20 странни, но интересни факти за Япония, които сигурно не знаете

Животът в Страната на изгряващото слънце е доста различен от този, който познаваме

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Също така правителството се грижи да има здраво население, като изисква от личните лекари да се грижат повече за своите пациенти, защото лекар, който допуска да има много хринично болни, лишава държавата от здрави данъкоплатци, а нашите бай ганьовци те гледат само в ръцете за потребителската такса ...

Това с капаците ми напомни зората на демокрацията у нас, когато нашите скромни алуминиеви капаци ги хвана липсата и ги замениха с бетонни ....

Ами манталитет а у нас сума ти народ все още не знаят за какво служат кофите за боклук по улици и паркове .....

В Япония не е прието да говориш по мобилния си телефон на обществено място - това на мен най-много ми харесва.

има какво да се "открадне" от японците.. ето: "След като удари последният учебен звънец за деня, учениците остават още поне 15 минути в училището, за да го почистят." "Футболните запалянковци правят същото на стадиона, след като спортната среща, която са наблюдавали, приключи." чета: "футуристични капсулни хотели", но те са продиктувани от липсата на место, което според пазарните правила е скъпо.. "Кратката дрямка на работното място не е проблем." и си спомням, че съм чел, че преди години правеха стаи с чучела на шефовете и на които в почивката можеш да се "отбиеш" за отпускане, наместо да дремнеш.. още знам, че по гарите и спирките надписите са само на японски. и в чехия е така... но не искам да кажа, че в чехия надписите са само на японски.. :-)))

Навсякъде надписите са и на английски, на по големи гари има също корейски и китайски, включително по радио уредбата. Веднъж бях в град и където надписите бяха на японски и португалски, вместо на английски, защото имаше много бразилски емигранти.

Япония -център на Азия, Германия , център на Европа , Щатите -център на Америките, ЮАР -център на Африка. Поздрави от американските евреи-божия народ ;)

Тавариш шаломов ти ли си ?

Две години сам живял там. Прекрасна страна и хора. На светлинни години са преди запада.

Там за нормален бял е малко скучно, освен ако не си командирован с некой Б-29 да фърлиш с изненада по един Малчуган или Дебелак в гъсто населен джапански град. Тогава става интересно за известно време, но после пак затъпява.

Зависи как си го направиш.

Най-странния сех правят, но ме кефи

Япония е прекрасна, чиста,подредена държава има много красиви неща там но....... там не се живее никак лесно живота е много напрегнат стресиран . Там чужденци трудно се задържат за постоянно . Там си е за японци . Аз лично предпочитам Корея . Във Корея хората са по отворени и по сърдечни .

Корейците са християни. И Япония и Корея са по-зле демографски от България. Корея като територия е по-малка от България, а са 50 милиона. Явно не се живее лесно и там или не се живее толкова нагъчкано.

Не всички половината са будисти . А и между корейските християни има най различни повечето американски протестантски църкви . Будизма има доста дълбоки традиции там .

Имайте предвид вид,че Корея бе десетилетия под контрола на американците, които наложиха съвсем различен начин на живот, стандарт, култура, дори и генетика - вижте външния вид на южно корейци, сравнени със северно корейци или китайци. Южно корейците са високи, стройни, мускулести, а жените са с доста по-европоиден и американоиден външен вид. Все пак, с няколко милиона американски войници там за десетилетия след Втората Световна Война, има огромен брой смесване на гените на американците и корейките, с родени деца с нов генотип, и това е видно от пръв поглед...

А южно-Курейски негъре дали има вече? Тебе коги ша та променяме генетично?

Различен свят, различна култура, различни виждания. Правят неща, които на запад се считат за неприемливи - любов с непълнолетни, както и филми за възрастни с такива, хентай филмчета, делфина е деликатес, и още много други. Но си пазят традициите и са изключително затворени, както и страшно дисциплинирани. Отпуск - 5-6 дена, като ако си я вземеш не се гледа с добро око и нямаш бонус. Жилища - семейство с две деца - 30 квадрата си е мезонет. Честта при японеца е поставена на пиадестал. За това се и самоубиват ако не успеят да запазят работа, финанси или семейство. За тях е въпрос на чест. Странна нация, но ги уважавам.

