17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Моят бал - рокля 1000 лв, обувки 150 лв, чанта , прическа , грим 400 лв. Фотограф безплатен - имаме фотоцентър . Кола , украса безплатно. Поканени гости 100 човека, присъстващи малко повече. Отпразнувахме празника с жива музика в семейният ни хотел в близък курорт край София. Малък кръг от хора присъствахме и на “Александър Левски вчера. На лекари търговци дарения не давам.

Днес абитуриенти, утре в джобс. беге.

Едни там, други ще изучават 5-6 години въздействието на дроги и алкохол върху човешкия организъм(вероятно и други по-полезни неща) и може да получат или да си купят диплома, трети ще ги назначат за политици, милионери..........................

Към всички хейтъри, научете се първо да четете и смятате правилно!!! И ако не сте абитуриенти или родители на такива, просто вашето място не е тук, защото вашето мнение не засяга темата!!! Намерете си друга тема за хейт, която ви засяга !!!

"Не съм съгласен с Вашето мнение, но съм готов да се боря за да имате право да го споделяте." Декарт

Не успяхме да стигнем до подготовка поради извънредното положение

За моя бал роклята бе 250 лв, обувките -50, чанта-25. Прическа и грим-50. Имах съученички, които дадоха луди суми за една вечер. Харченето на много пари е глупост и проява на лош вкус. Само в България да си с рокля от 2000 лв е престиж.

Много пари е относително понятие, всъщност 250лв. са много пари за пенсионер на минимална пенсия, а за хора на социални и инвалидни помощи е направо огромна.

Не бе вижте какво, тези които много знаят за бала, само да попитам, вие като завършвахте на какво мнение бяхте? Сигурна съм, че не и на това в момента, айде стига. Да отделят се доста средства, но не за кич, а просто родителите на някой деца не искат да се чувстват лишени, понеже има 4, 5,10 момичета или момчета със заможни родители. Бала е едно прекрасно преживяване, защото си за последен път със съучениците си и учителите си, защото след това всеки поема по своя път. И тези дето най-много говорят за бала, че е пълна глупост и само излишни разходи, вие като бяхте абитуриенти колко от излишните разходи изразходвахте, не знам защо се правите на интересни като повечето от вас са минали вече през това. Завършвам тази година и не се почувствах много приятно, като разбрах, че се отменя нещото, което повечето чакат от 8 клас. И да и мойте родители, както всички други са отделили някакви средства за това,закупила съм си рокля и мога да ви кажа, че аз самата не исках родителите ми да дават много пари за нещо, което ще облекла за няколко часа, търсих много, но накрая си закупих рокля, обувки, чанта и бижу и мога да ви кажа, че съм се вместила във 500 лв. и повечето от парите не отиват за скъпи тоалети, а за ресторанти и куверти. И не разбирам, защо всичко друго е позволено освен нашият бал, дето нашата възраст е най-малко застрашена от този китайски вирус, и не си мислете, че не мисля за близките си, напротив спазвам всички мерки и ограничения и съм сигурна, че и абитуриентите, ще бъдат съгласни баловете да се състоят, макар и с някой ограничения. Защото от както е започнала тази пандемия парковете са пълни със стари хора седящи един до друг на пейката, ама нали уж за тях е опасно, те сами не се пазят, пък и не мисля, че е толкова зле положението, защото все пак 4000 човека от 7 милиона е сравнително малка цифра, пък и оздравелите са повече от колкото починалите, този вирус поваля просто хората със странични заболявания, за повечето други хора това е просто една настинка с висока температура. Не се филмирайте толкова много, защото не мисля че всички от тук спазват мерките, ама трябва да се правим на моралисти все пак.

Хубав костюм, риза, обувки и аксесоари се намират за хиляда лева. Всичко нагоре ми се струва ненужно, но естествено хоря всякакви.

Честно казано хубавите моменти в един бал не са свързани с пари. Нито облеклото, нито колата, нито скъпият куверт правят купона и оставят спомени. Това всеки може да го каже. Ако сте си готин клас, и в една хижа по терлици пак ще си изкарате жестоко и ще го помните с години. Пък погледнете го от другата страна баловете са нарицателно за сле облечени млади хора. Много пари за един кич и безвкусица, с която няма да се гордеете след 10г....

