Тиквата на раздора

Защо вси българи сме толкова крайни около Вси светии

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Слаба ракия сте в БГ! Халоуин се произнася, а не Хелоуин.. така. Тива е детски празник. Децата обикалят привечер къщите в комплекса и чукат на всяка врата да събират кендис...нямате си и идея за какво е празника..Но защитавам правото ви в БГ да правите онова, което ви кара да сте щастливи. И ви подкрепям да го “празнувате” с радост

"Тиквата на раздора",егати заглавието,предизвикващо асоциации.

Тиква начело на правителството - Хелоуин всяка вечер за народа ! Сиреч - пияни вещици, вампири пиещи кръвта на народеца, зомбита-наркомани, пирати - обирджии, парламентаристи - разбойници и крадци ......

Много точно изказване.

България и българите нямат нищо общо с Хелоуин

Защото много брутално такива като тебе редакторке Жоорданке Калинкова се опитват да набутат този чужд празик в БГ. Мнооого по-брутално от замяната на коледа с нова година преди 70 год. живея мноого на запад(в югозапада на този запад), имам мноого внуци, те (за МОЕ съжаление) са си мноого повече западняци отколкото българи(имат бг ЕГН-та, но не са раждани в БГ и единият родител не е БГ). Ами те(ДЕЦАТА) си празнуват цяла седмица - в училище, в плувната школа, в школата по пиано, в работата на мама и тате ... и накрая в маалата .... некви спомени даа ви навява това.. Та исках да кажа де, че Хелоуин е предимно ДЕТСКИ ПРАЗНИК - участието на мама и тате е да осигури на децата присъствието на фиестата, а на баба и дядо е да седят на верандата(ако живеят по на юг, или зад открехнатата входна врата(ако са по на север), да се "плашат" от преминаващите "страшилища" и ... все пак да следят всеки да си взема най-много две "кукита" от съда който стои до вратата, щото все пак трябва да има за всички ... На 1-ви януари обаче, моите внуци(същите, които до снощи празнуваха Хелоуин ще дойдат със суровачки(направени от самите тях, за съжаление "фалшиви", щото тук дрян трудно се намира) и вместо да ми викат "давай или ще те тупаме", ще ме "тупат" за берекет и здраве и накрая ще получат (само от мене, от другите е отделно) в парична стойност повече отколкото сладкишите получени от Хелоуин... но те си се радват повече на кукитата разбира се... НОООО НЕУВАЖАЕМА РИДАКТОРКЕ, И ТУК ИМА ГЕЙОВЕ, ЛЕЗБИЙКИ И НАЙ ОТКРОВЕННИ ПЕДАЛИ И ФАГОТИ(ВСЪЩНОСТ ТЕ ТУК СА ПОВЕЧЕ), КОИТО СЛЕД КАТО ОТКРАДНАХА ДЪГАТА ОТ ДЕЦАТА, СА НА ПЪТ ДА ИМ ОТКРАДНАТ ХЕЛОУИНА. ДЯДО КОЛЕДА НЕ МОАТ ГО ОТКРАДНАТ, ЩОТО Е ОТКРАДНАТ ВЕЧЕ ОТ КОКА КОЛА И КОМПАНИЯ .... И м/у другото най малкият ми внук(3 год.) очаква дядо Коледа да му донесе булдозер, а дядо Мраз - багер. А най-големият 13 год. (но е в 9-ти клас), не участва в хелоуин защото "Вече съм голям"-което преведено означава- "предпочитам да съм насаме с гаджето". Това , че е голям не му пречи обаче да очаква от "дядо коледа" нов ipad.

Празникът на Гербаджиите и техния патрон!

тъповат си, обач

тъповат си, обаче като живеем в свят, в който естествения подбор е потиснат се налага да се мъчиш.

Тате,какво е хелоуин?Същото като 8-ми март сине.Пияни вещици обикалят по улиците.

Хелоуин и свети валентин.Глупости на таркалета,нямащи нищо общо с България.Отгоре на всичко свети валентин съвпада с Трифон Зарезан.Децата не знаят какво е Коледа и Великден.

ми що не взе да им обясниш, вместо да си запълваш времето с тъпи приказки?

Е,стига с тая тиква ,де !Един велик човек,ще започне да се обижда !

Проблемът не е в тиквата, а в нашите "тикви". Празнуването на Хелуин е сатанизъм и идолопоклонство, денят на будителите е нещо точно противоположно. Господ ни е дал свободна воля да избираме, но е редно децата да се просветят и "събудят", така както са го правили будителите, а не да се покланят на духове.

