Японска философия за здравословно хранене

Макробиотичната диета е хранителна философия за намирането на баланс между физическото и емоционалното, равновесието между енергиите на Ин и Ян.

Обратно в новината

Коментари - Японска философия за здравословно хранене | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Продължават с глупостите си за млечните продукти. Страните, в които се консумира най-много мляко или сирене са с най-здрави и дълголетни обитатели. Бърз пример. Франция и някои бивши руски републики като Казахстан и т.н. Тея статии на лист, после на фунийка и да ги раздавате на веганите и останалите идиоти за самозадоволяване.

Може при японците или при конкретния японец млечните продукти да вредят. Знаеш ли ги. Може и нещо се губи в превода и преразказа.

Голяма философия. Направо е преоткрил топлата вода. Всеки знае, че местните храни и билки влия най-силно на местните хора. Останалите съждения също са отдавна известни на повечето хора, с изключение на тъпотията за зеленчуците. Тези започнаха да злоупотребяват с марката "Япония" , когато става въпрос за здравословно хранене. А и съжденията му си противоречат. По принцип полезната храна за един, може да е вредна за друг. Това е същото както с местоположението на отглеждане на храните. Здравият човек трябва да се храни пълноценно, а болният да е на диета съобразно заболяването му. А това, което се отнася за храната като местоположение, се отнася и за водата. Аз примерно колкото и да пия вода, различна от тази в София, не мога да утоля жаждата си. Например в Германия или в Австрия не мога да издържа повече от няколко дни. А в други български градове, освен София, водата не ми харесва. И последно - минералните и морските води лекуват заболявания характерни за региона. Много поздрави на учения от Япония, явно има много свободно време, ако го имахме и ние щяхме да публикуваме ежедневните си мъдрости и може би щяхме да изкараме пари от това.

дъвчат храната си между 50 и 100 пъти ... като толкова им се джвака нещо да им предложим алтернатива?

а българската философия е: вода с уран, сирене с палмово масло, пилешко и яйца с фипронил!

това, което се продава в магазините не е мляко, а някаква бяла течност. Истинското мляко се вкисва за 2 часа, а това от магазина има срок на годност 6 месеца

живял е ...59 години...

прясното млеко е полезно само за кърмачетата. после е вредно.

Това не е вярно. Фактите сочат друго. Прочетете коментара на Стефанов. Прясното мляко е само полезно. И животните ако получат достъп до прясно мляко лочат. Понеже веганите излизате с тоя довод, че животните не лочели като пораснели.

1во....Това да не се ядат млечни храни като мляко, масло, сирене е пълна глупост. Това са жизнено необходими храни в тях има много калций. За костите. 2ро....А както пише по долу да не се ядат патладжани, домати, картофи, пиперки, защото пречели на усвояването на калция, то и ако не ядете и ония млечни продукти както съветват по нагоре, то още повече няма да имате калций в тялото и ще почне остеопорозата и проблемите с костите. 3то....Бабите и дядовците ни едно време на село са си яли прясното мляко, попари, сирене и масло са си правили всяка седмица са ги яли млечните храни и са стигнали до около 100 години. Без болести. Така че сами си правете сметката вредни ли са млечните продукти или са храна на дълголетието. 4то....А печенето е полезно. Векове наред хората са яли печено. То не е пържено и не е вредно. 5...С останалите неща съм съгласен.

Според последни проучвания и изнесени факти бананите (като съдържащи калий) се приемат за по-полезни за костната с/ма от продуктите, съдържащи калций. Чували ли сте за бебешката каша Хумана, която замества кърмата. Ами в основата си тя е бананова каша. Водещи световни лекари препоръчват не сирене, а тъкмо банание като средство с/у коксартроза и остеопороза. А ние ви препоръчваме сутрин на гладно по една пълна ч.л. свински или телешки желатин разтворен в малко вода за поддързане на костите в добра форма. Както и 1 с/л. сусамов тахан. Но това не се рекламира, за да върви далаверата на фармацевтиката.

To човек трябва да завърши едно висше образивание, за да се научи как да се храни правилно.

Според това, което съм чувал, покрай някои истини тук се вкарват и неистини: Например готвенето в тенджера под налягане унищожава повечето витамини, при варенето също. Най-щадящо е печенето, а тук се казва обратното. За солта, натрия в нея задържа водата. Зимата организмът се стреми да се освободи от част от водата, за да поддържа по-лесно температурата си. Ако зимата взимаме повече сол, ще пречим на естествените процеси?! Освен, ако зимата там не е топлия сезон, както е в Австралия

Не се знае кой е преписал статията и от къде. Но щом човек трябва да се храни само с храна, която се получава от региона, в който живее, то това прави съветите на един японец неприложими за българите, не мислите ли?!

Редовно пазарувам от корейски магазин прясна риба. Веднъж видях Саке и се присегнах към "огнената вода"на самураите. И се разочаровах...16 процента алкохол. Моят дядо, лека му пръст, правеше кехлибарено вино от Сунгурларски мискет което беше на същия градус но с цялата българска таблица от полезни вещества. От детството си спомням как обирах каймака с пръст от овчето мляко на огъня, яйце на хартия върху печката, баба ни пържене на децата първо дробчетата на щастливата кокошка, прясното сирене до днес ми е неустоим деликатес, както зелевата чорба с печена пърливка, греяно вино , печена наденица от прасето в жарта на печката. От ранна пролет до късна есен пред печката имаше кутии на новоизлюпените пиленца, които по цял ден огласяха кухнята. Японеца за това е писал - традиционното хранене и среда на всеки човек...но някой го е чел наобратно.