Повечето хора, като не ги засягат тазгодишните балове, защо изобщо влизат да коментират

За да те дразнят. Нали всеки има право на мнение- свободна страна сме. По-добре парцали за 2000лв. отколкото да даря 20 или 200 лева на медици. Това, че те спасяват животи в момента-- дреме ми трябва бал да има. Трябва съседите да ме забележат. Трябва роднините от село да впечатля. ДРЕБНИ ДУШИЦИ

А ти на твоя бал колко дребна душица беше и колко дари на медиците???

специално съм отделил една бейзболна тояга, и който натруфен кифльо докопам, жална му майка!

А ти на твоя бал не беше ли същия натруфен кифльо ;)???; )

2лв

За всички, които гледат несериозно на баловете. Първо тези, които най-много оплюват съм сигурна, че доста добре са се забавлявали на техните и въобще нямаше да им е приятно, меко казано, ако и техните се бяха провали. Второ, за всеки бала символизира различни неща: за някои показност и фукане, че все пак са оспели да завършат средно образование. За други е че, най-после са се отказали от досадното училище. За трети, както и за нас завършек на един етап от живота, който никога повече няма да се повтори. Това е едно сбогуване със детството и празник за родителите, че са отгледали един пълноправен човек. Вече друг е въпросът който на какво самостоятелно и зряло ниво е, но това зависи от гените на отрочето и възпитанието на отрочето и няма общо с абиториенските балове. Със или без тях, в живота всеки си показва магарията. Въпросът е че всеки има право да отпразнува този ден и да се сбогува така както го чувства той самият. И не е честно някой да му го отнеме, заради някакви чужди интереси, които нямат нищо общо с него!!!

този коментар не важи за заможни. Бюджета трябва да е според възможностите, но едно е златното сечение - да се чувстват добре в дрехите си и да имат джобни. Колко и да се спести ще е повече в ползва като започнат да следват или каквото и да било. Няма смисъл в последния момент да се вхърлят пари за няколко вечери да се впечатляват хора с които им се разделят. Куверти за роднини и такува глупости, каляски, файда йок.

Всеки има право да празнува или да не празнува в зависимост, от своята си гледна точка. Никой никого не кара на сила, колко пари да похарчи. Следователно и никой няма право да съди удумва и държи сметка, кой е празнувал, кой не и кой колко е похарчил. Важното е всеки да си изкара и чувства добре на този завършек на етапа от живота му!

За толкова години ходене на училище поне на правопис не те ли научиха? Книги, поне от време на време, четеш ли? Пише се: Успели, абитУриенти, кУверти...

А ти за толкова години в училище освен да хейтиш и критикуваш, на нещо по смислено не се ли научи??? И като знаеш толкова перфектно правописа, какво постигна в живота??? Похвали се с това, защото аз може и да допускам правописни грешки, но дадох възпитание и насоки на дъщеря си, която за разлика от мен е доста по-грамотна, но правописа няма да и помогне да влезе медицина, а знанията и практиката. И пациентите с правопис няма да ги излекува!! А начинът и на мислене няма нищо общо с твоя!!!

Поне да беше го написала грамотно. Граматиката явно си я пропуснала

Лошо, ако дъщеря Ви по тази логика учи за лекар- много лошо. То анатомията няма да и трябва тя си има възпитание, нали така.

Много хубаво се изрази. Една забележка имам само Успели и абитУриентски :)

Абе не е само една правописната грешка, ама нищо, изказа се жената, разбрахме ѝ гледната точка.

И какво общо има тя с бала???

Роси, ти не е хубаво да се сбогуваш все още с този период от живота ти. Този правопис направо си плаче за поправителна година.

Еми и това, че не четеш правилно също ; ) !!!

