а и дали е отгледана чисто, без химия и ..., т.н. Ако сам си отглеждаш продуктите, малко може да си спокоен, че е чиста, но пък и земята вече не е същата, та...., яжте си, пийте си каквото ви душа иска, живота е толкова кратък, а с тези здравословни храни няма да си продължите живота, защото той е закодиран в гена, та.... само глупости и писания на някой си.

Както си личи от коментарите тук, в БГ твърдо сме решили да ритаме, ама да вървим назад. Каквото и да ни разправят за болестите и храненето, не щем и да чуем. Дано поне мъничка прослойка да консумира въпросните модерни храни, та да има известно проиводство и в България. И дано все пак да има растеж в покупателните ни способности, за да можем да се храним здравословно с по-малко усилия. Като цяло, веган храненето излиза по-евтино от обичайния начин на хранене. Дали е по-здравословен наистина все още се колебая и бих се радвала да се публикуват по-често резултатите от изследванията в тази област.

Най-евтино излиза слънцеядството! Излизаш на поляната, разпъваш се като морска зведа и си се нахранил. 1 стотинка няма да похарчиш за храна.

"Азия, която е известна с културата си в здравословното хранене, отдавна е луднала по кимчи, кисело зеле и ферментирали зеленчуци." Аха, луднали са по ферментиралите храни от има няма няколко хиляди години... "Появиха се конопеният и граховият протеин, които почти заместиха спирулината"... Спирулината не е протеинов изолат, че да я заместват. Иначе спокойно може да добавим соев, оризов и т.н. протеин. "режимът на звездното семейство се смяташе за силно рестриктивен без месо и млечни храни, без пакетирани и рафинирани храни, без глутен, захар и сол, без теста и течни мазнини." Тоя режим само, ако си "звезда" и най-голямото ти усилие е ходенето по-голяма нужда. Ако работиш нормална работа и водиш нормален начин на живот ще припадаш по няколко пъти на ден. "Паста от бобови храни" На хартия добре, но тъй като съм пробвал въпросните "изделия" мога да кажа, че стават само за хора без грам вкусови рецептори и напълно безразлични към текстурата на един хранителен продукт. И най се впечатлих от биодинамичното земеделие. Освен, че се оре по пълнолуние някакви други подробности няма ли да открехнете? Или е просто модерно, щото е модерно? В заключение. "Да се храниш основно с растителна храна стана много МОДЕРНО и ПОПУЛЯРНО." Естествено. На това разчитат и огромните концерни, които се опитват да пробутват "здравословна храна" на тройно по-скъпи цени.

ям само свинско, всичко друго е храната на моята храна, а да - и яйца много, блъскам у фитнесу здраво, само мускули съм, после ми говорете за кое било здравословно и кое не!

Нека карат масово на чушки и дръжки та да остане и свястна храна, над 7 милиарда гладни двуноги има. Добре ги агитират мене ако питаш :-).

След статията се убедих колко хубава и здравословна е българската кухня! Ако има проблеми с килограмите, ядеш всичко без хляб. Интересно ми е обаче дали авторът на статията се храни по същия от изброените в статията му начини?

Какво отношение има какво яде и въобще какво прави авторът на даден текст към верността на изнесеното (не че и през ум ми минава да не ям месо и подобни а да карам на всичките изброени видове чушки).

Поздрави от морския ни бряг за всички маниаци на тема здравословно хранене докато си похапвам една удивителното вкусна порция от удивително нездравословно пържена цаца със студена бира.

Добър апетит! Няма лошо в цацата и бирата, ако човек е със здрав стомах. Ние по - простите ще заложим на задушени зеленчуци, чисто месо, ( без пърженици)и ще пропуснем бирата, но това е защото вярваме, че храната лекува , защото сме го видели с очите си.

Принципно разбирам и харесвам идеята за подобни здравословни, по-чисти храни, но за съжаление цените им са недостъпни за повечето хора. Да не говорим, че у нас се злоупотребява с модерността им и се пробутват за "био" всякакви съмнителни продукти.