Коментари - Да готвим зеленчуците с повече зехтин | Лайф.dir.bg
Коментари
Нямаше ли някаква препоръка да не се готви със студено пресован зехтин, защото температурата му на горене е много ниска и при загряване на висока температура се превръща в канцероген?
Испанските учени препоръчват да се готви с EXTRA VIRGIN OLIVE OIL, което изобщо не означава с какво количество да се готви. Някой е решил, че думата ЕXTRA означава в случая повече, но не е така! В речниците пише, че двтете думи EXTRA VIRGIN се отнасят за вида зехтин - много фин, от първа преса и т..н. Иначе двете думи може да се преведат и като екстра девствена - виж extra virgin adjective adjective: extra virgin denoting a particularly fine grade of olive oil made from the first pressing of the olives and containing a maximum of one per cent oleic acid. Превод на extra virgin на 1. екстра девствена
Испанци (едни от най-големите производители) препоръчват 'повече' зехтин. В случая не става въобще въпрос за здравословност, а за огромна индустрия и печалбите от нея. Зехтина не е добър вариант за готвене, мазнините от слънчоглед, рапица или царевица са най лошия вариант. Най добре е да ползвате доказалите се във времето масло и мас.