Над 2000 лв. Както и да го смятахме нямаше начин да се впишем в по-малко, защото непрекъснато изникваха нови обстоятелства, които не бяхме предвидили преди това. Първоначално роклята решихме да е около 250 лв. Да ама се оказа, горе-долу читава рокля 500- 600 лв. При пробванията, обаче, все нещо не беше като трябва. Накрая намерихме перфектна рокля за 700 лв. Тогава спестихме от обувки, които струват 30 лв. И аксесоари на доста по-тънки цени. С флизьор и фотограф над 1000 лв. Като сложим ковертите за 25 човека, алкохола и допълнителните мезета и отиваме на над 2000 лв.

Боже,божееее колко суета има в написаното от теб. Дано наистина да се почустваш пълноценна, от покупката на няколко парцала. Ако похарча 10000 или 30000лв. за парцали, дали ще направя сина си, по-стойностен човек. Или само ще му покажа, че внимание се купува ?

Аз за парцали съм похарчила около 850лв. Останалото са Куверти, фотограф и флизьор. !!! Явно има и по неграмотни и от мен, които дори не могат да четат и смятат, а само да хейтят!!!

всичко под 20-25к е сиромашия и компромис, просто отбиване на номера.

Абсолютно сте прави, всичко под 25-50 хиляди е отбиване на номера. Все пак не всеки ден в града идва цирк и развеждат мечката по улиците.

О, Роси/ Това са най-зле изхарчените 2 000лв тази година, пък и за целия ти живот

А твойте пари за образование са още по зле изхарчени, за целия ти живот, дори не можеш да четеш и смяташ правило !!!

Вирус има, пари няма. За какви балове става въпрос

15 лева - маска с вентил

Чудех се и се чудех какво празнуват "децата" по баловете и се сетих - празнуват, че се записват за студенти и с нетърпение чакат да дойде бригадата в САЩ... Друга истинска причина не виждам!

Тази година няма да има бригади. Те не важат за този випуск естествено. Обикновено след 2рата година за юрват.

Ние тушнахме бая мангизи, за да ни се получат добре баловете...Но за Цецо баловете не са толкова вълнуващи, той предпочита молитвени закуски!

52 лева разходи...Голямата примоция...

1500 лв

Балове? Има балове ли? Аз сега научавам за нещо подобно. Да ходя ли да зарадвам децата на съседите, че явно не са разбрали правилно и балът им не е отменен

Къде пък ги видяхте тези балове? Дъщеря ми завършва сега, ама бал няма да има. За какво да отделям пари, които нямам, за нещо, което няма да се случи! Аз се чудя вие за какво питате

Тук още не е дошло времето на "баловете", но по принцип "балове" няма. Още по-малко пък конкурси за най-красив(а) абитуриент(ка). Младежите сами си организират празненство - да речем в някой парк с барбекю (в много паркове има осигурени условия за безопасно палене на огън за барбекю). За сметка на това, кметът всяка година събира отличниците в една зала, където след кратко приветствие и похвала за положеният труд и усилия в учението, ги награждава с грамота и дребен подарък. Наградите нямат кой знае каква финансова стойност (100-200€ максимум), но пък определено доставят радост на наградените. Например едногодишни карти за достъп до общинския басейн или едногодишна карта за градския транспорт. Общината има какво да направи, за да може трудолюбивите ученици да получат признание!

Тази година не отделих. Балът ми беше през 96-та. Догодина...

Тениска - 5 лв. Къси гащи - 8 лв. Джапанки (плетени обуща) - 3 лв. Златен зъб - от станиол. -------------------- И съм готоф!

Много скучни коментари

2000

Това само в България го има - толкова много да се радваме, че ДЕТЕТО завършило образование, че всички са учудени. По принцип си е идиот, ама завърши. Да направим бал!

Само да попитам:какво точно искат да празнуват тези "деца"? Че навлизат в живота абсолютно неподготвени и в голямата си част неграмотни? Че години наред са харчили парите на родителите си, пълнили са класните стаи, когато въобще са били на училище и са зяпали в телефоните си и са лапали мухите? Че от утре ще се влеят в армията на безработните или ще станат студенти, за да продължи купонът и мама и тати да ги хрантутят отново? Разбира се, изключения има, отделни техни връстници са наистина целеустремени, амбициозни и трудолюбиви и заслужават похвала и поклон, както те самите, така и техните родители. Но масата(80-85%) са точно това, което по-горе описах-мързеливи, без трудови навици, без цели и амбиции, нечетящи и тотално зомбирани, но с огромно самочувствие.... Поредният набор от едно загубено и обречено чалга поколение. ПС:Самите балове в сегашния им вид намирам за едно пошло "зрелище", някакъв смешен и жалък панаир на суетата, парад за избиване на комплекси, където масата участници присъстват единствено, за да се напият безпаметно!