Хеловин не е идолопоклонство, приятел! Това е празник, който води началото си от древните келти. На границата между лятото/живота/ и зимата /смъртта/,след прибирането на реколтата те се маскирали и плашели злите духове да не идват при хората! По късно църквата го признала и започнала да го отбелязва вечерта на 31 октомври срещу 1-ви ноември, за деня на Вси светии. Та, мили сънародници, изконен българскипразникняма. Всички водят началото си от езически времена, като църквата ги е приобщила. А Хелоуин е безкрайно весел и забавен празник в днешно време! Чудя се колко български е 8-ми март, колко християнско е ужасното суеверие у нас, вярата във вампири т.п.! Трифон зарезан е празник на виното и лозарите, в заимстван от празниците на Дионисий с неговите вакханалии....И още, и още... Е, хайде малко по -кротко,а?

Най-обичам печена тиква с мед и орехи. Но да не е свинска ...

Драги чуждопоклонници, нашият народ е измислил и пренесъл през хилядолетията стройна система от празници, които поддържат единството между човекът и Вселената, или Бог, както искате си го наричайте. Преди да разсъждавате по въпроси на вярата би било добре да я изучите. Българската вяра е толкова цялостна, че не се нуждае от привнасяне на допълнения, някои от които могат да се окажат дори грешно разбрани заемки от нашата вяра. Бъдете българи и друго не ви трябва!

ти си завършена отвсякъде :D

Казвам, че вярата е цялостна. Или ме оборвате, или си мълчите. Присмех от позицията на незнаещ е за негова сметка.

Царе сме на мрънкането и оплюването. Само това ни е националната черта! С един езичеки ритуал протестираме срещу друг. Хетерото протестира срещу нехетерото, пролетаризираните срещу 47 000 последни мохикани специалисти в страната. Щом това ви кара да се чувствате по-добре . . . . Аз само не мога да разбера, какъв е този стремеж всяка група да се налага със сила и протести над останалите, все едно ще промени нещо

Посерко, ти си цар на глупостта

Е обори го с добри доводи. Браво!

Със забрани нищо няма да стане. Детето ще търси "забранения плод" в знак на протест срещу забраната. Най-добрият начин да откажеш едно дете от една чужда традиция е като му формираш убеждението, че тази традиция в България се спазва от хора примитивни и необразовани - чуждопоклонници, папагали без национално самосъзнание и без национални ценности. А българските традиции се спазват от хора, които са одухотворени, свестни, с ясно национално самосъзнание и усет към националните ценности. Така детето ще иска да се откъсне от групата на простите и кичозни папагали и да се присъедини към по-елитния клуб на свестните и одухотворени хора.

Одухотворени, с лидери, като Сидеров, Симеонов, Каракачанов, онези с паспортите, чалгарите, онзи педофила-народен певец от Атака... Явно пак се готвите да лъжете много :))) България ще стане част от културата на Европа, колкото и източните малоумници да дърпат нещата назад!

Ти си малоумник

Защо пропускате и лидери като Цветанов, Борисов, Цачева? А дали България ще стане част от "културата на Европа" и дали тези пренесени от католицизма /Хелоуин, Свети Валенетин/ в нашия живот събития ще ни приближат до Европа е много съмнително. Това е само част от войната срещу източната православна църква, нищо повече и щом поддаваме - ще ни мачкат.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! На всички българи, в страната и извън нея. Нека да помним делото на всички наши народни будители, които са направили толкова много за българската просвета, образовани е култура, и да се гордеем с нашите достойни сънародници!

Моля ви ,не залитайте в другата крайност ,като безмозъчни същества опитвайки се да налагате този празник като задължителен ,а учете нашите деца на нашите и чужди традиции ,но не залитайте както през едни скоро минали времена ,стъпете здраво на българските традиции и религия ,а ако не ги познавате ,то спешно го направете !!!!!!!!

Каква религия, бре мой...

В събота е Архангелова задушница. На Архангелова задушница се почитат нашите близки и предци,коита са починали,и се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България. Товае много по0стойностен празник от този пошъл масарад,който ни рекламирате цели 2 дни с мотива нека " светнат очичките на дечицата". Децата трябва да се учат на почит към рода,и хората загинали за бг земя..

А ЗНАЯТ ЛИ МЛАДИТЕ КАКВО Е ЗАДУШНИЦА И ИМА ЛИ КОЙ ДА ИМ ОБЯСНИ ?

