Какво се случи с Лидия Тар или защо Кейт Бланшет не получи "Оскар"

Редица издания и критици нарекоха изпълнението на Бланшет "блестящо", "невероятно", "разтърсващо", "шедьовър" и "майсторски клас на екрана"

Обратно в новината

Коментари - Какво се случи с Лидия Тар или защо Кейт Бланшет не получи "Оскар" | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Крайно време е да се спрат да се дават награди на артисти в трета възраст, до болка омръзнали, но симпатизиращи на Демократическата Партия!

Снощи гледах филма Всичко навсякъде наведнъж. Много е странен и по средата даже мислех да се откажа. В крайна сметка се оказа един от най-смислените филми, които съм гледал, засягащ болната тема за отношенията родител-дете и съпруг-съпруга. Не съм гледал Тар или Баншите от Инишерин, но от кратките клипчета ми е трудно да преценя кой играе по-добре. Оскарите са пословични с политическата си ангажираност, така че според мен е почти невъзможно да се определи заслужил победител с малки изключения.

Големите филми, както винаги, са на европейските фестивали, както Кан и Голямата мечка. Холивудските филми са дъФка за очите. Някога имаше Независимо Американско кино, което правеше шедьоври. Извън Холивуд.

Вагнер - любимият композитор на Хитлер.

“Златната мечка”

Не й дадоха Оскара, защото не беше политически коректно. Беше ред тая година азиатка да го вземе, нали е дайвърсити, квоти има и тям подобни неолевичарски изцепки. Ха-ха, в името на идеологията жертват изкуството, точно, както комунистите изкорениха истинското изкуство, че и по-зле.

Прав беше бившият й съпруг на Кейт като каза, че всичко се основава на цвят на кожата, а не на талант....

И кой е бившият й съпруг?

И защо да му пука? Нали затова е бивш - отървал се е човека, вече не му влиза в работата тя какво и защо прави

Може още да си я обича човека, не е казано че след развода непременно трябва да прекъснат всякакви отношения. Може да са си останали приятели.

Бланшет е вила винаги доста бланд (постна и безвкусна) както и името и подсказа

много точно казано

Глупости на търкалета!

Аз искам Евгени от Ергенът 2 да спечели оскар. Много се раздава това момче. Особено ако го разтревожи някое момиче и той и хвърли един поглед като на малко кученце. И всеки път като влезе при курв...дамите все едно друг човек влиза. Зализаният таркан, смахнатият професор музикант, циганският шейх, мускулияст гейчо....браво браво

Хванахме го тоя Ергени 2 .Голям цилувач е тоя цирков пудел....опитва да ги цуне и ако дамата се дърпа ...не и дава роза и е гони от предаването.

Абе следващия път не гледайте и филмите-направо дайте наградата на някой гей-негър! Пък ако може да е с украински произход-супер! На всички състезания вече победителите трябва да са политкоректни!

“Всичко, навсякъде, наведнъж” макар, на пръв поглед, да изглежда филм предназначен за мейнстрийм аудиторията, то точно от нея бива най-неразбран. “Всичко…” е комплексен филм, засяга философско-поетичните кодове на съществуването и битуването в един (или няколко) невъзможен свят. Той трудно бива разбран от онези зрители, свикнали да консумират киното с пуканки, чипс и кола, и съответно, заедно с храната, да го превърнат в зрителен и хранителен отпадък. Да, няма нищо лошо, че не сте разбрали филма. Експерименталната му форма изисква разбиране, на което малцина са способни. Играта на Мишел Йео е многопластова, образите, които пресъздава - органични. Вярно е, че Кейт Бланшет изпълнява ролята си перфектно, но тя стъпва на методите на игра, които ѝ спечелиха втория Оскар. Ако направим разбор на играта ѝ в Та̀р ще видим същите похвати и градация на актьорското ѝ изпълнение, които видяхме в “Син Жасмин”. Затова определението за играта ѝ като “по учебник” е съвсем на място. При Йео е друго. Тя експериментира и ролята ѝ във “Всичско…”, чисто методически, е по-трудна и заслужава наградата, която, в крайна сметка, хилядите членове на Академията, гласувайки ѝ отредиха. Със сигурност Бланшет няма нужда от [поредното] признание, че е изключителна актриса, но когато работата ти става по учебник, е добре да се даде възможност и на други способни актьори, без автоматично да се слага определението - цветнокож, азиатец и пр., към причината за спечелването или неспечелването на дадена награда.

Дали Кейт има нужда или не от поредно признание, че е изключителна актриса, изобщо не би трябвало да е критерий за присъждане на Оскар. Това, че вече е печелила 2 пъти, трябва ли да я поставя в неизгодна позиция спрямо тези, които не са?

Това, че е печелила Оскар не я поставя в неизгодна позиция. При нея се получава “Ефектът Мерил Стрийп”. В ролята на Йео обаче има иноваторство и ниво на изпълнение, което ѝ дава предимство пред перфектоното изпълнение, “по учебник”, на Бланшет. А и тези награди наистина СА признание! Идеята на наградата е да признаеш качествата и способностите на само един сред група от подобни. Печеленето на Оскар винаги носи повече ангажименти, повече финансови облаги и естествено признание.

В тези награди няма превес майсторството на изпълнението, а оригиналността! И това е много важно да се разбере. В противен случай Глен Клоуз щеше да е спечелила няколко Оскара, а Мария Бакалова едва ли някога би била номинирана за онази ѝ роля.

