Лили Игнатова: Правехме напук на Нешка

Голямата слабост на Нешка Робева, но и най-трудното й „дете“ Лили Игнатова в момента работи в Спортния тотализатор. Всички купи и медали са при майка й, защото „вкъщи няма място, пък и не искам децата и аз да живеем с неща от миналото“.

Обратно в новината

Коментари - Лили Игнатова: Правехме напук на Нешка | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо не се включи някой лекар да ви каже какво става с организма, ако не получава вода? Спортът нали е здраве, пробвайте да спрете да пиете вода, да видим колко дълго ще сте здрави. Естествено, че успехите се постигат с много труд, обаче искам под моя коментар да се запишат всички, които са съгласни децата им да бъдат лишавани от вода, за да станат олимпийски шампиони.

Лили винаги е била най-чаровната и, мисля, най-обичаната от всички от онова поколение, което ни караше да се гордеем, че сме българи и дори мъжете гледахме художествена гимнастика. Май ще се окаже и най-трезвомислещата.

не ми позволяваше да гладувам напълно, насърчаваше ме да ям салати.

Още преди 89 год във вестник Работническо дело излезе голяма критична статия за Робева-за авторитарният и стил на робота и го поведение към децата.По-късно тя си приписа като репресия в Русунския комитет по правата

Никога да не се забравя, а който не знае да научи сега и да запомни, че Нешка Робева е с чин полковник ....

P.S. С долното не искам да кажа, че Златните момичета са преживели точно това, което и главната героиня във филма. Там нещата са доведени до крайния им максимум. Но посоката е една и съща - въпрос на степени.

Не знам защо, но четейки разказа на Лили Игнатова неволно се сетих за филма "Черен лебед". Макар и в малко по-друг контекст, той представя с потресаващо-реалистична точност какъв унищожителен резултат могат да имат патологичните родителски и треньорски амбиции върху детската и юношеска психика.

Склонен съм да допусна, че лудата амбиция, която Нешка Робева демонстрираше бе резултат от партийно поръчение. Художествената гимнастика в онези години бе призвана да бъде "фасадната гордост" на родния социалистически спорт. А който се опълчеше на "олигавените старчоци от Политбюро", както сполучливо ги е нарекъл един форумист малко по-долу си изпащаше доста зле.

Такива изроди като Робева и Абаджиев трябва да бъдат лишени от треньорски права! Между другото Абаджиев е отстранен ДО ЖИВОТ от упражняването на тази дейност!

Поради липсата на такива "изроди" като Робева и Абаджиев, от 4-то място по медали в Сеул'88 (след САЩ, СССР, Германия), в Лондон 2012 бяхме на опашката.

С цената на какво, глупчо?

Да наистина да правиш на пук на някой когато си на 14г. е голямо геройство, което завършва с няколко шамара.

Не зная какво е мнението на психолозите, но според мене за детската психика е по-здравословно да те ступва треньорът, а не родител или (не дай, боже) учител. Защото при треньора ходиш заради собствената си амбиция. личотиваш заради

Да те поступва треньорът е точно толкова лошо, колкото да те ступва родителят. Особено, ако родителят не те защити от треньора. Така детето култивира в себе си вярването, че треньорът е прав да го бие и то е "лошо" и "виновно". Защото вътрешната му критична инстанция - родителският образ подкрепя това положение.

Психоложе вземи си диплома и си постави там където мамичка ти е слагала термометър. Много рядко съм бит от родителите си както и от трениора ми ( близо 16 години ) Вингаи когато се е наложило са го правили и това само ми е помогнало много точно разбирах за какво е. Когато тренираш и си се отдал на него трениорът ти става втори баща а залата майка.

Тоя дето са го ритали в главата малко повече, не всички деца идват от нефункциониращи семейства като твоето и си имат и бащи и майки, които ги обичат. Да се надяваме, че няма да си треньор на моите.