Имаше преди години някаква статия , сравняваща ЖП транспорта в Япония с нашия. И там узнах, че СУМАРНОТО ЗАКЪСНЕНИЕ на всички японски влакове за една година е около няколко минути ! ДА, МИНУТИ !!! В България би трябвали да се измерва в години навярно . А скоро четох, че на ЖП компания, оперираща с градски влакове ( до предградията ) се наложило да се извинява официално на клиентите си ( пътниците) че неин влак е ПРИСТИГНАЛ С 20 СЕК ПО-РАНО !!! на някаква гара ! КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ ЯПОНЦИТЕ ??? Ми отговора е ясен - НИКОГА

Не искаш да ги стигаме. Там някои корпорации организират групов секс в работно време за насърчаване на раждаемостта. Не блъфирам. Поинтересувайте се! Животът там е брутален сай-фай диктатура от някакъв много извратен вид. Има нещо в психологията им, колкото и да са технологично напреднали, пак си остават варвари.

Напред и пред Германия. Държава, чиято територия няма полезни изкопаеми, непрекъснато е заливана от цунами и разтрисана от земетресения ...е Локомотива на съвременната икономика. Дори престъпниците им са особенно качественни...преди 20 години, при поредното земетресение....ЯКУДЗАТА дари $50 млн. за възстановяване. Кога ще ги стигнем, японците?!

Япония е най-невероятната държава! Хората там все едно не са от тази планета!

Затова ми е мега комично като гледам как феновете на сибирското блато дават мнение за Япония! Просто е цирк! :)))))))

Не просто 6 хиляди, а всички капаци са със специален дизайн. Всяко градче и общика си имат дизайн за капаците. Обикновено ембмелата на населеното място или някоя местна забележителност.

Ф21: Световарите в Япония са синьо, жълто червено

На всички , които са коментирали тук по един или друг начин, грешно! В ЯПОНИЯ Е ТАКА, ЗАЩОТО НИКОГА, АМА НИКОГА НЕ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ! Това е истината за техният просперитет, дрегарЕ!

То там си е комунизъм. Само че вместо партия, си имат клика едри капиталисти. Оди, поживей там десет години, и после ще си говорим.

Оди бери джоджен и не ми плямпай простотии!

В грешка си. Просто твоята представа за комунизъм е руски. А тои е като всичко руско включва най вече ужасно много смърт и кражби до крайности. Създателя на Сони има една много хубава книга ако я прочетеш ще видиш че всъщност че е една доста социалистическа държава вярно не комунистическа. И другото че конституцията им все още пази своите американски корени :) с една основна цел бързо възстановяване на страната. Абе американска колония не като руските по скоро като Германия не като Молдова и Беларус

Е как съм в греша, хем потвърждаваш моята теза, хем съм в грешка!?

Винаги като гледам японска телевизия или ми се налага да се занимавам с техните комитетчета и клубчета, се сещам за БНТ от детството ми през 80-те, и за партийните младежки структури.

Кой пък ти каза че в Белорус е по-лошо от Япония? Ако не си бил и в двете държави, не ми отговаряй! Неадекватно е!

Отфорко, говориш за цената на салама ли, или за демокрацията? Щото са две различни неща.

Опита за комунистическата система реализиран като "реален соц." донесе много мир и прогрес на човешката цивилизация като цяло: социални придобивки за работещите в цял свят, развитие на синдикатите на работещите, контрол на експлоатацията от световния капитал, разви равенството между половете, предотварти за дълъг период масови избивания на капиталисти при неизбежните без това революции и много други неща.

Скиорче, ходи сервирай масите. Япония не е за теб.

Самият върл комунист, придружаващ Тодор Правешки през 80-те в посещението му в Япония остана ШАШАРДИСАН от Японския модел. Марко Семов написа настолната книга за комунисти " За Япония, като Япония". Четете бре, ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ!

Не вярвам ти да си я чел. Ако я беше чел, щеше да запомниш поне заглавието “За Япония - като за Япония”. А е тъпо, без да си я чел, да говориш за нея без предварително да кажеш: чух от един, дето разправяше, че я е чел, че ... и тогава се изказваш.

Радвам се, че по пункт Първи и пункт Трети от моят коментар нямате възражения.

Че то никъде по света никоя държава не стигна Комунзма. При нас след 9ти беше Социализъм, след това 60-70 го докарахме до Развит Социализъм. Комунизъм май никой не успя да го докара.

