Улисани в желанието си да не пропуснем нещо за празничната трапеза, често се оказваме с много изостанала храна в хладилника. Ден-два по-късно, тя е все още годна, но в какво ястие да я превърнем, за да разнообразим менюто?
Ето няколко практични идеи и съвети, които могат да влязат в употреба в дните след Коледа и Нова година.
Ако например ни е останал боб от приготовленията за Бъдни вечер, а в хладилника имаме пържоли или котлети от празничната трапеза за Коледа - ето една бърза и апетитна комбинация:
Продукти: няколко от останалите пържоли в хладилника, нарязани на кубчета или ленти; средна глава стар лук; голяма глава стар лук; доматено пюре - две-три лъжици или, ако нямаме подръка - лютеница; две щипки джоджен; олио.
В загрятото олио задушаваме добре ситно нарязаната средна глава лук. Добавяме нарязаните пържоли и след минутка доматеното пюре или лютеницата и оставяме за 1-2 минути, за да се запържат. Добавяме боба и оставяме на котлона само докато заври. Добавяме и джоджена.
Изсипваме всичко в подходяща тава, като най-отгоре нареждаме кръгчетата лук, които леко овкусяваме с малко сол и мазнина (зехтин или олио).
В загрята на 180 С фурна печем за около 25-30 минути. За разкош може да украсим преди сервиране с пресни листенца джоджен или магданоз, ако имаме подръка.
Ако за Коледа вместо традиционните пържоли сме се спрели на пуешко месо, от което имаме още в хладилника, можем да приготвим вариация на салата Цезар.
Продукти: 1 маруля или салата айсберг; кутийка майонеза; лъжичка горчица; настърган пармезан; сок от 1 лимон; сол и черен пипер.
Накъсваме листата на марулята в дълбока купа, добавяме накъсани парченца от пуешкото месо, приготвяме дресинг от майонезата, лъжичка горчица, сол, пипер и много нежно разбъркваме. Поръсваме с пармезана. По желание можем да добавим и крутони.
По традиция след Коледната трапеза остават и няколко чинии с мезета - от нарязани сирене и кашкавал, до луканка, шунка, филета и каквото още сме били подредили на празничната трапеза. С тях можем да импровизираме в приготвянето на домашна пица с готово тесто. Просто намазваме една тавичка с олио или зехтин, разстиламе тестото, намазваме с доматено пюре или лютеница и отгоре нареждаме по вкус и комбинация с наличните изостанали мезета. Кашкавалът може да подредим най-отгоре за приятен запечен завършек на импровизираното изкушение.
И да не забравяме, че спасявайки останалата покрай празниците храна, допринасяме за решението на едно от големите предизвикателства в днешно време. Само в Европа за една година се разхищават 88 млн. тона храна по данни на Европейската федерация на хранителните банки. У нас това количество варира между 88 и 90 кг. храна на човек, показват данни на Евростат за България, предоставени от Българската хранителна банка (БХБ). Освен загуба за икономиките, разхищението на храна удря невидимо и семейния бюджет.
Наскоро Лидл България направи крачка към ограничаване разхищението на храна, разгръщайки инициативата "Без разхищение - с голямо намаление". Компанията следва цялостен подход за управление на процесите, интегриращ дейностите от планиране и оптимизация на нужните количества продукти, през намаляване на цените на хранителните продукти с наближаваща дата на изтичане срока им на годност, до специалното им позициониране в магазините.
Защото в крайна сметка отношението ни към храната е лакмус и за отношението ни към живота. А в него храната е не само потребност, но и ценност, която не бива да пропиляваме, улисани в забързаното си ежедневие. Всичко е въпрос на импровизация, отговорност и щипка въображение.
* материалът е предоставен от Lidl
НАЙ
Бившата на Рачков замина на меден месец
Анджелина Джоли показа новата си татуировка
Виктория ще направи ново скандално разкритие, а индивидуална среща с Алек ще завърши с интимност
Нова мода сред известните родилки - пият собствената си кърма
Деси Слава стана баба, кръстиха внучката на нея
Бившата на Рачков замина на меден месец
Анджелина Джоли показа новата си татуировка
Деси Слава стана баба, кръстиха внучката на нея
Виктория ще направи ново скандално разкритие, а индивидуална среща с Алек ще завърши с интимност
Холивудска продуцентка: Сидни Суини нито е красива, нито талантлива, защо е звезда?