Защо е необходимо да се сравним с най-изтормозените спортисти в гимнастиката?!Да се сравним с по-нетормозените! Разбира се, че винаги ще има по-зле от нас и в сравнение с тях ние винаги ще сме по-добре. Е, това трябва да ни успокоява? Че винаги има и по-лошо. Абсолютно типична народопсихология

Истината е, че и без Бианка (пък, и без Лили Игнатова), Нешка Робева пак щеше да си е голямата треньорка Нешка Робева, но Бинака и Лили без Нешка нямаше да са известни.

Да, то се вижда колко е "голяма", през последните 10 години!

Той и Иван Абаджиев се по загуби последните години, но това не го прави по-малко велик треньор!

Не само 10, а непосредствено след смяната на системата! Нешка може да създава шампиони само с фашистки методи, за които във всяка нормална държава ще те санкционират здраво - я родителите, я държавата. Затова и "великата" Нешка не можа да се реализира в друга държава - за разлика от някои нейни възпитанички, които на практика я надминаха, ако се отчетат новите условия.

Излиза че си е било направо не спортен клуб ,ами някаква садо-мазо гимнастика,финансирана от олигавените старчоци от политбюро на БКП-БСП.Същата перверзия я имаше и в щангите,само че още по-страшна и дива.И за какво?Вместо да инвестират в масов спорт и училищни програми,сега е същото,безумни пари за безумието професионален спорт

Повечето тук, дори не са прочели книгата на Бианка, как си позволяват да я коментират тогава?! На мен името на Бианка ми се е запечатило много трайно в паметта, спомям си, че исках да съм като нея,когато бях малка, значи ще да е била доста известна и добра. Коя колко е била красива, явно не ме е интересувало в този момент. Може би и затова не съм запомнила Лили и останалите! За тези, които твърдят, че Бианка е неуспяла, а Лили прокопсала, ще отбележа само къде работи тя, в спортния тотализатор, много ясно, че ще си държи устата затворена! Прочетете книгата без предубеждения и тогава коментираите, тя пише много хубави неща за Нешка за времето,когато ги е заслужавала!

О, аз прочетох книгата на Бианка, даже няколко пъти и смея да твърдя, че преди да я прочета много харесвах Бианка.. Жалък опит за печалба. Тренирала съм 10 години при Нешка Робева и само хубави неща мога да кажа за онези години!

Не мога да разбера, как не им е давала да пият вода ? ВОДАТа стимулира метаболизма и с едно разделно хранене прави чудеса с теглото, ако имаха правилен диетолог по онова време,нямаше да са без зъби сега !!!! Това е нечовешко, да не говорим за закърняване на бъбреците и куп други психични и физически последствия последствия ...

Дааа, разделното хранене е голяма глупост! А това, че бъбреците закърняват, направо ме уби! Закърнели бъбреци поради непиене на вода - голям смях! Но понеже всеки вече е експерт, затова сме на този хал!

А ти какъв експерт си, че си позволяваш подигравателен тон, Раева?

те вее на бял килим. Разделното хранене ме излекува от мощна хранителна алергия и ми регулира теглото и цялостното състояние перфектно! Първо го пробвай, после плямпай. Опитай се само за миг да си представиш, че Ил. Раева (чието име петниш в момента!) използва методите на изверга Нешка. Не става, нали!

Раева, ми спрете малко и Вие водата, може пък на вас добре да Ви се отрази!

ДА НЕ БИ ТИ ДА РАЗБИРАШ ПОВЕЧЕ ОТ ЛЕКАР УРОЛОГ СПЕЦИАЛИСТ ??? ВЗЕМИ ДА ПРОЧЕТЕШ КНИГАТА "ВОДАТА ЛЕКУВА ВСИЧКО " НА Ф. Батманжелидж И ТОГАВА СЕ ОБЯСНЯВАЙ !!!!

Знаете ли какво е да скачаш, тичаш, правиш пируети ,кълба и какво ли още не с плионкащ корем с вода или храна ?Естествено, че пият вода, но после след тренировка, а не по време. Децата в яслите ги отказват от памперси като не им дават вода през деня!? Това не ви ли се срува т страховито? А всички онези НЕ спортуващи, пушещи като комини момичета от 13-14 г. нагоре не ви ли се струва сащо застрашаващо, или тези ,които са на безкрайни диети ?

