Коментари - Да готвим зеленчуците с повече зехтин | life.dir.bg

Коментари - Да готвим зеленчуците с повече зехтин | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4

Коментари

Нямаше ли някаква препоръка да не се готви със студено пресован зехтин, защото температурата му на горене е много ниска и при загряване на висока температура се превръща в канцероген?

Имаше, ама може да са направили "ново" откритие, ако продажбите не са задоволителни.

Испанските учени препоръчват да се готви с EXTRA VIRGIN OLIVE OIL, което изобщо не означава с какво количество да се готви. Някой е решил, че думата ЕXTRA означава в случая повече, но не е така! В речниците пише, че двтете думи EXTRA VIRGIN се отнасят за вида зехтин - много фин, от първа преса и т..н. Иначе двете думи може да се преведат и като екстра девствена - виж extra virgin adjective adjective: extra virgin denoting a particularly fine grade of olive oil made from the first pressing of the olives and containing a maximum of one per cent oleic acid. Превод на extra virgin на 1. екстра девствена

Испанци (едни от най-големите производители) препоръчват 'повече' зехтин. В случая не става въобще въпрос за здравословност, а за огромна индустрия и печалбите от нея. Зехтина не е добър вариант за готвене, мазнините от слънчоглед, рапица или царевица са най лошия вариант. Най добре е да ползвате доказалите се във времето масло и мас.

И аз го знам това и затова готвя с маслиново олио, но не pomache. Extra virgin само за салати. Но никога масло и мас.