Плюсове и минуси на късното бащинство

Да стават бащи на средна възраст (и дори по-късно) за мъжете никога не е било проблем – поне от гледна точка на физиологията. Нещо повече – през вековете това е било често срещана практика, а според народното поверие, децата на такива бащи често са много талантливи. Съвременната наука дава възможност за по-различен начин на преценка, като се вземат предвид много нови доводи за и против, особено от гледна точка на генетиката.

Обратно в новината

Коментари - Плюсове и минуси на късното бащинство | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Съгласна съм, че мъжете след 45год могад да имат отклонения от спермогенезата. Но защо не казват, че в България има закон, който забранява на жените след 43год да правят ин-витро със събствени яйцеклетки. Ерго при жените има отклонения в морфологията на яйцеклетките и след 43 не се препоръчват собствени деца.....Истината е, че винаги парите не достигат....и се отлага детето, а никой не мисли, че когато финансово са добре - то физиологията съвсем не е същата....работете за деца около 30....УСПЕХ

Първите две от плюсовете да откровени глупости. Генетичния материал може да бъде действително "повреден" заради нарушена спермогенеза например, но не и обогатен от социални постижения. Никое постижение, независимо дали е физическо или социално, не се предава в хромозомите. Мутациите са рецесивни и се онаследяват обикновено от майката (в Х хромозомата), а не от бащата, дори и когато мутацията се проявява само при момчетата. Например повечето наследствените заболявания при момчетата се пренасят по женска линия, не по мъжка.

Моите наблюдения не са в полза на късното бащинство. Всеки един от плюсовете може да бъде оборен елементарно. Да оборим този, че по-възрастният мъж може да създаде по-добра и устойчива среда за детето си - може ама, друг път. Шанса на един човек при развитието си от 20 до 40 години да помъдрее и да перкуляса е един и същ. Най-често при мъжете се наблюдава "без изменение". Като добавим шанса да са повредили генетичният си материал вследствие предишният ергенски живот, късните татковци, едва ли ще имат по-здраво дете от по-ранните. И ако статистиката срамежливо мълчи, колко са гениалните деца на по-старички татковци, то тя е безцеремонна по въпроса колко деца със здравни проблеми имат те. А като казах за здравето - един въпрос: как се гледат деца по-лесно? Когато човек е с повишено кръвно, гастрит и разстройства на съня (масово сред мъжете след 40 години) или без тези "екстри" (наистина редки заболявания сред около 25 годишните)? Също един който бодро е станал баща на 40 години какъв шанс има да доживее до внуци? Май не особено висок. Така и ще си отиде от този свят без да се наслади на отмъщението над децата си. Абе то май да го няма на абитуриентският бал на детето си има много голям шанс, но това вече няма да е негов проблем... А на вдовицата му и другите наследници. Така, че за мен е нормално на около 25 години да има човек деца, на около 50 внуци, а ако доживее и някой друг правнук, спокоен да се яви пред Създателят и да каже "Оставих потомство, като се погрижих за неговото добруване!".

хора плодете се че скоро няма да ни има

Не прочетох много важно нещо - финансовата стабилност на семейството. Да имаш дом и нормални доходи в Бг е трудно дори за хора на по 35 - 40 год. Но определено 40 год. не е голяма възраст за здрав и работещ мъж.

Извинявай, но в по-голямия процент от случайте, на един 40-годишен му остават още 10 години да е здрав, а на един 20 годишен - 30 години. Другото са изключения.

Теория.... Когато се родиха децата ми, баща им беше между 43г. и 53г., а те са си съвсем нормални деца - имат си своите успехи, но пък чак да са гении... или пък с проблеми - и това не! Здрави и нормални. Стреса в ежедневието, щантавото ни образование и извратената ценностна система в днешно време в България са много по-ограбващи и дезориентиращи децата ни от евентуалните проблеми на "възрастния татко"! По важно е какъв човек е таткото, а не на колко години е! Болести, предавани генетично - дълъг списък и при родители от всякакви възрасти.....

да се забранят и тапите програми по тв,например "суоуто на слави ",които водят да изпростяване на дезата.

хубаво е да станеш баща,когато усетиш, че сиготов за това и все пак не чакаите много за да не казват на детето ,,дядо ти е много изкуфял,,

много добър материал......