Как да обясниш на неразумните, слепите и глухите....То носи глава за баланс, не за да мисли с гладкия мозък....Не виждат какво ги заобикаля сега....само знаят да плюят по успелите и признати хора....

Дори благородната и беззлобна Лили споменава за ужасни неща - Нешка я замерила с любимата си чаша (колко ли злоба е нужна за това?!), след това я гонила... Ами ако я беше уцелила или хванала? А жестокият глад - парче салам без вода - какво става с тези млади организми?! Всички, които защитава мръсницата Нешка да си представят за момент, че тя "обучава" по този начин техните деца. Ако не е била доволна от някое момиче, просто да го отпрати, но да го малтретира? Нищо не може да я оправдае, нищо!

Тъпашко мнение на родител, които не слуша какво му казват даскалите и треньорите....Той си мисли, че отрочето ми е ангелче и изведнъж, в пубертета, я изненада...."Откъде се взе това лошо поведение и отношение?! Беше такова хубаво дете! Изтървахме го! Ама не ние сме виновни, ами държавата, учителите, обществото. Всичко е заради тях! И...американското кино..." И тебе нищо не те оправдава, ама си твърде вдлъбната да схванеш...

Аз съм от м.р. - баща на три и вече дядо на 4 внуци. Ако някой треньор си позволи да "тренира" и възпитава децата ми с изродските методи на Нешка или Ив. Абаджиев (псуваше ги като хамалин на майка!), то вариантите са няколко - спирам детето от тези "тренировки", съдя треньора, или ...

хубава и добра а за спорта е ясно че само с много труд стават нещата

на Бианка Панова! Тя разказва за конкретни събития и факти, които злобната стара мома Нешка Робева не се и опитва да оспори, а отговаря с общи приказки. Фактите са ужасяващи! Защо "великата" Нешка не постигна нищо след ноември 89-та?! Защото методите й на работа бяха уродливи и престъпни - подходящи за Китай или Северна Корея! Като е толкова добра треньорка, защо не се опита в друга държава?! В Щатите щяха да я тикнат за нула време в затвора.

Нешка не е стара мома.........иначе съм съгласна с всичко написано.

Благодаря за уточнението, аз наистина си мислех, че само човек, които не е може да създаде семейство и да отглежда деца, е способен на такива зверства в името на някаква античовешка идея.

Нешка има дъщеря и вече е баба има внучка. Дъщеря й е много пълна към 100 кг вследствие от ин-витро процедурите и хормоните

Тези, които пляскат минуси без да се замислят, защо не посочат факти в защита на Нешка. Ето ви няколко такива от Бианка, които Нешка подмина с високомерно мълчание в двете предавания на изкуфяващия й фен Кеворкян: - в Сеул Нешка е пребила брутално Бианка, защото изпуснала бухалката (ако някой футболист изпусне дузпа, би трябвало да го разстрелят?!) - после я заклеймила пред всички като предател на родината и саботьор! - и накрая й преровила багажа и й отнела всичко, вкл. дребните сувенири, които Бианка е скътала за роднини от мизерните си долари!! Това са факти, оборете ги.

Разумните хора подминават с мълчание, пък нека и да е високомерно за някои, абсурдните твърдения на неразумните. "Браво" свидетел ли е на тези случки, които нарича факти? Ако не, става въпрос за клюки и клевети, а не за факти.

Само, че Нешка е постигнала много и след 89 година...Само, че ти не си нито запозната, нито информирана....Ако не висяхте по кафета и чалга клубовете щяхте от елементарна култура да посетите поне две-три от многобройните представления и да се удивите на възможностите и таланта на младите хора, с които и досега работи Нешка Робева! И са прекрасен ансамбъл. Удивляват по целия свят хората, които имат очи за красивото... Разбира се това не важи за България.... Не е ли да се дивим пред силиконовите красоти и джуки на поп фолк гилдията и плеймейтките, друго ни е не признаваме!

