"Аз съм гордо момиче от Афганистан": как една жена се опита да промени страната

Поп звезда, феминистка, телевизионна водеща - Можда Джамалзада е всичко това, срещу което талибаните се борят

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много точно казано - ролята на жените в обществото и семейството в Афганистан е наистина огромна. Впрочем, същото се отнася за всички подобни страни и общества, където Законът е Шариятът, Конституцията е Коранът, а Пътят е джихадът (тук съм плагиаствал от един от основните лозунги на Мюсюлманско братство). Защото точно те - съпругите и бабите отглеждат малките деца и превръщат момчетата в средновековни чудовища, за които човешкият живот няма никаква стойност, да не говорим за някакви си там права на жените. А талибаните? Ами нали вчера специалният пратеник на президента на САЩ Байдън за Афганистан - Залмай Халилзад им благодари официално за съдействието при бягането, извинете - евакуацията. Същият този Халилзад, автор на стратегията на Буш за Афганистан и посланик в Кабул от 2003 до 2005 г., след което напусна Афганистан за да стане посланик на САЩ в Ирак... Изобщо - с огромен личен "принос за успешното демократизиране" на двете страни. И не оплювайте тази жена - гордото момиче от Афганистан заслужава адмирации, защото само е направило за мръдването напред на афганистанците повече, отколкото цялото наше войнство - на САЩ и НАТО в Афганистан (всички взети заедно) постигна през тези 20 години.

Тая ханъма е редно да бъде върната в афганистанската пустиня и да бъде дадена на някой брадат талибан овчЕр за разплод и удоволствие.

и защо, да попитам? Защо не закараш там майка ти, жена ти и сестра ти, ако имаш?!

Отвратителни коментари И ние Българите се разппръснахме в запада и станахме второ качество хорица

С голи задници на амбразурата на талибаните. Единственно руското посолство остана работещо в Афганистан и се охранява от талибани.

Тая арабска кадъна - ислямска башибозучка да бяга ОБРАТНО към Афганистан.. Тия ги застрелваме или им режем главите от 1400 години, за да живеем добре и да имаме държава... За да НЕ може някакъв арабин да отиде при някакъв Идиот, учил до 2 ( втори) клас- МИтьо, Мечка, Картоф и да го ЛЪЖЕ да стане КРАДЕЦ, Тарафикант на Наркотици и башибозуци през турската граница и да напада жени и мъже да ги правят на просяци и проститутки в Харема на богати араби...

статия за "горда феминистка" знай че ще ти промиват мозъчето....

То твоето е достатъчно промито. Такъв коментар може да напише само игнорант с промит мозък.

Гордата комплексирана феминистка. Гоуем мъж ще излезе от теб, пробвай се като миньор или пожарникар там ти е силата хихихи.

Като си толкова горда отивай и се връщай!

Прекрасна жена. За нейно съжаление няма място в родината си - Афганистан си избра друга съдба, в което също няма нищо лошо. Който е могъл да е прочел за насилие върху 90% от децата. Ти като си насилен още като дете, ходи после се оправяй да ставаш човек - невъзможно.

Смисълът на статията и на още куп подобни, е колко свестни и ценни хора са мигрантите от Афганистан и как трябва да ги посрещнем с радост.

Такива мигранти - ДА. Талибаните от Пазарджик - ИЗСЕЛВАНЕ с отнемане на българското гражданство.

Дали синчето й, един ден, ако някой ходжа му каже да запаше пояс с бомби и да защити вярата, няма да го направи ? Колкото и да е учило и живяло на Запад ?

Прочетох статията до DW. По-нататък не е нужно, то фашистките идеи на Меркел и началниците ѝ са ясни. Сигурно има и нкоя антибългарска плюнка в статията.

Меркел имала фашистки идеи? Че тя е олицетворение на либерастията. Вярно, икономически е по-скоро дясна, но ако не си разбрал, капитализмът и пазарната икономика никой няма да ги отменя.

От Канада е лесно!

Единственият им плюс на тия е, че раждат по 10..

В държава с 38 000 000 жители, които живеят в родово-общинския строй !

Не може емигрант да е горд в чужбина, просто защото там си остава материал второ качество. А пък тая поевропейчена кифла - още повече. Лизането на задници и други места не е повод за гордост.

Леле, леле.... аресали са й анусчето янките, а тя си мисли дека главицата й е умна ;)

ама тя си живее в пъти по-добре от вас. А на вас ви излиза пяна на устата от злоба, щото сте толкова прости, че освен стотинки за някои коментар в дир-а, за друго не ставате...

Поевропейчена кифла? Де е Канада, де е Европа :D

Дори ДВ не могат да скрият огромния позитивен ефект от присъствието на СССР в Афганистан и разпада му след тяхното оттегляне. ....

Понеже сега Афганистан е здраво стъпил на земята след изтеглянето на американците, налели 2.3 трилиона долара там за 20г?

нищо афганско няма в тебе, проста Емигрантка, ако не беше красива тоалетните щяха да са твоя дом

Помия от DW. А на тази ще й кажа, че гордите момичета от Афганистан живеят в Афганистан, а не извън него. Да се връща там.... ако й стиска.

Дай личен пример бе, борсук! Прати дъщеря си или жена си в Авганистан! Или предпочиташ сам да си ги биеш?