Е това е, по-точно и да искаш не можеш да го опишеш.

ви баловете. Цялата държава се срива, а те баловете. Да им имам проблемите.

И какво лошо има да отидеш на на бал с костюм или рокля за 10 бона? Ако можеш да си го позволиш кой ще те спре и защо да е лошо? А който няма толкова пари или да вземе заем или да се задоволи с каквото има... Толкова ли е сложно?

Лошо няма, особено когато няма балове :)))

тъпа кифло недоклатена

Докога с тези простотии , преди няколко години вечеряхме с домакините (швейцарци) в ресторант на брега на езерото срещу Люцерн , по едно време с автобус пристигнаха група абитуриенти с няколко преподаватели. Бяха облечени с официални младежки облекла , никакви скъпи костюми , бални рокли прически и бижута. Първо им сервираха аперитив, който изпиха прави на терасата на ресторанта с красив изглед към езерото , ресторанта беше 100годишен украсен със снимки от историята си , но не бих го нарекъл луксозен , спретнат ,чист, нямаше жива музика само двама сервитьора , които облсужваха перфектно. Посетителите разговаряха свободно на терасата без викове и крясъци ,като варвари , след около час сервитьора им съобщи че вечерята е сервирана , те бяха настанени в сепаре към ресторанта , седнаха и вечеряха тихо , без танци и музика , след това си тръгнаха мирно и тихо , на тази деца бала им струваше една нормална вечеря в приличен ресторант а на вас ?

Бил си в Швейцария ама друг път... Хайде да не казвам къде съм ходил аз че комплекси ще развиеш!

си ходил явно там където слънцето не огрява, но пък е зловонно

И защо трябва да се държим и ние като пенсионери, и всичко да е "мирно и тихо", и "без танци и музика"????

Инвестирайте ги в образование на детето си, а не в почерпка за една вечер! Аз лично не разбирам този панаир. Голяма гордост ли е да изпратиш детето си да танцува в Плаза с рокля за 3000 лв примерно?!

За 10 хил, за 10хил обикновено е роклята. Само тя, с прическата обувките, чантата и бижутата още толкова. Ресторантът, за дошлите "на бал" роднини, с цел да се изфукаш и покажеш материално благополучие, не знам още колко. Тва около 25 хил, боже, направо си е като ориенталска сватба. Само, че ние не сме богат Ориент, а бедна източна Европа. Първи по смъртност, последни по раждаемост, първи по бедност, първи или втори по изчезващо население, първи по ранен секс и наркотици и почти на първите места по съжителство без брак. Тези балове са инвестиции в една нощ и вечер, за да се напие или катастрофира момчето ти, а момичето ти да се напие и насшмърка и най - добрия случай да прави безразборен секс..

Отделихме много, но изхарчихме около 500 лв. Не се радвам на спестените пари, съжалявам, че нямат изпращане, бал и даже фотосесиите ги направиха на магия. Семейното събиране се очертава на есен /ако генерала разреши/. На Добър час, потъпен вятър и много успехи на всички абитуренти!

Абсолютна тъпанарщина са баловете в момента. Едно време е имало смисъл от тях, понеже до завършването учениците почти не са излизали по заведения за разлика от сега когато още от 16-17 годишни всеки уикенд са по дискотеките, а през останалото време училището е в близкото кафе. Сега от 16-17 годишни си правят прически и се гримират, ходят с къси панталони или роклички при които половината им задници са на показ. С какво завършването на училището е по-различно от всеки един уикенд в дискотеката, където също ходят да си показват менте дрехите и фризурите и гримовете. Пълна идиотщина да празнуваш края на най-хубавите си години, защото след бала работата на повечето от тия господа и госпожици за един ден, ще бъде сервитьорки и утрепки по чужбина или мизерията в бг.