След 89-та Нешка смени тотално амплоато си - работи в друга сфера и не се явява на състезания. Именно, защото никой не би търпял изродските й методи на тренировка, а без тях - за нея няма медали! Това, което "твори" са копия на известни творби и са шаблонни, на моменти дори антибългарски представления! Никой от съседите ни не използва "балкански" фолклор, всеки набива на своето, само ние сме интернационалисти.

Не е имало по-красиви и по-добре изиграни съчетания от тези на поколението Златните момичета.Лили е права, че треныора е водещ, не става иначе.А за кг. Нешка Робева е абсолютно права - не може да излезе на килима и да се тресат меса, което виждаме в днешно време.Освен, че не е красиво и пречи на изпълнението (скокове, пируети и т.н.)

Глупако - между черно и бяло има безброй оттенъци на сиво, че и шарено! Тия момичета, които печелят сега медали, без да ги тренира извергът Нешка, грозни и дебели ли са?!

Има какво да се желае на темата кг за някои от днешнте момичета.Но грозни няма!На никого тогава не се е отразило пагубно неяденето( не говорим за крайности , защото независимо от режима на Нешка не е имало анорексии). Визията на момичетата от въпросното поколение трябва да служи за модел .Нима на Лили,Камелия,Анелия,Диляна,Юлия, Мария Кузманова,Мария Петрова и всички онези прекрасни момичета им тропаха кокалите ??И кг. не е най-важния елемент от гимнастиката и балета,има много други детайли,които са далеч по-важни-като дисциплина,воля издръжливост, изнурителния труд,а трябва да се усмихваш и да изглеждаш красиво и още и още:). В крайна сметка е ДОБРОВОЛНО !Възхищавам се на всички онези крехки ,но силни момичета,които са в залата часове на ден,години наред и не се отказват въпреки огромното напрежение и трудности!И Нешка, както и други треньорки и момичетата са достойни за уважение - тя ги създаде а те се справиха блестящо!

AКато не се тресат меса - тресат се кокали. Да забраниш на пдрастващи да се хранят здравословно може да има тецки последици

Не, не аз, а тя! Такава ще остане завинаги в нас, такава ще я помним още преди да се свърше с покойния граф. Та тя си беше родена за лидер, за красота, тя я създаваше, тя я разпръскваше, беше най-необикновената и готината от всичките шампиенки, със свой стил и характер, останал си непрекършен. Просто хората я боготворяха, където и да се появеше. И сега още е една красавица. Като не я разбираме, нека поне не й пречим и да помълчим - все пак шапки долу пред шампионката и примата!

Бианка,това ръбесто грозновато момиче,дето все си изпускаше уредите и от нея гимастиката тръгна надолу, да млъкне!Аз няма да си купя книгата и!

А защо забравихте легендарната АНЕЛИЯ РАЛЕНКОВА?

Не сме я забравили. Просто темата не е за нея. Иначе тя беше най-добрата. Модерна и оригинална, беше надминала времето, в което се състезаваше.

..спомням си времето, когато целокупното мъжко население на България бе влюбено в Лили! Такава изящна красота струеше от нея, наистина, въпреки трудностите и болките, лишенията и стреса, Лили е била родена за този красив спорт.През всичките години на "прехода" тя си остана не само най-очарователното момиче на българската гимнастика, но и някак си скромна и в сянката на някои други нейни колеги.Мисля, че тя и Анелия Раленкова бяха най-великите в този спорт за всички времена.За съжаление, каквото беше....беше, сега е останала само легендата с цвят на потъмняло злато....

Не виждат ли всички "златни величия " ревнали срещу Нешка Робева колко са жалки!Поклон пред времето когато ни разплакваха от гордост с победите си ,но не си ли дават сметка ,че ако не бяха те ,на тяхно място щяха да бъдат други. Теорията на случайния фактор. Нешка обаче е една и и след тях показа ,че не е случайна !

Е спорта нали беше за един мирен свят бе? Ега ти ?

На Нешка поклон! За бианченцето- по едно време блесна, па изгасна. Но сега остана само кльощавото й грозно лице, изкривено от омраза. Че елитния спорт е нечовешки труден, спор няма. Че момичетата са преживели много-о лишения никой не се съмнява. Но че бяха най-добрите в света е факт. Аз им благодаря за чудесните моменти в които ги гледахме и им се радвахме. Другото е злоба и закъсняла глупост.... А Лили, Илияна минаха през отричането и стигнаха отново до истината. За което браво!