Глупости, там личността/индивидът няма значение, благото на обществото/масата е на пиедестал. По-голям комунизъм от това-здраве му кажи

донякъде си прав, но това е доста опростенческо тълкуване. не имало комунизъм, но феодализмът и ме бил малко по- различен ъсщо...

Каква е била традиционната им вечеря преди да се появи КФС?! Това е меко казано тъпо!

Кое не разбираш? Те за предимно будисти и шинтоисти. Коледа там е като Свети Валентин или Хелоуин - мода от Запада, а не истински празник. Даже си е нормален работен ден. Кей Еф Си на Коледа е просто мега успешна рекламна кампания. Обикновено трябва да направиш заявка няколко дни по-рано във веригата и в дниъе около коледа няма свободни продажби, а само изпълняват предварителни поръчки.

Японките не си бръснат сливака. Колко е по- рунтав, толко за тях е по-престижно. Обаче, веднъж на една конференция колега арабел не знаеше това, а една японка много му се натегаше. Та, ми се жалваше после, че едвам се удържал да не се издрайфа, като тръгнал да брули сливака, щото бил космясал чак до другия отвор.

Напоследък некои почнаха да си ги бръснат, тия дето копират от запада, а те не са малко там. Те си падат и по черни или резани, както и да получават пакети през задния вход.

В общи линии са 1000 години пред нас! А, като интелект и отговорност към ближния, поне 10 000 години напред!

Често казано, за интелект, не мога да кажа, че са особено надарени. Даже са изключително несъобразителни за елементарни неща. Но образованието е на голяма почит и инвестират много време и средства в него. Имат и комплекс за малоценност спрямо Запада и доста от тях четат и полагат усилия да учат за изкустрво, класическа музика, история, за да не изглеждат неловко.

Точно обратното, източник са на духовни учения и спортни бойни школи. Гейшите са класи над проститутките от Викториас сикретс с образование, обща култура, таланти в изкуството, женска същност. Откъстнатостта от други влияния, териториално, е създала реална чиста нация с хилядолетия. Това кара японците с гордост да си практикуват традициите. Самурайската каста е унищожена преди 140г с кръв и меч, но самурайското мислене и начин на живот, като философия, е несломимо в японците. Аз не мога да живея като японец, но мога да уважавам и попитам културата и този достоен народ. Въпреки че Япония е реалния съюзник на нацистка Германия, до днес НИКОЙ не е посмял да нарече японците нацисти или фашисти....както Русия си позволява език спрямо Украина, Полша, България, Румъния, Прибалтика. През януари 2000г. Путин официално нарече целият полски народ " мръсни антисемитски свине". Такъв език спрямо Япония, която е победен съюзник на Хитлер, никой не е посмял да и държи. Интересен факт е, че в японски музей се съхранява ритуална чаша от преди 8000 години, открита в Япония при разкопки, АБСОЛЮТНО ЕДНАКВА с ритуална чаша от Варненския некропол.

Япония е единствената страна във света, която не дава гражданство на мюсюлманите. Мюсюлманите нямат право на продължителен престой на територията на Япония. Японското законодателство забранява разпространяването на исляма. Всеки, който разпространява ислям се преследва от закона, а присъдите са доста строги. В Япония това се счита за углавно престъпление. В Япония няма нито едно училище, или школа, където се преподава арабски език. Корана е забранена книга и притежанието й също е нарушение на закона. Позволена е само съкратена версия, адаптирана на японски. Пребиваващите в страната мюсюлмани имат право на молитви само в закрити помещения. Ако направят традиционната си молитва на публично място нарушават закона и могат да бъдат вкарани в затвора. В Япония е немислимо, както у нас, джамия да огласява половината град с виковете на ходжата. Говоренето на арабски е строго забранено! В Япония дори няма посолство на нито една арабска държава. Точно 0.00% японци изповядват ислям. Пребиваващите мюсюлмани в Япония могат да работят само в чужди компании. Японските компании не приемат мюсюлмани на работа. Много е трудно, а и рядко, даването на визи на мюсюлмани. Дори, ако става въпрос за известни личности, учени и тн., които изповядват исляма. В трудовите договори в Япония често се записва, че ако работодателя узнае, че неговия работник изповядва ислям има право незабавно да го уволни. Мюсюлманите в Япония нямат право да купуват имоти или земя. Самите японци се отнасят лошо с мюсюлманите и не гледат добре на тях. По презумция те се считат за престъпници или неприятели. Ако японска жена има връзка с мюсюлманин тя бива отхвърлена от обществото. Само за справка: Ако в Япония те уволнят повече никога няма да можеш да си намериш работа, защото това се счита за голям позор, какво остава, ако имаш връзка с най-презрените от японците хора на света.