Завършващите могат да броят до 12! Браво! За тях все пак това е голям успех!

Перфектната визия се постига със стил, не с пари. Да, трябва да се отдели някаква сума, но тя не е определяща. Възможно е дрехи и аксесоари на съвсем прилични цени да се комбинират с вкус и внимание, възмножно е да се направи красива прическа при стилиста, който посещавате, възможно е да се гримирате сами (в дрогериите има качествени гримове на не високи цени). Може да се съберете в сладкарница или вкъщи - това също не е огромна сума. Важно е преживяването!

на "оперението" за болшинството участници в баловете, не е за демонстрация на стил, а на показност. Показност за сума похарчена за дреха, показност за притежание на дреха от конкретен дизайнер, показност за прическа и грим от конкретен стилист, показност на луксозна серия автомобил, показност за стремеж към определен тип консуматорски лайфстайл. Което само по себе си не е осъдително, всеки има място и намира своята ниша в обществото. Обективно погледнато цялата идея на баловете се базира отново на показност - за завършено средно образование, която във времето се е измества в посоката, в която я наблюдаваме днес - прически, ресторанти, рокли и костюми.

Каква е тази злоба, хора?!?Защо сравнявате какви са били костюмите,колите и тържествата преди 30 и повече години! Тогава гледайте на телевизори с кинескоп,возете се на москвичи,обличайте се с дрехи като от пансион,не ползвайте мобилни телефони,ходете на почивка един път в годината в бунгала или ведомствени бази и т.н! Няма да изброявам,но времената не могат да се съпоставят! Всеки се разпростира спрямо бюджета си и никой не следва да прави сметка на другите! Но балове ще има!

Всъщност животът, който си описал никак не е лош! Може би ти е трудно да го проумееш, но колкото по-малко джаджи толкова по-добре!

Аз пък категорично не съм сългасен. Колкото повече техника ,толкова е по-лесен живота. Ако ти харесваш милато ,това е твоя работа , но аз предпочитам сегашния живот в пъти повече.

Добре, хората са се подготвили от преди пандемията. Вместо да ги отменят, защо не насрочат баловете за месец юли или август ? И абитуриентите да празнуват, а и положението да се е поуспокоило…...

Може и Юни!

Какви балове, бе хора, какви 5 лева?? То балове няма, за каква подготовка става въпрос? Чак е смешно да питате!

Голяма простотия.

Аз отделих 4 лв.

АБЕ ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ ? БАЛОВЕ, СМЕШНИЦИ, Я СИ НАЛЯГАЙТЕ ПАРЦАЛИТЕ.

Еми няма как да се разминеш с по-малко от 3000 лв за бала. Това да дрехи, храна, кола, ресторант и т.н. Просто не може с по-малко... Който няма да тегли кредит!

Както бе вица, ще стане бал с маски. ;)

Чичката ме закара на бала през 1992-ра със синя Жигула 86-та. Голямо събитие. Сам си събрах пари, купих си костюм от ЦУМ. Завърших с 5,60. Не пиехме, нямахме черни и грозни татуировки , не пушехме. За наркотици- абсурд. Не знаехме какво е това. Нямахме обици на задника и на срамните устни. Не биехме и не псувахме учителите си. Честито завършване на днешните неграмотни, неуки, мързеливи алкохолици, наркоманчета и малки жрици на платената любов?

Първосигналто щях да сложа плюсче и да премина към следващото мнение /набори сме с Вас/. И аз до преди няколко години мислех така, реално без конкретна преценка. По инерция казваме "младите днес са боклуци, мързеливи, неграмотни" и т.н. Сега си давам сметка, че от всяко поколение има горе-долу един и същ процент умни/работливи/свестни хора, както и от гореспоменатите елементи. Просто като остаряваме, ставаме по-злобни и забравяме, че сме били млади и не толкова безгрешни и скучни. Започваме да ревнуваме самата младост, понеже си е отишла от нас. Слава Богу, има много добри и трудолюбиви деца. Виждам ги като стажанти на работа, като приятели на детето ми, деца на познати и др. Нека не слагаме под общ знаменател цяло едно поколение, само заради няколко гамена и силиконки, висящи от колите по време на баловете. А иначе това ново поколение няма вина, че трябваше да израсте в ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА....