На Бианка и повлия нейния съпруг още на времето. А сега са се сетили да търсят пропуснати ползи от реклами (?!), ми то важи и за всики спортисти от онова време! Това в дълбокия соц въобще не беше тема! А сега им трябват пари и са се сетили да копаят с/у Нешка. Като беше толкова онеправдана( а според мен истерична) защо е продължила да спортува ? По всяко време е могла да се откаже

Не съм фен на "дядо", но защо изтрихте коментарите му? Успях да ги прочета и този път в тях нямаше нищо обидно, цинично или нарушаващо добрия тон. Единият дори беше по изключение остроумен! Цензурата Ви понякога е неумесна.

НЕ МОГА ДА ПОЗНАЯ БИЯНКА И ВИЗИУЛНО МНОГО СЕ Е ПРОМЕНИЛА, А И МНОГО БЪРЗО Е ЗАБРАВИЛА КОЙ Я НАПРАВИ ЛИЧНОСТ, ЗА ЛИЛИ БРАВО сигурна съм че не си забравила как Нешка гладуваше с вас. Не съм чела книгата но браво на теб-порасна.

Вярно е, че високи спортни постижения се постигат с много труд и лишения, но това което продължава да се случва в някои залите по художествена гимнастика надхвърля нормалното. Вярвате или не, много треньорки посягат на децата, големият проблем обаче е, че не се цени здравето им. През гимнастиката минават хиляди момичета и малка част постигат големи успехи. От спорта често се излиза с множество контузии и лечението им изисква много време и средства. Гимнастиката е прекрасен спорт но методиката е остаряла. Някога е давала успех защото правилника е бил различен и художествената гимнастика се е развивала в много малко страни. Ако искаме големи успехи се нуждаем от по-съвременно мислене. А талантливи и мотивирани деца в залите има достатъчно.

Масовия спорт е за здраве. Елитния спорт е месомелачка.

Не че някой иска да е така. Просто не се получава по друг начин. Пък и важи не само в спорта.

Ако не си готов на жертви в спорта, не се захващай. Той е една индустрия, която те смила направо. Вече не само талант и труд са достатъчни за успех.

Нали искаше да ставаш шампионка! Не яла, не пила, всеки спорт си има своите рискове. Е вече като си станала шампионка, яж и пий, щот годините минават сал туй остава.

Хора, това е елитния спорт - вкарват се хиляди на входа, от тях се оказва, че стават физически няколко стотин, от тях имат нужната жертвоготовност десетина. От тези десетина няколко имат късмета да не се контузят по време на тренировките и те са звездите! Те са под прожекторите, на почетните стълбички, по медиите! Те носят блясъка. Иначе погледнато от вътре си е едно - гладиаторска история. Аз съм от отпадналите на първия етап. Не ставах. Приятелите ми отпаднаха на по-късните етапи. Отпадналия на последния етап сега понакуцва когато времето се разваля. А е на 45 години. Никой не стана звезда, а последния отпаднал имаше всички качества, но нямаше късмет. Спорта е баскетбол. Свалям шапка на гимнастичките. Те седяха в прожекторите поне 10 години. Това е адски много. Плаща се скъпо.

...и сега е така, но още не са го разбрали!

много си екстремен, но искрено ме разсмя с този коментар!

Ако не беше Нешка,щяхте да видите свят през крив макарон и никой нямаше да знае ,че съществувахте

ахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахха!!! Човек, направи денят ми по-готин!

Лили е моята любимка, обожавах я като дете! Изключително талантлива, смела и непокорна, и толкова обаятелна! Коментарът и по повод книгата на Бианка Панова е много точен и премерен. Така може да мисли само един успял и доволен от себе си и от живота си човек. Бианка явно не е такъв.

EVA винаги търси евтини сензации :(

Благодарение на Нешка и златните момичета, във Франция, по време на световното първенство в Страсбург 1983г. вестниците пишеха" "България, това е съвършенството в нашия свят"....