Toва не е вярно! https://en.wikipedia.org/wiki/IslaminJapan According to japanfocus.org, as of 2009 there were 30 to 40 single-story mosques in Japan plus another 100 or more apartment rooms set aside for prayers in the absence of more suitable facilities. 90% of these mosques use the 2nd floor for religious activities and the first floor as a halal shop (imported food; mainly from Indonesia and Malaysia), due to financial problems, as membership is too low to cover the expenses. Most of these Mosques have only a capacity of 30 to 50 people. In 1941, one of the chief sponsors of the Tokyo Mosque asserted that the number of Muslims in Japan numbered 600, with just three or four being native Japanese.[10] Some sources state that in 1982 the Muslims numbered 30,000 (half were natives).[8] Of the ethnically Japanese Muslims, the majority are thought to be ethnic Japanese women who married immigrant Muslims who arrived during the economic boom of the 1980s, but there are also a small number of intellectuals, including university professors, who have converted.[19][9] Most estimates of the Muslim population give a range around 100,000 total.[8][9][20] Islam remains a minority religion in Japan, and there is no evidence as to whether its numbers are increasing. Conversion is more prominent among young ethnic Japanese married women, as claimed by The Modern Religion as early as the 1990s.[19] The true size of the current Muslim population in Japan remains a matter of speculation. Japanese scholars such as Hiroshi Kojima of the National Institute of Population and Social Security Research and Keiko Sakurai of Waseda University suggest a Muslim population of around 70,000, of which perhaps 90% are resident foreigners and about 10% native Japanese.[2][9] Of the immigrant communities, in order of population size, are Indonesians, Indians, Pakistanis and Bangladeshis.[9] The Pew Research Center estimated that there were 185,000 Muslims in Japan in 2010.[21] For 2019 it was estimated that the numbers rose to 230,000, due to the more friendly policies towards immigration, the Japanese converts being estimated at around 50,000, and Japan now has more than 110 mosques compared to 24 in 2001.

Какво ти пречат мюсюлманите на тебе?

В Япония си имат джамии имат и около 600 мюсюлманина дори! А това с воя на ходжата го има само в София! Никъде в Западна Европа го няма!

Проверявайте си информацията преди да пишете такива глупости. Законът в Япония не прави никаква разлика между чужденците По отношение на месторождение и религия. Дори си мисля, че дискриминацията към "white pigs", т.е. европейци и американци е много по-разпространена отколкото към определена религия.

Абсолютно! На японците не им пука за религиите, обаче са си расисити и не харесват различно изглеждащи от тях!

Това е една лъжлива руска новина, която се върти вече осем години от хора, дето не могат да намерят Япония на картата. С страната има около 100 хиляди японци, които са мюсюлмани. Отделно има стотици хиляди чужденци мюсюлмани, които учат, работят и живеят там. Най-много са от Индонезия, Малайзия и Пакистан. Дори са далеч по-желани от нас, източноевропейците, защото правят много повече бизнес с тях. В моя университет всяка сграда има молитвена стая. В Токио има джамии, като най-голямата е в Шибуя, ако някой се съмнява.

Не е ама ако знаеш колко пари е наляла Русия в български Интернет сайтове. И там само "легенди". А този по горния живее от мозъчно изстръпване до следващото такова само с книжки за Митко Палазов и овчарчето Калитко.

раССССия е основният спонсор на българската интернет джурналистика! Хиляди джурналистчета и тролчета се хранят с рублейте на путКин! :))))))

Севернокорейска е.

Това е защото повечето японци живеят на работното си място и нямат време да се приберат в къщи за разните му глезотийки.

Това вече не е така! Сега си имат достатъчно свободно време!

Влаковете продължават да са пълни, дори в новия локдаун.