5 неща, които може би не знаете за Юлий Цезар

Смятан е за баща на високосната година, имал дете от Клеопатра

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да, сега видях чак в коментарите, че и на други им е направило впечатление. Ама военни звания, ама титли, ама това онова. Император в смисъла на Октавиан, Нерон, Калигула, Деций Траян и т.н., .....ТЦ.

Да, на 5 места е написано в статията, че е император. И аз се учудих, все съм си мислел, че даже е най-известният, но направих справка. Прав си. Тия хора дето ги пишат тия статии явно гледат детайли, ама фундамента им е избягал. То 90% сигурно от хората си мислят, ча е император.

Ай ай ай, чудех се дали да вярвам и на другите написани неща, ама пък такъв пропуск и незнание, не се прощава. Първо прочетох, викам нещо грешка е, после пак прочетох и т.н. Няма грешка. Та: Гай Юлий Цезар НИКОГА не е бил император. Първо защото Рим тогава е бил все още република. Първия император е неговият пра племенник /така го водят/, Октавиан Август. То така е и официално-първия е Октавиан. Само поради това, а и че е племенник на Цезар, би трабвало да ти щракне нещо. Ама като не знаеш, така е. Диктатор, пълководец, завоевател и т.н., най-висш военен, но никога император. И така си се е казвал. Вследствие Цезар вече започва да се използва като титла.

Бил е македонец

Много преди Цезар, тракийските владетели са си секли монетите с ликовете си. Днес едни от най-скъпите монити в света са именно тези монети, вкл. златните монети на Александър Македонски. Цезар е велика личност. Затова, въпреки че е убит в републиката, името му става синоним на монархия. Рим постига блясъка си при монархията. Цезаревичи са видни траки. 17 тракийци са римски императори.

Велик! Такива като него се раждат веднъж на столетие, да не кажа хилядолетие. Само как се е справил с бунта на легионите е показателно за каква личност говорим. Хора, които са избили офицерите си искайки уволнение или още пари, за да останат накрая са го молили да им прости и да ги накаже. Какво повече да кажем. Даже убийците му ги е било страх от него до последно и са му нанесли основно повърхностни рани. Ave, Caesar!

Цезар е най известният.а него и на Август дължим юли и авгус да са по 31дни а февруари 28.Взимат си от месец който не ги кефи и ги слагат по мерак. И това безумие продължава и до ден днешен. Но най големият е Марк Аврелий

В книгата си "Скандална история на римските императори" Антъни Блонд твърди, че Гай Юлий бил голям женкар, за което дори и собствените му войници пеели "Граждани, жените крийте, водим ви плешив курвар."

,, Вени, види, вици,, победа срещу Фарнак в Мала Азия, Жребият е хвърлен,, начало на гражданската война срещу Гней Помпей

Всички коментари са издържани, браво момчета, Цезар не употребявал алкохол, 1в.пр.н.е. е богат на големи личности Цицерон, Квинт Хортензий, Гай Марий, Сула, Гней Помпей, Марк Крас, Марк Лепид, Марк Антоний, Клеопатра, Митридиад Понтийски, Спартак и т. н. но най големият е Гай Юлий Цезар! .

Аз също благодаря на всички, споделили знания/факти за най-голямото име на Рим. Винаги ми е приятно да препрочитам отново нещо за тази специална епоха от историята (последния век от старата ера). Въпреки това черно число в нея - 44-а година :(

След битките при Фарасал, Тапс и Мутина е провъзгласен от пожизнен диктатор, взима цялата власт. Цезарион е убит от Август, прощава на враговете си след Фарасал и запазва имуществото и постовете, но по късно е убит от тях. Никога не губи сражение, обожествен от Сената.