Браво, помъдряло "златно момиче"! За историята личните драми ще избелеят и ще остане само факта, че повече от 10 години светът знаеше кой е първи в художествената гимнастика и кой е ковачът на това злато!

като се съберат само жени на едно място..така става...честно казано..ми писна от дамите в художествената гимнастика...всеки ден..ни занимават с нещо..спорт като спорт...да си тренират..там и да не ни предлагат "помиите" от кухнята си..!

Ау, добре, че не ни занимават ежедневно и с футбол, че какво щяхме да правим тогава...

хм, наистина китайците не си поплюват.Вижте тренировките им по спортна гимнастика и тогава всички плюещи Нешка ще се скрият.Не казвам че китайците са нормални, щото това тяхното е пълно извращение.

Аз не виждам защо е този фурор! Ако някой се заблуждава, че резултати като за злато идват само с галене и глезене е много дълбоко заблуден! Не само при гимнастика, не само и при спорта, а въобще във всичко. Слаби характери има бол и са посредствени, за злато се искат жертви!

Извинявайте, но ако не сте доволна от нещо, никой не ви е задължил да водите дъщеря си на гимнастика. А и едва ли треньорките бият момичетата. Не забравяйте и друго, че децата са едни много добри манипулатори. И ако на дъщеря ви й е трудно, или нещо не й харесва, но се притеснява да ви го признае, виновна е треньорката. Не упреквайе с лека ръка. Това е само съвет.

Бианка прави всичко за да изкара някой лев .След толкова години реши че режима бил жесток.Ами как се става шампион. Като е много по-добра и знае кое и как нека да се беше доказала до сега. Непризнателно същество.

Толкова е жалка нашата народопсихология. Разбирането че трябва да понасяш голям тормоз и лишения за да постигнеш нещо. Това е добре дошло за подтисниците. Никога няма да имам успели хора с талант и самочувствие. Не си обичаме децата, а ги тормозим и им обясняваме, че е за тяхно добро. Ужас!

Постигането на нещо значимо в живота винаги става с цената на много труд, задължително лишения и строг режим. Дори в сферата извън спорта. Например Васко Василев - бил е дете талант. Дали без лишения е постигнал всичко това.

И психически тормоз нали. Затова е толкова напред българия.

Много си прав. Но като минусите, които са ти дали - явно тук е пълно с психари, гърчещи децата си

Лили сигурна съм че не си забравила как Нешка гладуваше с вас. Не съм чела книгата но браво на теб-порасна.

Който си мисли,че ще постигне нещо голямо ,в която и да е сфера на живота с мързел,уфлянкване без много,много да си дава зор ,както казват гърците:-лиго,лиго...просто много се заблуждава.През годините се видя,че Нешка Робева и Иван Абаджиев са най-големите треньори на България за 20 век.От тия дето се оплакват от тормоз нито един не съм видял нещо да му има,да има му нещо и това са многобройните му медали от Световни първенства и Олимпиади.

Дари

Абсолютно съм съгласна. Плаках от яд, когато направиха Димитър Пенев треньор на века.

Ти от къде знаеш какво им има на тормозените??? Да излязат и да го съобшят в национален ефир ли? А психическият тормоз пренебрегваме ли го?

Това е един много красив, но жесток спорт. Родителите трябва добре да помислят преди да запишат децата си на художествена гимнастика. Резултати се постигат с цената на голям физически и психически тормоз над децата. Няма бивша гимнастичка без травми за цял живот, въпроса е дали си струва. Ако някой от "Закрила на детето" пожелае да свърши малко работа нека да посети една тренировка, примерно в клуб "Чар" Варна и да види как треньорките бият гимнастичките.

А какво правят там тези деца? Нали не са без родители? Нека родителите да сезират Агенция "Закрила на детето". И нали този спортен клуб не е единствения във Варна. Ако толкова неодобрявате методите отидете в друг клуб. Може би на детето нещо му е трудно и не иска да полага повече усилия, в такъв случай започват оплакванията от страна на родителите.

Винаги съм те харесвала Лили и сега не ме разочарова.