Коментари - Етикет на масата - правилата, които трябва да спазваме | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Къде е горния ляв ъгъл на чинията?

е селянин и няма култура на хранене

На всякакви вечери и офицялни събития най-важното е да пръднете гръмко и на всеослушание. Така всички разбират, че трябва да се съобразяват с Вас!

Слагам ракийката, салатката и мръвката. Сядам на стола и леко се повдигам за да се изпърдя. Почвам да се храня, телевизора задължително предава някое "забавно" предаване или новините за фон. На мене етикет ми не требе, аз съм си обикновен човек съм си.

Друг елегантен начин да покажете че сте готови за следващото блюдо е като дълбоко и шумно се оригнете.

Този етикет за целия свят ли важи? Мисля, че не.

А, на писане?

Половината съвети са глупави, а някои не винаги са верни. Досега не въм виждал изобщо да се опитваш да предлагаш хляб на официална вечеря, да не говорим, че знакът да не вземат чинията е съвсем друг. Освен това съм забелязал, че най-задръстените обикновено са най-обсебени от тези "правила" (тук задължително се споменава историята за Юрий Гагарин, който нарушил протокола при английската кралица и извадил лимона от чая с лъжичката и го изял - Елизабет моментално направила същото, за да затвори устите на клюкарите и да не покаже, че гостът не е наясно с протокола - все пак той е бил първият и единствен дотогава човек в космоса, а придворни блюдолизци с лопата да ги ринеш). Така че, ако сте канени на официална вечеря, опитайте се да уточните протокола и дрес кода (защото понякога се оказва, че не е вечеря, а коктейл или парти), и тогава се водете по него. И да, ако сте супер звезда, обикновено ви е позволено да правите дребни нарушения. Ако не - обикновено не попадате на такива вечери. И да, ако не искате да ви наливат още в чашата - не слагайте ръка отгоре, а просто не я допивайте. И последно - новогодишните празници, имените дни, сватбите и т.н. не са официални вечери.

"Друго важно правило е да отрязвате по една хапка от ястието си"- така е прието в Европа, "нарязвайте цялата пържола, когато започвате да се храните"- така е прието в повечето държави от Америките, макар че поради омесването на културите наблюденията на Шерлок Холмс вече не са меродавни;)

И не си разпервайте лактите ,кото ,че ли яздите кон в галоп.Някога имаше една доста добра книга от полска авторка специалистка по етикети , ако не греша заглавието беше ,""Как да се държим в обществото" някога я имахме , ама след дълбокият ремонт на този апартамент ,когато новата библионека се оказа ,поне два пъти по-малка се лишихме от БСЭ, "Зарубежная фантастика","Научная фантастика", Советская фантастика ","Современная фантастика" и т.н.

Сега кажете и защо лъжиците са обърнати :) И с какво е свързано това ;)

инструктирал подчинените си полицаи преди новогодишния банкет - "...." няма да се бършете в покривката или с ръкавите, няма да си бъркате в носа и да размазвате под масата, няма да се оригвате, и ще пиете вода и вино само от тази страна на чашата, която е към вас и между двете устни! Въпроси?" Само един плахо попитал "Защо, гусин старши, а от друга не може ли?" "Щом казвам, значи не може! Я съм опитвал...." И надигнал пълната чаша, допрял я до долната и...си я излял във врата! А после цялата смяна дружно събрали пари за подарък, че били канени на "Сватбата на Фигаро"...... Само един младши новобранец се отцепил от колектива, купил една ваза, хванал я обратно и рекъл "Баси кво са ми продали тие мошеници! Па тя нема никво гърло да мушнеш цвете бе!" После я обърнал както трябва с гърлото нагоре, погледнал, та пак се изумил - "Ма тя тая и дъно нема....!"

Аллах ни е дал ръце, за да се храним. Другото е от дявола ...

За какво е запетаята, а?

не използваш ли ръцете си, за да държиш приборите или мляскаш със зурла като бишка у кочина?

тъпи и ненужни обяснения

ами диагоналт! ????

Като ви чета коментарите ми се досра от вас, лелееее

Не мога да разбера как се хапва с вилица, насочена със зъбите надолу? Навсякъде го пише, но практически не ми се получава, пък ми се иска да се храня като дама.

Колко дисгонала има кръглата чиния../? Много. Тс как да избера по кой да оставя приборите

Добре че поне лъжиците не са обърнати с тъпото нагоре … голям зор ще се види със супата …

И терена статия. Научих много и ще използвам знанието си в ресторант.

И неграмотно написан.

Къде е горния ляв ъгъл на чинията?