Император е военна титла присъждана от войниците на пълководеца ,един вид респект и уважение към победителя.За първи път са обявили за император Гай Марии след победата над галите.Империума е златния лавров венец.Носили са го като символ на званието,почти като пагоните днес.Титлата император никога не е била владетелска за римляните а чисто военна.По късно е изписвана пред името на владетеля защото е главнокомандващ на армията на Рим.За преминаване от република към монархия се смята 29 год.преди христа.Октавиан се е приемал като пръв сред равни,чак при Диоклециан владетеля става доминус,демек господар.

Юлий Цезар никога не е бил император. По негово време, Рим все още е република. Няма как да е император на република. Октавиан е първият император, макар че той се е наричал първи гражданин (може би, за да се разграничи от селянията).

Така е. Диктатор е било изборна длъжност в Рим. Избиран е от сената с мандати на по 6 месеца за решаване на важен проблем, често война но не винаги. За близо 1000 години римска империя са назначавани по различен повод и за различен срок над 50 диктатора. Има някои били по няколко последователни мандата и по повече от един път диктатори за различни неща и по различно време. За диктатор често е бил избиран някой от сенаторите но не винаги.

Т.е. , Цезар е бил диктатор, един от многото.

А знаете ли че Гай Юлий е бил кадъна и яко са го плющяли в задника, бил е жената на велможа в Мала Азия като по млад, за, да се спаси от линч в Рим

Две неща не мога да проумея - как е успял да е - б - е маайката на късокосата година и как е могла Клеопатра да му направи дете, като е бил такъв мъшкар, пък тя такава жена

че не е изглеждал като на снимката..

Много вярно. Оригиналната му снимка е в историческия музей на РСМ.

Там е и рожденото му свидетелство, издадено от кмета на Скопие , щото бил маке......

Gaius Iulius Caesar Dictator Perpetuo

Цезар по-късно става нарицателно за император. Всички римски императори са се наричали цезари. Така преминава и при гръцките ромейски кесари. Кесаровото, кесарю. От името Цезар произхожда и българската владетелска титла Цар от Цясър както е преведен на български Цезар.

Точно, ясно, концентрирано. Вярно.

Цезар означава "плешивко".

не беше ли "космат"?

Моя грешка, извинявам се: "цезар" означава "космата глава", което било чиста подигравка, тъй като Юлий бил плетива.

Той самият не искал да бъде император и отхвърлил предложената му корона с думите: "Non Rex sed Caesar sum." ("Не съм цар, а Цезар.").

Пропуснали сте най-важното от незнание, разбира се. 1.Цезар е първият фашист. Унищожил е Галия с тактиката на изгорената земя, умишлени заразявания с болести и масови убийства. От 3 милиона гали, цялото население на Галия, са останали живи по-малко от един милион, но вече асимилирани от римляните, приели римските обичаи и език. 2.Бил е гениален военачалник и смел войник участвал лично в битките в решаващите моменти. В битката за Алезия с 40 000 армия обкръжава 80 000 гали. Още 250 000 му идват в гръб. Той командва кръгом на ариергарда и разбива всички гали, като ги избива докрак. Разбиването та галите е толкова огромно, тотално и унизително, че е чудно защо днес французите ги превъзнасят.

В Египет успява да наери стритото съкровище на евреите. И още нещо-наира книгата със седемте печата. Всики писания намерени от негто са преведени на новия език за евреите и специално за Юга в Завещанието/Old Testament/ . Юга полручава независимост и автономия заради това, че оттам са най-верните охранители на Клеопатра. Намира и ковчега на Завета...ама това е отделна горяма тема.

Никога не се е титулувал император.Първи е Август, Октавиан

Тук не се държи на фактология, важното е да има нещо писано, пълнеж. Който знае фактите се дразни на глупостите, останалите прочитат и вече се считат образовани и компетентни по темата.

Поправи ме ако греша но Октавиян не се ли титулува до смъртта си "Първи гражданин", Император го наричат след смъртта му, а първият ОФИЦИАЛЕН император е наследникът му Тиберий....