Къде е тоя корейски магазин с прясна риба?

Генът играе най-голяма роля. Преди време бях чел изследвания на диетолог, който пътувал по света и наблюдавал навиците на дълголетници в различни краища на света. Прави много заключения, но най-важното е, че ако човек иска да е здрав, трябва да консумира храна, която предците му са консумирали, защото тялото му вече е пригодено към тази храна. Консумирането на храна, към която тялото не е привикнало, не води до здраве. Типичен пример за това е млякото. В над 98% отевропейската популация присъства ензимът, който разгражда млякото - лактазата. В същия процент от азиатската популация този ензим липсва. Изводите са - яжте на воля мляко, оставете азиатците да си ядат тяхната храна, те не могат да храносмилат млякото и следователно за тях здравословната диета не съдържа мляко....

Млякото е неестествена дори вредна храна за човека. Естествено изключение правят новородените, защото няма как и какво друго да ядат.

Пълни глупости!!!

Пълни глупости. Ако е така, природата нямаше да ни даде кравата, козата и овцата за да се изхранваме. Тия 10 литра от кравата всеки ден за кого мислиш, че са? Изследванията са показали, че домашното прясно мляко е само полезно за човека и няма НИКАКВИ вреди за него! Вреди има от млякото което се продава в магазините! Само то е вредно, поради ред причини които няма да изреждам сега. Така че намери си човек на село който гледа животни и си вземай от него домашно прясно мляко, домашно сирене, домашно кисело мляко, ако искаш да бъдеш здрав и да стигнеш до дълголетие. Бъдещето е назад към природата. Не към фармацефтиката, парите, големите градове-цивилизацията.

Японецът е прав и заслужава да се има предвид, но индивидуално съобразено. Вие, драги също сте прав, но в крайна с/ка универсална истина в случая с храненето няма. Но има някои основни принципи, които човек трябва да знае и да изхожда от тях. 1/ Човек живее толкова по-дълго, колкото по-дълго дъвче храната. 2/ Винаги ставай от масата с леко чувство за глад, а не заситен. 3/ Истината е в средния път: от всичко по-малко и в умерени дози. Всяка крайност е вредна. 4/ Храни се само тогава, когато изпитваш чувство за глад. 5/ Умей да се вслушваш в сигналите на организма си; той ти подсказва от каква храна имаш нужда. 6/ Трябва да сядаме на масата с желание и да се храним бавно, с наслад и с вътрешна благодарност, и освободени от всякакви отрицателни и грижовни мисли, докато се храним. Храненето трябва да бъде празник! 7/ Старайте се в менюто ви да присъстват чесънът, лукът, лютивите чушки и качествено червено вино. 8/ Ядките са задължителни (сурови), както и ябълките. 9/ Закуската ви да се състои от плодове. 10/ Към дневното кафе добавяйте 1/2 ч.л. качествена (цейлонска) канела. 11/ П. Дънов има едно интересно изказване по отношение на млякото: Човек не трява да яде онова, което ядат малките деца. Основното тук е, че с възрастта в човек изчезва ензимът, който преработва млечната храна. 12/ Диетата (храната) до голяма степен се определя от кръвната група. Най-месоядни са О гр. А най-много вегетарианци има сред А, Б, АБ. Така че няма универсална диеата и това трябва да се има винаги предвид от лекари и диетолози.

Най-вкусна е простата храна!

ДИР-ът се чуди с какво да запълни екрана.

Според мен, дълголетието и доброто здраве идват от начина на живот - в спокойна среда без шум и силен стрес. На тези фактори са подложени 90% от съвременните хора в Европа. Стресът е убиеца на 21-ви век. И да лапаш водорасли, ако бачкаш като ненормален, като робот и умираш от притеснение дали на другата сутрин няма да те съкратят или уволнят, файда няма. Днешният човек се притеснява непрекъснато за куп неща.Апропо...още преди 30 години, първата жена-космонавт,Валентина Терешкова каза, че храната трябва да се дъвче по...100 пъти всяка хапка, за да се усвои полезно. Амии...пробвах. Само да ви кажа, че след като сдъвках хапките по 100 пъти всяка, в устата си имах усещане за някаква безвкусна, с гаден дъх, каша. Пробвайте. Сиреч, докато юнашки дъвчем до премала храната, тя губи най-прекрасното си свойство - да е вкусна!!! Това е все-едно, ако правиш секс, да те посъветват - а сега си сложи три презерватива наведнъж, за по-безопасно.Всичко е баланс, умереност и...Божа работа.Другото е бизнес.

Мой близък, очевидно поради изключително бедното си детство не сяда на маса без мръвка - сутрин, обед, вечер е закон. Не признава ястие ако не е мазно. Любими му са сланинка, трътки в зелеви листа, зеленчуците ги признава само като вървят с ракийка, риба много не обича, а червеното месце е приоритет. Той сега кара 90-тата си година. Така, че всичко е относително.

този велик лекар явно е прочел нещо от йога и съответно преписал едно към едно....нищо ново няма под слънчето

Огладнях от тая статия. Само като прочета думата диета и умирам от глад. Ще омета две пържоли с пържени картофи и се връщам да чета...

Не забравяй и чашата с червено вино, че само ще похАбиш пържолите :-))

Luna0102

Ако всяка хапка я дъвчиш 100 пъти, до утре няма да се появиш.