Родителите да им кажат. Явно училищата и медиие са впрегнати да ги учат на тиквенския празник.

Конфликтът е само в твоето съзнание.

"Затова пиша това. За да ви помоля мами и татковци да оставите децата да се максират, поне докато са малки. Да им дадете шанс да излязат със своите връстници и да се нарадват на емоцията." Имаме хубава Българска дума за теб - чуждопоклонничество...

Интересно ми е днес колко от родолюбците, които вчера плюха по Хелоуин, ще отделят част от прескъпото си време да образоват децата си.

Тая държава е пълна с тъпи хора. :D

Явно не разбирате. Киното е измислено в Запада. Медиите са измислени в Запада. И класическата и съвременната музика са измислени в Запада. Няма как цял свят да не е повлиян от Западната култура! Измислете нещо и го наложете! Ама това само с омраза, тъпотия и псуване НЕ СТАВА!!!!

Дефинирай "Запада". Защото съвкупността от съвременни постижения и технологии е плод на различни учени, от различни националности. И какво общо има това с Хелоуин?

Това, че си "българка", не извинява глупостта ти и невъзможността да правиш елементарни логически разсъждения!!! Научете се вече, че фалшивият ви патриотизъм не е извинение и разрешение за глупост!

къде с енамираш на земята. Китай е ЗАПАДА ЗА САЩ, ако продължиш същата посока от България към САЩ,които се опитваш да визираш като запада!

количката е измислена на Изток барута е измислен на Изток подправките са измислени на Изток Менделеевата таблица е измислена на Изток Радиото е измислено на Изток Няма как Запада да не е повлиян от Източната култура..... А твоето се нарича "кон с капаци"...

Ако не бяха Ренесанса и индустриалната революция, които за твое съжаление са плод на западната част на континента, ти сега вместо да хейтиш тук щеше да си на нивата и да довършваш есенната оран, радвайки се, че преди няколко хиляди години някой в Месопотамия се е сетил да завърже парче дърво за впрегатно добиче и така да ти облекчи всекидневната мъка.

Порцлана също еизмислен на изток,чая също,чадъра,колелото е измислено във Вавилон, парите също...

на българските празници е, че не могат лесно да се комерсиализират. Защо се запазиха мартениците? Защото могат да се поръчат в Китай и да се продават в промишлени количества. Но традицията всъщност е да стане сутринта на първи март най-старата жена в дома и да усуче двата конеца със собствените си ръце, наричайки пожеланията за здраве, и да ги върже, собственоръчно отново, на вратовете на децата и малките животни в обора. А, продайте го това!

Подкрепям коментара. И точно това прави българските празници и традиции некомерсиални. Те се предават и трябва да се предават от майка на дъщеря и от баща на син! Тях не можеш да си го поръчаш по интернет, както костюма за Хелоуин или подаръка за любимата/любимият за Св.Валентин, или да си ги купиш в мола! Затова са вечни, преминали през хилядолетията, предавани от поколения към поколения.Тях трябва да запазим, защото традициите са част от родовата памет!

zla

Браво! Много хубав коментар. Напълно съм съглсана.

За тиквите има други специалисти и един много голям специалист, от балкански, европейски и световен мащаб. Йорданка е направо зелена тиква

А бе троле, защо намесваш политиката ? да ти се не види и политическото извращение. То бива, бива, но такъв полит-развратник като теб няма друг.

Като толкова не харесвате западното влияние, махнете дънките, панталоните и костюмите и сложете потурите! Изхвърлете телефоните и компютрите, откажете се от Интернет! Много сте двулични и фалшиви!

Искаш ли да се върнем да живеем в пещерите? Ползването на постиженията на цивилизацията /цялата/ няма нищо общо със спазването на традициите на една конкретна държава.

Бе ти много си назад с мат'ряла, Чупко. Какво "западно влияние", да не си лягаш вечер с тезисите на др. Живков. Минаха тези времена, сега е демокрация. А ти ще ме изкараш дисидент, щом още слушам Висоцки.

Не познавам тезисите на Живков, била съм бебе, но познавам нашите традиции и празници, които на 1.11. празнуват Деня на народните будители. Прибягва до обиди в спор само човек, неможещ да намери аргументи за защита на тезата си.

и не умее да спори

За всичко са виновни родителите и учителите ,продукт на атеизма и сега за младите е най-важното да не се наричат българи ,а колко е "фиешън" да са ирландци ,англичани ,американци ,ама какви са тези простаци ,които са ги родили и отгледали ,но не и възпитали ....?

