Коментари - Survivor 7: "Войни"-те се изправят срещу "Известни"-те в епична битка, която ще продължи 90 дни | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Офф, добре че не гледам телевизия ...

Да вземете да прочетете по-нов речник! "Безумно красива" и "без ум но красива" е същото като "На по бира" и "НАП обира" - също дублетни форми. Справка речник от 1900г

А сега? В днес беше написано воини, тук войните? Всичко е възможно;)

Пак са отбрали каймака на обществото . Накрая ще спечели оня с другото име

Невеста или невяста Жътва или жетва Обица или обеца Чемшир или чимшир ..... И само да вметна ДевЕтка, не ДевЯтка И тн..

Случайно да знаете кога се слага и кратко, уважаеми мисири и мисирки?

Не може без инфлуенсър или влогър :))))

Войните или воините

ВоЙни - мн.число на ВоЙна ВоИни - мн.число на ВоИн

воин и войн; воини и войни --> всички са правилни, понеже са дублетни форми

Двете означават различни неща. Не са взаимозаменяеми.

Като четох предния път кои са "звиздити" дето ще участват и като гледам сега и другия отбор и започвам да се чудя кой от двата отбора е по-зле и са по-големи смотаняци. Колко тъп, ограничен и прост трябва да си, за да се запишеш за участие в подобен формат. А, забравих, селяндурите и ку_рвите са готови на всичко за своите 2 минути слава. Кога тая безумна тв диария ще последва съдбата на Биг Брадър и ще отиде в небитието? СЕМ няма ли да се самосезират и да разкарат подобни пошли формати от националния ефир? За всевъзможни други глупости СЕМ скачат веднага, а за помии като тая мълчат като ебани. С какво допринася този формат за обществото и с какво е полезен? Нима нямаме по цял ден навсякъде и отвсякъде достатъчно примери колко западнало, аморално и деградирало е българското общество, че трябва да ни се показва още един път и едва ли не да ни го натякват? БоклукТиВи са антибългарска телевизия и трябва да им се отнеме лиценза. Само турски сериали и подобни лайна дават. Нищо смислено нямат. Нямат пари да си осигурят правата за всички мачове от ШЛ и Лига Европа, но имат пари за подобен шит като Курвайвър или другата простотия на опосумите Фиермътъ. И както казват в другите коментари тези сценаристи и продуценти не отчитат ли, че 100 000 лв. вече са никакви пари. Като са толкова ербап да сложат награда половин милион, един милион. Вместо това 100 000 лв за победителя, а те толкова ще направят само от рекламите за една седмица, че и по-малко. Дори това би трябвало да е достатъчна причина никой да не се запише да участва в тая тв шитня, но те не отиват там заради парите, а "за да ги дават по талафисоръ" и да станат известни селяндури. Отврат, помия, кенеф. Подобна затъпяла, ограничена и опростачена нация не може да върви напред.

ЕЕй тез 100К лева не ги лови инфлацията обаче. От време оно си стои тая сума, сигурно и след хиперинфлацията, когато тези пари ще са като 100лв пак няма да я вдигнат, тогава ще почнат и прошляци и бездомни да идват.

Ако имам запек, ще си пускам тия лайнари, когато съм на тоалетната чиния... Това ще ми е като розово сладко, да промивам червата.

Двете форми са дублетни и могат да се употребяват в книжовната реч – воин/войн, мн.ч. воини/войни. Те имат едно и също значение – ’въоръжено лице в състава на армия; боец, войник’. Препоръчителна е употребата на воин. Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 197. Речник на българския език. Т. 2. С., БАН, 1979, с. 347, 350.

Речниците се пишат от хора и няма гаранция, че някои от авторите не блестят с езиковите си знания. Предлаганата дублетна форма внася объркване и трябва да се премахне. Подобно е положението с думата "замерване". В съшия този речник пише, че това означава започване на измерване. Истинското значение е хвърлям в цел (замервам някого със снежна топка). А думата измерване беше заменена от замерване от полуграмотни политици и администратори, които си мислят, че така звучт по-образовано от обикновените хора. Та речниците не са нещо, на което може да се вярва 100 %.

И защо трябва да вярвам на теб, а не на "Институтът за български език" към БАН. ВОЙН, во̀йнът, во̀йна, мн. во̀йни, м. Книж. Ритор. Воин. Войната следва йоще, / опасна, тежка, зла. / Враг врага маломощи; / тук войни, тамо вожди / легнали по поля. Ив. Вазов, Съч. I, 105. Свалете си оръжието, храбри войни: / войната свърши — днес е ден велик! М. Петканова, С, 123. „Нашето щастие са изгуби; водачът е убит; войните гладуват, ний не знайме що да правим.“ Н. Михайловски и дл., ОИ (превод), 217. ● Обр.Слава, слава пеем днес, / вечна слава вам [на Кирил и Методий] и чест, / ние вием днес венци / вам, о войни и светци! А. Разцветников, ЩТ, 37.

Да, но за мн. число е от значение, защото ако го изговаряш правилно, може и да стане, но ако го пишеш без ударение си е различно. Затова трябва най-малкото да е с ударенията, но в българския кой ти ги слага, вкл. и ръкописния - вòйнивойнѝ. По принцип пада накрая, затова се е оформило в мн. ч. да е воини, а войни да си е за 'бойни действия'.

Ама защо все по топлото, защо един път не го направиха в Аляска, например?

няма да могат да показват участниците разсъблечени, рейтингът ще падне :)))

Абсолютна тъпня ще е

Ебиса Палав отсега ми е фаворит!

Joel

Този тип членуване пък откъде се взе?! Не, наистина нещата вместо да се влошават нормално, стават безнадеждни:)))))))))))))

И само не излизайте с номера за дублетните форми. Неграмотното писане няма нужда от оправдания!

Защо не питаш bTV?

Защо всички жени изглеждат като евтини прости.утки? Без една всъщност.

Ех, това "й".....

Чувал/а ли си за дублетни форми?

Този път ти си в грешка, а учудващо дир са написали правилно.

Правилно ли/? Проверила си какво пише една ,, простотия,, бллгъркс в интернет. Ще изпукате от фейк интернет

"ВОЙН" или "ВОИН" Питам за лично сведение , понеже съм стар възпитаник на соца , но тогава таквиз "войни' нямаше:((

Двете форми са дублетни и могат да се употребяват с едно и също значение. Речник на българския език. Т. 2. С., БАН, 1979, с. 347, 350

Това няма да има нищо общо със Сървайвър. За мен лиценза е тотално нарушен с новите хрумки на турските продуценти - "звездни" гости, порцеланови чинии и намеса на публиката в предаването в реално време. Няма го и Карамазов. А присъствието на татуираната порно звезда е връх на пошлостта. Закривай!