17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кандидатстудент дванайсетокласник и петокласник. Кандидатстудентски курсове от по-тънките - 1900 лв. Има и за 3000, за който може да си позволи. по финансови съображения вероятно няма да може да ходи на курс за матурата по български. 900 лв курс по английски за петокласника. Учебниици за 12 клас. Учебни тетрадки, атласи и пр допълнителни безумни помагала за пети клас. Обща сума- вероятно към 200 лв. Купихме тетрадки, химикалки, бои и пр не особено смислени неща, без които обаче се получават двойки и забележки на обща сума към 100 лв. Дрехи- голямото ходи като оръфляк, все сме пестили от дрехи до момента и вече е абсолютно неизбежно да се купят на мястото на прокъсаните нови. Малкото износва от голямото и от приятели и роднини. Обаче расте като гъбка и има неща, които нямам налични и трябва да купуваме. Семеен доход- 2 заплати от х 1000 лв месечно. Естествено, хора с висше образование, работещи по специалността си, с над 25 г трудов стаж. Е как да ми излезе сметката?! И докога образованието ще се третира като скъп бизнес и рекет от страна на т.нар "образователи"?

В нашето училище децата нямат раници. Всички учебници и пособия стоят в училище. Вкъщи децата не носят нищо. Всички пособия се закупуват от училището за цялата учебна година и са еднакви за всички деца. Първият учебен ден е нормален учебен ден, не се носят официални дрехи, цветя и т.н. Само трябва да купим маратонки, клинчета и тениски. Предвиждам около 250 лв.

Планирал съм един ....МАЗЕН ...нема кво да ядем че планирам за училище....как па не..

Начи, бюджета включва: нови маратонки, гъзарска раница, яки дънки, 4 фешън блузи, 2 якета, скъпарски зимни ботички. бюджета за годината е има няма 1200 лева. аааа, вие за тетрадки ли питате ? 1 тетрадка по всичко му е достатъчна. ще гледам да е по дебела, че като къса за саолетчета, да има и къде да рисува после.

Имам да подготвям три деца Едното пети клас,второто предучилищна,третото ясла.Раница+несесер,вчера купени 124 лева.Тетрадки,моливи,химикали,бои,скицници,четки... общо взето само пособия 70-100 лева Като гледам цените на маратонките 100 лева и нагоре, платненки-20-30 лева,обувки за народни танци репетиции-до 50 лева.Обувки за концерти 30-50 лева.Дрехи първи учебен ден 80-120 лева.Ежедневни дрехи-200-300 лева и нагоре.Долнища поне три -50-100 лева,блуза за ансамбъла-10 лева,но ми трябват два броя.Учебни помагала не включвам не знам какво ще искат,предполагам между 50 и 100 лева.И това не е всичко.За втория и третия да казвам ли?Бюджет не мога да планирам,така или иначе няма да ми стигнат парите и ще се наложи и тази година да тегля кредит

Слушай, ако след тоя пазар са ти останали пари ? да ме осиновиш а ?

Когато едно семейство планира да има три деца, предполагам, предвижда че може да се справи финансово с издръжката им.

Не е ли рано да го мислим ? Колкото толкова !

Аз мисля да заделя само част от платения от мене акциз на алкохола и цигарите които консумирам. Дневно плащам по поне 15 лева акциз за тези стоки, на година отива по към 5000 лв, така че разрешавам на Владко Г. да задели от тях едно да речем 500 лева, което е нищо, само около 10 %, та да мое детето да иде нормално на училище. Даже може и за това на комшиите да има, че баща им пие колко мене ама не пуши по 2 кутии...

Тъжно...

да дават пари за училище? нали се плащат данъци! училище, здравеопазване, транспорт до работата следва да са без пари. все едно да ме питат колко пари ще заделите за подкрепа на армията, полицията и съда! кво да заделям още, като те си папкат обилно от данъка който плащам. така требва и за другите неща да е.

Няма деца - няма първи учебен ден със съпътстващ рекет, няма притеснения, че може да ги пребият или да ги зарибят с наркотици и т.н. и т.н. И деца ... няма особено много.

учебниците са безплатни, къв бюджет, че и да го "планирам"?! 20 лв за тетпадки, химикали и моливи - толкоз!

Раница, униформи, маратонки, анцузи, обувки, яке, школи, курсове, ксерокс, безброй помагала и учебни тетрадки???

Раница, униформи, маратонки, анцузи, обувки, яке, школи, курсове, ксерокс, безброй помагала и учебни тетрадки??? --- -раници - ще доизбута и тази година със старата раница, която е оригинал-немска и струваше преди 150 лв. Здрава е - 0лв -униформи ?! моля? - маратонки - това е 20 лв -анцунг - има си 2 чифта - обувки - е нали беше с маратонки - яке - има 2 якета, едното даже му беше голямо -школи ? тва кво е? има "уча.се" -курсове ? кви курсове? Аз за кво съм, ако не мога да му обясна вкъщи? -ксерокс? това пък какво е? -тетрадки, химикали и тн. глупости 60% от които така и не се използват - 25-30 лв Общо като тегля чертата - няма да има и 100 лв за 15 септември... някакви други неща - в движение

Хах , разсмях се искренно :-))) Типичен портрет на "силно заинтересован родител" чиято мечта е детето му като него да работи я бакшиш , я общ работник , я пазач , но пък ще си има анцУнзи и ще щрака с пръстета на бесна чалга докато си сърба парацуцата и кълне , че за всичко другите са му виновни :-)))

бюджет? планирам бюджет? не е ли "какъв разход мога да направя" или " колко пари мога да похарча"... "планирам да реализирам кочина" е по- модерно от " да скова кочина"...

Въпросът е зададен така, че може да се разбере по различни начини. Ако включва само тетрадки и химикалки и обикновени дрехи, посочените суми са възможни. Ако обаче са включени и учебниците, които не са безплатни за по-големите ученици (особено ако ни задължат да купим електронни учебници и следователно устройство, на което те да работят), униформи, спортен екип (защото децата растат като гъби през лятото), и 500 лв. са недостатъчно. Пожелавам успех на всички родители на тинейджъри (там са по-високите разходи)

питат те колко можеш да отделиш. Колко си заделил за тази цел.

На нас ни излиза безплатно защото участваме в европроектите и от общината ни отпускат субсидий, валчери за храна дават, обувки и дръва.

ваУчери

субсидии мн.ч.

Запетайка пред "защото".

Слава Богу, децата ми пораснаха и се изучиха, и планирам почивка от 15 септември, защото тогава е най спокойно на морето и цените са прилични.

47 леа

Вече купихме дрехите (200 лв.) и тетрадки (50лв.). Имаме останали от минлата година и ще спестят едно 100 лв. Остават да вземем специалните фланели от униформата(50 лв.) и да добавим някои неща като скицник, бои(предполагам още 50 лв.). И заделям 50лв. такса изход след родителска среща. Също уроци по математика 450 лв за ПМ и още 520 за курс. Вероятно и частни уроци, но там не се знае. Курс по английски - 950 лв. учебниците са около 150 лв. Ако и тези пари влизат в подготовката .... 2320 лв.

Забравих учебниците по английски: 2,470

Беее мани го тоя скицник, за какво му е на детето дайте парите на някой скитник

Никакъв шанс!

0 лева

и ние сме в тая графа. И с учебници и без тях същото ще научи - псувни, бой, насилие от ученически банди и учители ......