Да, много е важно и модерно да си от Мадан и да се казваш Ричард! И единствената ти цел в живота ти е да станеш милионер!

Бай ганя расафиля не харесва Халоин, но харесва тъпанарските военни гей паради от кремль! Харесва диктатори ококорени плешиви полуръстове, където ходят с високи токчета и ги снимат само отдолу да изглеждат високи! Харесва анадолските бъзици и руските простотии! Ей тва харесва бай ганя расафила!

От рано си превъртял

просто си е старшинка

А защо да го харесвам ,какво ми пъхаш в лицето кървища ,изкормени и изроди ,това е рептилско и отвратително !

Много приказки за нищо. Това не е празник за нас, просто едно копиране на нощно шоу за децата. Добър повод хранителните вериги да разпродадат малко повече стока, бабите на село да се отърват от свинските тикви, а малчуганите да се повеселят. Какво правим за нашите деца, има ли нещо по-интересно което им предлагане? Аз лично не виждам религия, едва ли много хора го свързват с Вси светии.

Според "The World Book Encyclopedia" произходът на Хелоуин може да се проследи до този „древен езически празник, отбелязван от келтите преди повече от 2000 години. ... Келтите вярвали, че в този период мъртвите могат да ходят сред живите и живите могат да разговарят с тях.“ Ей това е душите на мъртвите се появяват от отвъдното - голям купон няма що .

До авторката и всички, според които няма лошо да учат децата си да празнуват празниците на други народи. Много по-приятен е празника на фенерите или на драконовите лодки в Китай. Започнете да ги изучавате, че като гледам посоката на света, може скоро да се наложи и тях да празнувате. По тази логика ще запълнете годишния календар с чужди празници и ще обезличите своите, изгубвайки се в морето от празници. Нормално е един българин да се чувства инстинктивно застрашен от заливащата го информация за Хелоуин /примерно/. То е вътрешно усещане за свързаност с традициите на предците ти. Личност, която се интересува само от повърхностното - как детето ще се радва да вземе близалка от съседа, облечено като вампир, няма как да го разбере това чувство.

е по-добре от прайда на маскираните педали.

"Празник" за празните ,необразованите атеисти, търсещи шоуто ,повърхностни хора ,които са далеч от собствения си народ и народопсихология ,хора без самочувствие !

Ако си патриот, трябва ли да ходиш в потури и през 23век?! Нямаш представа, колко по-набожни са американците от българите!

американците в общи линии са канализирани в сатанински модификации на известните религии, което е част от контрола върху тях.

Без самочуствие са робите, с комплекс за малоценност, мислещи че един карнавал е целенасочена атака срещу тяхната идентичност.

Само крайно глупавите в България са религиозни.

Тиквата на раздора Като прочетох това заглавие в първият момент си помислих , че става въпрос за една друга тиква, но нейсе де. Та да минем на темата.Хубава статия и майката, която предпочита нашите български традиции и празници пред чуждите е права.Обаче ми стана жал за синът и , защото той също може да не е във възторг от този празник, но не би трябвало да го изолира от съучениците си.Защото на другият ден в училище те всичките , ще говорят за преживяното вчера, а той, ще стои отстрани и ще гледа.Да си спомни тази майка, как и нашето поколение имахме някакви влечения различни от тези на родителите ни и ни анатемосваха, но какво да се прави нещата се променят както и всяко идно поколение, ще бъде по-различно от предшестващото.

Долу Кукерите !

Дира,Хелоуин беше вчера. Два дни ли ще ни занимавате с глупости?! Който е празнувал,празнувал,който не ,браво на него. Днес е деня на народните будители.

Омразата към Хелоуин няма нищо общо с православието, това са русофилистици. Имаме достатъчно езически празници, срещу които нямаме нищо против. Още повече, че българите изобщо не са набожни! Аз лично не чувствам Хелоуин, като празник, но изобщо не ми пречи, изглежда забавно.

+1 Анджек де, толкова ли е трудно да се схване тази концепция, та трявбва с рогата на пещерния патриото-паравославизъм да се втурваме към всичко забавно?

