Коментари - Какво се случва с тялото ни, ако ядем твърде много захар | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всяко лекарство е полезно когато не превишаваш определената доза. Това се отнася и до захарта. Не случайно всички плодове са сладки, но не толкова колкото например тортите и сладоледа. Мозъка и мускулите използват захарта за енергия, така че няма проблем да се яде както е прието като десерт. Човека е конструиран да извършва повече физическа работа, затова проблема със затлъстяването идва не от това че ядем захар, а от това че някои хора не извършват физическа дейност.

Плодовете които сега ядем нямат нищо общо с това което са биле преди 2000, 1000 или дори 50 години. Плодовете са вредни, даже зоопаркове спират да хранят животните с плодове. Днешните комерсиални плодове и подобрени сортове са резултат на години селекция на генни мутации. Не яжте плодове. Само марули!

Преди много години , да кажем 40-45 г, когато килограм захар струваше по 70 стотинки и се опаковаше с книжни пликове, на тях имаше надпис - " Захарта дава сила " Много неща се измениха , много теории също, някога били положителни, сега стават отрицателни и обратно.

Лошото, нездравословното е това, че на 99% от сладките неща, каквито и да са те - шоколади, торти, бонбони, бисквити, вафли и прочие са направени от палмово масло, а то не се разгражда и изхвърля от организма, а циркулира в кръвоносната система и се наслагва като плака, което води до инфаркти и инсулти. Именно Палмовото масло е една от причините българите статистически да сме на 1-во място по заболеваемост и смъртност в света. Доскоро бяхме на 1-во в ЕС и 3-то в света, но вече сме твърдо първи, като най бързо измиращата нация по данни на ЦРУ.

Колкото и да не Ви се иска захарта си остава основния проблем. А маслото (олиото) независимо дали е палмово, слънчогледово, рапично, царевично и тем подобни, ако е хидрогенирано (както е в повечето изброени от Вас продукти) е изключително вредно, и в комбинация със захарта става 'чудно'.

Това, което пишете се отнася до хидрогенизираното палмово масло, а на опаковките задължително е отбелязано, когато е хидрогенизирано или частично хидрогенизирано. Ако не е отбелязано се води измама и производителите ги грозят големи санкции. Това не може да го правят масово, защото се правят проверки. Нормалното палмово масло е със същата структура като кокосовото и какаовото и не вреди. Има нации, напр. Китай, които цял живот готвят само и единствено с палмово масло, а средната продължителността на живота им е доста над 70 години. Освен хидрогенизираните мазнини (не само палмова, а изобщо), най-големите убийци са изкуствените подсладители и някои оветители. А в шоколадите няма нищо вредно, вкл. захарта. Ако потърсите статии за шоколад и столетници, ще попаднете на няколко такива. Например французойка, вписана в рекордите на Гинес като най-старият човек, живял някога на Земята - 122 години. Всеки ден е закусвала с чаша капучино и кроасан с течен шоколад. Шоколадовите изделия са били любимото лакомство на Жак и тя е изяждала по 1 килограм шоколад всяка седмица. Обичала е също и мазни храни като свинско месо, зехтин и маслини.

Палмовата мазнина е с по-висока температура на топене от човешката температура. А в Китай се използва, не защото е полезна, а защото е най-евтина.

Е да, де. Евтина и не от най-полезните. Но не вреди. Вредните неща съкращават драматично човешкия живот с 20-30 години. Като наркотиците, алкохола.

"...Палмовото масло има репутацията на „опасна и трудноусвояема” мазнина, защото уж „не се смила, тъй като неговата температура на топене била по-висока от тази на тялото”. Почти всички останали храни не се топят при температурите в стомаха, но това не пречи консумирани в умерени количества благополучно да се смелят. Както и всяка друга мазнина палмовото масло се смила с помощта на ензима липаза в червата, който го разкъсва на съставните му части и така то се всмуква в кръвта. Този ензим не е специфичен и се справя с всякакви мазнини, независимо от произхода им и температурата на топенето им. Температура на топене на рафинирани масла, предназначени за хранителната промишленост Палмово масло 33 – 39 Какаово масло 22 – 29 Краве масло 32 – 35 Млечни мазнини 27 – 37 По съдържание на полезните полиненаситени мастни киселини то е с предимство пред кравето масло и какаовото масло. При практически равно енергийно съдържание, по количество на витамин Е то отстъпва само на слънчогледовото. Палмовото масло за разлика от маргарините не съдържа транс-мастни киселини. То е полутвърдо и няма нужда да се подлага на процес на хидрогениране, при който могат да се образуват транс-изомери. Тази негова консистенция му придава съдържанието на палмитинова киселина. Въпреки, че е наситена, тя е необходима за тялото и се съдържа дори и в майчиното мляко. Повече е вредно не самото палмово масло, а консумирането на непомерно количество сладкиши и бонбони, чипсове и полуфабрикати, в чийто състав влиза, продължителното не сменяне на мазнината от фритюрниците. Поради съдържанието на наситени мастни киселини, то е толкова ”вредно”, колкото и всички останали съдържащи ги продукти, предимно от животински произход. Както и за всички други продукти няма само бял, или само черен цвят. Истината е някъде по средата. За това спазването на мярката е най-важното условие, а не заклеймяването на различни храни и довеждането на потребителите до паника. Важно е всеки да направи своя информиран избор."

Пълни глупости!!! Ай стига спам!! Шапвайте си шоколад и се радвайте на живота!

По-чиста енергия от захарта няма! А нали това е смисълът на храненето? Ами то всяко прекаляване е вредно. Само че авторите на статията не са казали достатъчно ясно, че не захарта е вредна, а прекратяването с нея е проблемът!

... чувал ли си Кънчоо? Образовай се малко преди да плещиш глупости !

Знанието за храните на повечето хора в България са от далечното минало - за тях захарта, пшеничното брашно и слънчогледовото олио са ЖИЗНЕНО необходими на човека. Не са и чували за кетони, а ако са случайно са чували, смятат кетоза и кетоацидоза за едно и също нещо. Това е нивото :)

Ти, понеже си чувал/а/ за кетони, ще живееш вечно! Ей, много професори се навъдиха! Не яж това, не пий онова, мисли положително/т.е. егоистично/, ходи на фитнес...Я, пусни една снимка да видим човек без кетони на какво прилича!

Така е, дава енергия, но не трябва да се вкарва РЯЗКО :) Вредна е когато е рафинирана, приема се на гладно, в голямо количество. Ако се приема клед хранене като десерт, се смесва с останалата храна, фибрите пречат на бързото усвояване и няма никакво пагубно отражение. В 1 шоколад пък има 30 г. захар, а дневната норма е 50 г. Повечето хора не изяждат цял шоколад наведнъж...

... както млечната захар, така и лактозата... ко речи?

Е добре де , ако ядем само спанак, боб и овесени ядки сигурно кожата ни ще е по-хубава, но ако не се наслаждаваме на малките радости в живота защо да живеем?

Смисъла на живота и постигането на щастие, нямат нищо общо с доставянето на моментни удоволствия ('помпане' на допамин) с пристрастяващи и вредни субстанции (рафинирани въглехидрати, алкохол, тютюн и др.). 'Малките радости' не водят до нищо повече от здравословни проблеми, а бленуваното 'щастие' все така го няма, независимо колко шоколад изядете, цигари изпушите и алкохол изпиете.