На моя абитуриентски бал преди 20-тина години родителите ми изхарчиха една скромна сума за костюм, който можеше да се ползва по всякакви по-официални поводи, и още една скромна сума за почерпка на 20-тина гости - роднини и мои приятели. Беше една малко по-различна вечер, в която аз бях център на внимание, тъй като поводът беше мой. Със семейния автомобил, управляван от баща ми, и автомобилът на един приятел 6-7 души пътуваха с мен, за да ми правят компания в двора на училището. После с випуска се събрахме в един ресторант, после - клуб, в 5 сутринта хапнахме пица в една денонощна пицария и в сутринта в 6-7 бях в леглото. В 2 следобед бях буден и си говорехме за предишната вечер. В общи линии - едно нормално тържество по един нормален повод. Не разбирам безумните ексцесии на днешните абитуриенти. На моя бал не съм си правил илюзии, че портите на рая се отварят пред мен и че след тази вечер започва лудият купон и тоталната свобода. Знаех, че предстои следване както и множество препятствия, които трябва да преодолея. Радвах се, че завършвам с отличие, че имам страхотни приятели, добри родители и момиче, което обичам и което ме обича. Какви ценности имат съвременните 18-20 годишни?

Какви ценности имат съвременните 18-20 годишни? - Същите!

а дано, ама надали

Да, такива са спомените ми от моя бал (преди 34 години), такива са от бала на голямата ми дъщеря (преди 7 години), такива щяха да бъдат и от бала на малката ми дъщеря, който се пада тази година. Но темата е благодатна за пишман журналистиката, за да се правят дълбочинни изводи и заключения за ценностите на младите хора и на техните родители.

Сега е моментът да се прекратят тези простотии.

По-голяма изгъзица от абитуриентските балове в българския им вариант човек трудно може да си представи. Освен циганска сватба разбира се и изпращането на войник (това поне е в минало време). Простотия до шия.

беше нещо друго... Войника , може и да не се върне никога !

Вие ако нямате деца ние имаме и това е най важния момент в животат им. Истеглихме кредити да купим дрехи и храна и сега ни забраняват да ги испращаме. После кои ще връща тези кредитий?

ни обяснили в какво се състои важността на момента?

Отговорът е лесен! Кредитите се връщат от този, който ги тегли.

Най-важният момент в живота им? Наистина ли?? За Вас, Госпожо, това ли беше най-важният момент в живота ви?

Ако това им е най-важният номент, горките деца, горките вие и горките ние :) Деца имаме, ама смятам, че да вземеш кредит, за да създадеш нещо измислено за една вечер...е правилно. И моля, научете поне дацата си да пишат правилно. Ама като гледам как Вие пишете...я по-добре да си изгорите дружно дипломите

Мдааа, постът Ви, ако е сериозен, а не ироничен, е доказателство за моята теза. Да изтеглиш кредит за кич и безвкусна показност е върхът на малоумието. Става още по-трагикомично, че подобни дандании се ценят най-вече от хора, които дори не вдяват, че няма какво да празнуват, защото отроците им, макар и с тапия за образование, са потресаващо неграмотни (като тях самите). И сега, за да не ми опонирате, моля прочетете постинга си отново, ако трябва помолете някого, който, вместо в храна и тоалети, е инвестирал пари в ограмотяването си, за да Ви разясни, какво аджеба не му е наред.

Така написано, изглежда сякаш ако имаше бал, нямаше да връщате кредитите.

Купете си БУКВАР и се ограмотете!!!!!! СПЕШНО!!!

Как пък не разбрахте, че тази година балове няма да има.

Има магъзин за пари утиваш и си взимаш ама за сажаление няма да изспратим абитурента.

Къде е тоя магазин за пари и с какво се купуват пари :)

сещам се за стария лаф на македонския войвода " со паре или со дупе, ама паре нема ..."

за каква подготовка говорите? Генералът каза: Балове няма да има!