Горката женица от всякъде неориентирана. Проблемът е, че този празник се ползва за завладяване и обезличаване на нас , на българите и не само. И наистина днес е сатанински модификация. И това е съвсем сериозно действие, което не е за подценяване. А що се отнася за неизбежната глобализация , това е меракът на същите сатанисти за установяване на новия световен ред и господство. И като кажат, че ставаме джендърчета , значи веднага ставаме. И като кажат на тая госпожа, че на 6 години да почва да учи дъщеря си да маструбира , значи почва, а ако не идват и я вземат и хайде в приемно семейства . Много е лошо когато съвършено неориентирани , незнаещи , немислещи хора започват да ръсят емоционално мозък на кило. Подозирам, че женицата е от някоя от фондациите на Сорос , защото в сладникава форма ни предаде тяхната идеология. А като толкова й липсва суровакането , тя какво е направила да го има дори в семейството Йорк.

И кои сме ние, българите? Малък, много прост и невеж народ.

Напълно подкрепям!

Тиквата на раздора или раздора на Тиквата ?

красивите мартеници не и харесват, НО вампири и скелети на Хелуин я кефят??? И на тово частно мнение посветихте цяла статия?

1 Мартеницата също е езическа 2 Мартеницата е на друга дата така, че не си пречат по никакъв начин с Хелоуин

поставила е мартениците в едно изречение с тричането.

И аз съм така. Конци не нося.

До авторката: - как да приема Хелоуин , като хората се преобразяват на зомбита, духове и дяволи и вещици. Как да обясня на малката ми светла душичка , че не ѝ разрешавам да се преобрази на "тъмна душа" или поне на "вещица" , да си рисува кървища и шевове. Да гледа костюми на бременни с разчленени бебета и кървави сатъри. Не мога да го приема ... Едно време ние просто си правехме тиквени фенери и обикаляхме по тъмно ... но комерсиалната част е друго , медийна подкрепа - има я, нови ценности му казват ... А дали са ценности ?

И къде пише, че е задължително да се показва на децата нещо толкова драстично?Много малчугани вчера бяха прилепчета, тикви, принцеси, котета и без следи от кръв или нещо, което да ги плаши.Всичко е въпрос на фантазия.Не мисля, че има възрастен, който би допуснал да докара стрес на дете в името на каквото и да било. Впрочем, всички сме виждали, че най-малките често се плашат от булка или свещеник.Това значи ли, че и булки не трябва да има или няма да се правят кръщенки, защото децата се плашат от попа?

Нищо лошо в Хелоуин, това е забавление за децата.Вчера семейно бяхме на гости на един малчуган.Гримирахме се набързо възрастните с подръчни следства, сложихме и по една маска, детето в първия момент не ни позна.После се засмя, поиска да пипне маските, показа ни и то как е било на градина, забележително маскиран като юнак с българска народна носия.Почерпихме се с лакомства и беше импровизирано, весело за всички.Не е проблема в Хелоуин, а че на държавно ниво дори не се насърчават кампании за всенародно веселие на българските празници.Какво пречи да има кукери в цялата страна и това да се промотира достатъчно отрано, та всички да се включат и да се запознаят децата с нашенската традиция?Отхвърлянето на един маскарад не ни прави повече българи.За да сме такива е достатъчно да почитаме родните празници и традиции, когато му е времето и да запознаем децата с тях.

Това не означава,че трябва непременно да ги празнувате или отричате разпалено.Празнувайте Българските празници в семействата си без да обръщате специално внимание на чуждите.Но когато детето Ви дойде при Вас и иска обяснение,дайте му го спокойно.Обяснете му,че всеки народ има своя история,че Българите имат Кукери,които са нашата традиция,а други народи имат своите празници.Не говорете разпалено с омраза против другите,защото нагнетявате тази омраза у детето си.По-скоро изградете любов към Българските празници и традиции,но ограмотете децата си какво е Хелоуиин.Ако иска костюм за Хелоуиин,направете заедно кукерска маска и обяснете Българската традиция. Живея в чужбина,но детето ми не ходи по Хелоуиин партите и не се правим на чудовища.За него Хелоуиин е един обикновен ден.Всяка култура има своите традиции,уважавайте ги,но не се захласвайте по тях.Пазете корените си,но без омраза към останалите.

Защото българина е мързелив, а най-лесното нещо е да кибичиш и да плюеш по нещата :D

"Ние българите тричаме кучета, скачаме над огън, кичим се с мартеници, колим агнето и кукеруваме. Защото сме православни и българи. Е*али сме ви Хелоуина". ОБАЧЕ ВСИЧКО ИЗБРОЕНО ПО-ГОРЕ Е ЕЗИЧЕСКО! ТОВА СА СТАРИ ЕЗИЧЕСКИ РИТУАЛИ останали още от времето преди приемането на християнството! Тези ритуали НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ХРИСТИЯНСТВОТО! Щом почитаме толкова езически ритуали, какъв е проблема да почитаме още един ритуал? Спори се, дали Хелоин се корени в протестанството или има келтски корени!

