Съпрузи от 65 години починаха в един и същ ден

История, твърде подобна на тази от филма "Тетрадката", но истинска. Съпрузи с 65-годишен брак починаха в един и същ ден с 11 часа разлика, съобщиха роднини на двойката.

Обратно в новината

Коментари - Съпрузи от 65 години починаха в един и същ ден | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Била съм на четири годинки, мама ми казваше, но помня, че и мои прабаба и прадядо си отидоха заедно, по същия начин. Първо прадядо, а после и прабаба. Много са се обичали и подкрепяли. Възхищавам им се! Били са много благородни хора. Имали са шест или седем дечица (не помня точно). Единственото момиченце от всички деца е моята баба. Тя е и най-малката от всички и много си я обичам:-)

Преди може би 15-20 години родителите на приятелката ми Нина-Сийка и Първан Ризови от Ямбол също си отидоха в един ден. От малка ги помня как винаги бяха заедно навсякъде... Така че любовта я има не само по света-тя е и около нас...

Старческите домове трябва да са спрегнати заведения с детски градини/ясли - т.е. в обща сграда или двор да има отделение за възрастни и отделение за деца,. Това е позитивно за всичките 3-4-5 поколения. Доколкото зная, такъв вариант се прилага само към домове за деца без родители.

Тук в България, ако децата не помагат на възрастните си родители, няма кой. Мизерните пенсийки стигат едва за лекарства, а издръжка в нормален старчески дом е фантазия.

Я да млъкваш, че я съм яден, майка ми ядна, колко съм я откарал, щото се дете съм бил и се съм помагал на тез претенции, дето поне разполагат с пенсии!

Положението на горките български пенсионери няма нищо, ама абсолютно нищо общо с това на връстниците им в Западна Европа. Аз живея от години в Холандия. Тук почти всички възрастни хора живеят в специални апартаменти, даже тези сгради са построени специално за тях и да речем, всички уреди са на електричество, а не на газ, за да се избегнат инциденти например. Бабите и дядовците се обличат в хубави, светли дрехи, дамите са винаги поддържани, често с дискретен грим, фризура, бижута. Ходят на ваканции и пътешествия, докато ги държат краката. Карат колела, че и шофират автомобили до 80, че и нагоре. За болните и трудно-подвижните се полагат специални грижи. Домовете им са красиви апартаменти с потънали в цветя балкони - а не само по една мизерна стаичка, кокто тук някой твърдеше. Та като гледам нашите отрудени, очукани, болни, наплашени, пълни с предразсъдъци и страхове пенсионери, като знам какво е положението в родните т.нар. старчески домове, като знам как трудно се гледа тежко болен възрастен човек, направо ми се плаче за милата ни родна действителност. А да беше само това...

да 2 000 евро на месец, мед. грижи 24 часа, събуждане, къпане, обличане, закуска-обяд-следоб.кафе или чай-вечеря в ресторанта на дома, занимания, скачане в пижамите и сън и така всеки ден с културни занимания, всеки ден чисти чаршафи и дрехи

Страхотно!

Големи разбирачи има тука,които не са виждали гола жена даже.

Това са щастливи хора !!!

съпрузи с 65 годишен брак починаха в един ден...

чати праилну ба брад! > какво има за неразбиране?! за да се познават от деца - значи са почти набори; пича е участник у 2рата св. война - значи е бил поне на 18 де мек като възраст двамата са над 80год... но за няколко дни няма да го тънчим... така че 66год заедно си е почти един човешки живот като се има предвид, че някой изобщо докарват тая възраст ... щастливи хора!!! - това е! не се казва къде, но се внушава, че е в европа.... а там старческите домове са със стандарт на живот по-скоро мечта за повечето български "граждани" ... :))) дай Боже всеки му!

На 65 ли са или имат 65 години брак?

има любов .наистина

Време им е било.

Завиждам им с най-благородна завист.Изгубих съпругата си след 50 годишен брак. Бих дал всичко,за да я последвам. Спират ме само догмите на християнския морал внедрени в съзнанието ни от деца и страхът, че този грях може да попречи на общуването ми с нея там горе /ако то съществува/. Но ненавиждам всеки ден от сегашния ми живот. Що се отнася до старческите домове. Мой приятел от Франция има майка на 91 год. която от много време е в старчески дом по изрично нейно желание. Семейството е много състоятелно и няма никакъв проблем да и осигури персонал за гледане в къщи и луксозен начин на живот. Тя обаче предпочита дома / ходих да я посетя когато гостувах в Париж - домът е нещо като 5 звезден хотел по нашите стандарти/. Разполага с не малък апартамент, ходят си на гости , отбелязват празници, ходят организирано на театър, изложби, екскурзии. Тя не дава дума да се издума да се върне в къщи и да се лиши от социален живот. Става дума за различен стандарт на живота и различен светоглед. Така че, всичи коментарии от тук са излишни, без да сме вникнали в светоусещането на тези хора.

Редно е да ви пожелая дълъг живот, но виждам, че той не ви е нужен такъв, какъвто е сега. Затова ви пожелавам сили да доживеете остатъка му така, както би искала покойната ви съпруга. От сърце ви пожелавам здраве!

Дислайка е грешка. Извинете!

Чест и почитание за човек като Вас !

Страхотен човек! Поклон!

Истински Човек! Поклон и от мен! Приемете Божията воля и, макар и с мъката, продължавайте да живеете достойно, както до сега - най-малкото, за да научите и младите.

Имаше един филм, мисля че се казваше "Тетрадката"...

Дааа, споменават го в първото изречение, но кой да прочете.