На Кейт си и личи че играе, на Йео си е като все едно да гледаш някой нормален човек със скрита камера. Точкова е разликата.

Още един ЕнтелектОалец смятащ себе си за гений, а останалите - за идиоти. Така де - далече сме от твоето ниво, за да разберем многопластовите внушения на автора. Жив да не бях...

Похвално е, че си се опитал да напишеш такава сложна дума. Винаги можеш да вдигнеш нивото, като се постараеш да пишеш и правилно. Човек, докато е жив се учи! Не се знае, това правило може да важи и за теб. Стига да имаш желание, разбира се.

Ти не виждаш ли, че човекът нарочно го е написал така? Май не разбираш от майтап...

По-добре не би могло да се каже. Браво за анализа!

Много хора вече не се интересуват от Оскарите.Да си ги раздават и им се радват помежду си..И това шоу се политизира до отвръщение...И у нас само СДС (бившето ДС )обира Оскарите,данъците и парите на хората.

Евреите си раздават награди за киноиндустрията. Да сложат и квоти за обратни ,черни ,цветни испасили евреи.

Квоти има отдавна.

Значи се състезавали една църна и една обратна? Дали победата на църната. Къде е проблема? Нали така е коректно?

Не църна. Жълта.

Добре, жълта да бъде.

Разбира се, че Оскърът трябваше да отиде при Кейт. Играта ѝ е несравнима с тази на азиатката. Киноакадемията пропусна да възнагради може би най-доброто изпълнение на актрисата в цялата ѝ кариера. Раздаде награди във основа не на игра или качество на дадена продукция, а по някакви външни критерии и внушения. Много жалко, защото Оскарите наистина се обезцениха и е по-добре вече да не ги наричат кино-награди, а полит-награди. Много жалко, наистина.

Освен традиционните глупости за diversity, тази година явно имаше и квота за победител на базата на брой предишни награди. Дай да порежем Кейт за Оскар, защото вече има два, и да го дадем на Мишел, защото няма... Чудесна логика, нали? Да живее меритокрацията!

Точно обратното на меритокрацията. Ако беше меритокрация взима най-добрия и нишо друго няма значение

Аз си мисля, че това трябваше да е четвърти Оскар за Кейт Бланшет - първо за брилянтната й роля в "Елизабет" през 1998, след това "Авиаторът", "Син жасмин" и накрая "Тар"! Не знам поради какви причини Гуинет Полтроу спечели за "Влюбеният Шекспир" (оттам нататък не е направила нито една стойностна роля - "Железният човек" не се брои, за мен това не показва никакви актьорски качества). Докато Кейт продължава да твори и няма роля с роля да си приличат.

Сан Франсиско се казва градчето, не Франциско. И Барселона не е Барцелона. Само за инфо, не че ще вденете.

Да, "Всичко навсякъде наведнъж" е филм от типа дето дали ще го гледаш или не , все тая.На следващия ден просто си го забравил.Оскарите си статаха състезание кой е по по най подлизурка на джендъри, черни , жълти, без да се цени талант, или качество на филм.После , ама защо гледаемоста на оскарите е рекордно ниска..?

"Всичко навсякъде наведнъж" е абсолютно вкисната боза, филм за дебили с много много забавено развитие. Мисля, че не успях да изгледам повече от 2 минути от него - очевидно, нищо не съм пропуснала. Кейт Бланшет - най-великата жива актриса на света (Мерил Стрийп ще ме прощава, но нейното време вече отмина - тя няма какво повече да предложи). За съжаление, филмът "Тар" се появи в неподходящия момент - когато политкоректността в Холивуд е в своя апогей. Всяка година Оскарите все повече губят стойността си (по принцип те се дават за талант и изключително актьорско майсторство, а не за цвят на кожата). Няма база за сравнение между "Тар" и "Всичко навсякъде наведнъж". Нямам нищо против Мишел Йео, тя е прекрасна актриса, но този филм не показва нищо от нейните качества . Хубаво е, че спечели, защото го заслужава (до ден днешен смятам, че беше грешка, че не я номинараха за блестящото й изпълнение в "Мемоарите на една гейша"). Просто не трябваше да печели за този филм! Абсурдно е! Пълен провал и срам за Академията! Въпреки всичко Кейт си остава кралицата на Холивуд и всеки нормален човек знае, че тя е истинският победител. Но... малшанс.... За съжаление, тя каза, че вероятно това ще е краят на кариерата й - иска да се посвети изцяло на семейството си. Ако това е вярно, то още по-жалко за Академията, че не я почете подобаващо като да последно!

Абсолютно съм съгласен с теб!

Е, не жалете толкова. Ще и дадат я за цялостно творчество, я за почит

Добре си гледала само 2 минути.

Както и да го въртите Оскарите вече са награди за всички друго, но не и за кино. Кейт Бланшет би трябвало да съди списание воуг, но е опасно. Хората трябва да спрат да се интересуват от тези псевдо-награди и просто да си гледат филмите.

Прав си, трябва да ги съди. Ама накрая ще се окаже, че тя трябва да им плати милиони обезщетение, понеже видиш ли, била расист и не спазвала правилата за политкоректност... А и Кейт е интелигентен човек, едва ли ще й се занимава с простотиите на днешния свят...

Нормална е за това не спечели.Както пропадна зелената сделка дано скоро изчезнат и тези с либералните възгледи известни с "педали сър"