Да де ама Вси Светии си е християнски празник за разлика от изброените от теб......

Според уядените и манипулативни римо-католически църковни представители Богомилството,тръгнало от България също е било'секта','ерес',а последователите му наричани 'езичници'.Всъщност може би мнозина ще се учудят ,че Богомилите (Катарите-френските им последователи)са били първите истински Християни на Земята.Църквата ги отрича заради светия им начин на живот и равенството между хората,което са проповядвали.Богомилството не е било Вяра на бедните,а тръгва от Българските древни Монарски през Първата Българска Империя.Основател на Бого милството е Боян Мага(син на Цар Симеон Велики).Неговото учение се разпространява и приема бързо от бедни и богати в Западна Европа през средните векове,когато западните страни тънат в мрак и невежество.Това изплашило много папата и неговите наместници,защото като политиците те искали неравенство,за да могат да манипулират и контролират масите.Църквата е създадена да помага на управляващите,а точно Богомилите,наречени 'еретици' и 'езичници' са били истинските Божий служители.Нестинарството в България има своите корени в Богомилството,а кукерите са традиция,наследена от тракийските ни предци.Когато някой изрече думата 'езичник' с презрение,е добре да се порови в Историята и да потърси истината,която не Ви е казана в учебниците с цел.

Бай ганя расафила мрази всичко западно! Бай ганя расафиля си харесва тричането на кучета и кланета на овце и свинье на улицата пред блока! НОРМАЛНО за примитивния му расафилски мозък!

Тъпчо, тази сутрин пак си превъртял от рано

не си такъв бе старшинка

А капиталистическия 8 Декември какво ще го правим ?

Браво на атора! Една наистина много хубава статия и поздравления за решението, което сте взели. Това е нещото, което мен лично много ме дразни. Не може някой да ме кара да празнувам чужд празник, който аз не искам и дори и да прави някаква пакост, ако аз не искам да го празнувам. Чудесно решение да се украсят вратите на хората, които са подготвени за деца :)

Пишете си каквото искате - Вси светии си е сатанински празник. Нищо умилително няма в деца, които се правят на дяволи и вампири.

И ква е разликата с кукерите? Не е ли същото там?

При кукерите се гонят злите сили и студа. А и празника си е наш, роден. Хелоуин или Сауин е древен келтски езически празник, на който починалите през изминалата година се връщат на земята, за ДА СЕ ВСЕЛЯТ В НЯКОЙ ЖИВ, а християните не вярваме, че душите се връщат на земята след смъртта. При нашия празник се гонят злите сили, а при Хеолуин се гонят души на покойници. Разликата е огромна. И Хеоуин не е празник на Вси Светии. Празникът Вси Светии е наложен над Хелоуин точно, за да може да спрат да го празнуват. Е, не спират.

Първата е в идеята - почитане или отрицание на злите сили, втората е във времето и изпълнителите на ритуала.

Всъщност някойси е прав, на Хелоуин точно са се маскирали, за да не ги разпознаят мъртвите. Де факто разликата с кукери е, че ние се маскираме за са плашим духовете, а при Хелоуин се маскират, за да не ги разпознават духовете. Това, че разни сатанисти придават други значения на Хелоуин си е тяхна бира. Не виждам причина българин да празнува Хелоуин, просто, защото то си е празник на други народи. Не знам защо много обичаме да прегръщаме чужди традиции, а плюем по нашите. Може би заради всички тези псевдо демократи през последните 29 години, които всичко чуждо го представят постоянно за модерно и правилно, а всичко старо за комунистическо, отживелица и грешно... Може пък българинът за 500 години под турско управление и 130 под всякакво да е загубил връзка ... За жалост нагаждачеството никога не е липсвало в качествата на българина и е едно от нещата, причина за резултатите от последните 600+ години... Ако искаме да се празнуват българските празници, всичко е в нашите ръце.

Много точно казано ! Браво, напълно те подкрепям и съм съгласен с теб !

Не ни налагайте чужди празници ,уродливи и извратени ,използвайки собственото и на народа си невежество , а именно не познаването на нашите ,да на нашите религиозни традиции ,а когато сте празни в душата си и не познават собствените си ритуали ,вие сте податливи на всякакви глупости ,а не забравяйте ,че българите сме най древната нация и от тук е тръгнала човешката цивилизация ,идеологемите паднаха и историците вече го доказват ,но за празния човек ....!