Не мисля, че е нещо толкова фрапантно. Щом са с 65 годишен брак значи са над 85 годишни. На единия му е дошло времето, а на другия сърцето не е издържала от скръб.

Замълчи, не знаеш изобщо за какво става дума. (Прощавам ви само, ако сте много млад)

Каквото и да си говорим- никой не иска да отиде в старчески дом. Ако ще да е и най-луксозния хотел. възрастните хора не са така адаптивни и са свикнали с къщите си и средата си. новата среда ги обърква и създава впечатление за болничност и място за доживяване , а не за живеене. Просто пожелавам на всеки , който хвали старческия дом, да му се падне най-луксозния.

Пълни глупости...това е култура и възпитание поведение...която тук ще мине време докато се придобие,а до тогава ще се въргаляме миризливи и къпани веднъж седмично в апартаментите на децата си.

Илия, напълно се солидаризирам с написаното от теб, но дори и да не си съгласен преждеизказаното мнение, то не бива да бъде наричано "глупост". Изказано е уважително от човек с позиция.

Възрастните хора са свикнали, но когато имат нужда от ежедневни грижи как може да им се помогне. В някои случаи, разстоянието прави невъзможно да бъдат посещавани всеки ден. Техните наследници ходят всеки ден на работа, също имат семейства. Кого да гледат първо? Старческия дом на Запад е пълен пансион, но това се заплаща с високи пенсии, за които пък са правени високи удръжки от големи заплати.

да 2 000 евро на месец, мед. грижи 24 часа, събуждане, къпане, обличане, закуска-обяд-следоб.кафе или чай-вечеря в ресторанта на дома, занимания, скачане в пижамите и сън и така всеки ден с културни занимания, всеки ден чисти чаршафи и дрехи

Така е за нас, в чужбина е естествен ход на нещата. Ако имам възможност и аз бих отишла в такъв дом, но няма да издържа финансово.

Само може да си мечтаем за такава силна и хармонична връзка. Много повече от брака, това е да намериш своята половина, да не можеш без нея и да не се разделиш с нея.

Моите баба и дядо си отидоха след 60год.брак в рамките на 7 дни един от друг.

коментарите са повод да си кажем колко е голяма разликата в културата на общуване на хората от двата края на един и същи континент.

Красива история. Познавам хора, които също имаха такава много силна връзка и също така починаха в един ден.

А пък нас ще ни пенсионират на 65 , а защо не и на 75.

Били са женени от 65 години, така че най-вероятно са били в края на 80-те.

И къде бяха шесте деца, че родителите им починаха "щастливи" в старчески дом?

Извинявай, но в нормалните държави старческият дом е скъпо удоволствие - 24-часови медицински грижи, лекарства, развлечения и пълен пансион за хора, които няма как да се грижат за себе си. Освен това са заобиколени от свои връстници и приятели, а близките им ходят да ги виждат далеч по-често, отколкото ако живееха в Мало Бучино и за компания имаха само кучето Мирко и циганина Кирко (а сина в София я се обади веднъж на 6 м. да чуе как са, я не). Само при нас битува още това с гледането на старите и болни хора ту у единия брат, ту у другия, а в крайна сметка никакво гледане не получава старецът, само се чувства като пречка за децата си. Да не говорим, че ако човек е болен и му трябват непрестанни болнични грижи, по един от домакинство най-малко трябва да спре да ходи на работа, за да се грижи за болния. Е, в нормалните държави са го решили този проблем.

боровинке - останах с усещането, че ти е било тук (в БГ) добре до 18-тата ти годинка, а след това ще (щеше да) ти е по-добре там! Ми на това му викат ...! Да си полезен - ама не само за себе си - можеш ли да разбереш - що е това ?!

Надя,разсъждаваш по български.Децата имат свои задължения,а домовете за стари хора не са като в БГ.Не знаеш ,може те да са пожелали това.Аз също не бих искала да притеснявам децата си,те си имат свои деца.Това не означава,че не се обичат повече,от колкото твоето семейство,ако се грижи за свекървата или тъщата.Нищо лично Надя,бъди здрава!

Доста тъпо.Да живееш в старчески дом не значи изритан от децата си.Познавам хора,които го желаеха с най-чист разум.

дкми

6 деца и живеят в старчески дом???

Може сами да са пожелали това. А и старческите домове в чужбина не са като тукашните.

на всякъде по света старческите домове са за стари хора , за които няма кой да полага грижи. Наистина на запад това е масово явление, децата не искат да "гледат дъртите". И обратното е в сила , родителите не искат и не помагат с нищо на децата си, като станат пълнолетни, още на рождения ден, веднага щом закона не ги задължава. Стига сте хвалили дивия капиталистически запад.

Това не е старчески дом в България. Така че, всичко е наред.

kokobrais

Старческите домове в Германия и във Франция са луксозни домове с изключително квалифициран медицински персонал. Имат голф игрища и кина и т.н и т.н. На Ганьо му е насадено от комунизма, че мама и татко трябва да умрат сами в някое родопско село в което дори няма аптека защото видиш ли дома е нещо отвратително!

А посмали малко де! Луксът е една сграда с общи столова и хол и персонал и собствена стайчка-спалня.

С брат ми се редувахме да гледаме родителите си,но макар че имахме голямо желание,мисля че те не бяха доволни.Старите хора имат нужда от много внимане,а ако са болни още по-вече.Мисля че старческия дом е за предпочитане пред вероятността да стоиш сам в една стая.

Е, значи съществува любовта

Колко сърцераздирателно наистина.