17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Постепенно джедаите се изпедерасиха, това е проблема. От защитници на доброто станаха едни политикани и тарикати. "Не съм дошъл тука на Татуин роби да освобождавам!" , разправя Куай- Гон- джин (Лиам Ниъсън) в " Невидима заплаха"! Как да не се кефиш после, че сатаниста ще утрепе един такъв!

Времената се менят. Бях ученик по времето на първите 3 серии, гледал съм десетки пъти всяка от тях. До края на септември сега бяха пуснали цялата поредица по hbo- Go. Загледах 15 мин. от първата част, означена в поредицата като 4. Леле каква боза!

Доста объркано си го описал, но доколкото схващам говориш за 1-ва серия (Невидима заплаха), която е снимана 4 по ред т.е. след 4, 5 и 6. Ама тя илезе преди 21 години. Малко късно си седнал да я гледаш. Явно не си фен на поредицата. Та мисълта ми е, опитай да гледаш 7 серия и тогава 1-ва ще ти се види направо шедьовър :-) А, че 1, 2 и 3-та са доста под нивото на първите заснети - 4, 5 и 6, за това спор няма.

4, 5 и 6 са първите 3. А 4 е всъщност 1 , " Нова надежда". Това е първия филм, сниман като нискобюджетна продукция от Лукас, излязъл някъде 77- 78 г. в САЩ и дошъл след около 2-3 години в НРБ. Просто си много малък. И не помниш опашките за билети пред кино Сердика от киното (което вече го няма) до народната библиотека за 2, което е 5, т.е. "Империята..." Това беше култ за времето си ,а сега е евтина забава за 4- 5 годишни.

Всички тези словоизлияния на Юън Макгрегър са много "трогателни". Само дето пропуска да си спомни отрицателните отзиви на сър Алек Гинес за своята роля в "Междузвездни войни". Може би тъй като е играл много сериозни роли в театъра и киното, може би не е бил фен на фантастиката, може би сюжетът на филма му се е сторил лековат, но така или иначе Алек Гинес заявява след като е гледал прожекцията на готовия филм "Междузвездни войни", че това е една върховна глупост и винаги ще съжалява, че е приел да изпълни роля в този филм. След това допълва, че е приел да приказва някакви абсурдни глупости (има пред вид своите реплики във филма), които са го направили да изглежда смешен на стари години. Така че излиянията на Ю. Макгрегър дето се опитвал да си представи как сър А. Гинес би изиграл тази или онази сцена ми идват малко в повече. Иначе поклон пред сър А. Гинес за изпълнението на тази роля. Може да му се е струвала несериознаи филма лековат, но като истински професионалист е вложил много, за да я изиграе както трябва. На мен много ми хареса неговият Оби Уан Кеноби. Лично на мен първите 3 заснети серии (4, 5 и 6) ми харесват много, а останалите 6 са много по-зле, тези на Дисни са пълен боклук, спинофите - също. Може би ако Лукас се беше навил да ги довърши докрай нямаше да е чак толкова зле положението в последните 3 серии. Все пак сценария и за 9-те серии е негов - представил го е още през 70-те годи на 20th Century Fox и те са избрали да заснемат един пилотен филм от средата на сценария, където им се е сторило, че ще бъде най-гледаем. След грандиозния успех следват и останалите 2 серии, но след това нещата логично зазляха доста.

Това последните творения са направо долнопробни епизоди. И с тази политическа коректност направо ги съсипаха. Явно Лукас се усети че очакванията нарастват и навреме продаде сагата. Когато гледах Вейдър за първи път си го представях за някакъв супер могъщ. Имаше си всички параметри за целта - костюм, черен, височината му бе по-висока от другите. Накрая го докараха, че е инвалид и костюмът му трябва да го пази жив. А който е гледал анимациите след покупката от Дисни, но шоуто е пълно. Съвсем ми разбиха илюзиите за този филм. В сериите 4,5 и 6, моментите, когато бунтовниците все се измъкваха в последния момент и Вейдър гледаше безпомощно през прозореца на разрушителя не е изолиран случай. Е в анимациите той още не е Вейдър. Тук пък лошите редовно се измъкваха и той пак така гледа безпомощно. Пълен левак.

Колкото и да се напъват, не могат да се доближата до качествата и стойността на първите три серии на тази велика класика. Нямат нито добър сценарий, нито най-важното - добрите актьори. Само с компютърни ефекти не става. Превърнаха хубавия филм на сапунка.

"нито най-важното - добрите актьори" Имаха ги, но с активното съучастие на тая нахилена патка от снимката до Макгрегър буквално ги унищожиха. Изсраха се - без никакви извинения - и върху тримата от оригиналната трилогия. Хан Соло - набучен на шиш като пиле, Люк Скайуокър - изкуфял старец, Лейа Органа... И до днес ми се реве направо, че изгубихме Кери Фишър покрай тази феноменална глупост, дето надроби Райън какъвтобешетам... Джонсън

То да беше само Райън Джонсън виновен. А и той режисира само 8-ма серия. 7 и 9 са режисирани от J. J. Abrams. Основният виновник са Дисни. Лукас също има вина, че не си довърши работата, а продаде правата. Не знам дали го притиснаха или пък вече остаря и се умори, а може да са и двете. Доколкото си спомням Дисни купиха правата, като е имало уговорка или клауза в договора, не знам кое точно, че Лукас ще бъде задължително консултант по сценария. В последствие това не се случва. Дисни са променили много сценария, направили са го пълна боза и резултатът не закъсня. 7 серия е тотален боклук - най-слабата от всичките 9 серии. Даже спиноф-ът "Rogue One: A Star Wars Story" беше по-добър от 7 и 8 серия. Самият Лукас изрази в интервю след премиерата на 7-а серия, че от Дисни са отказали да спазят уговорката и да се консултират с него.

Това е една нормална новина. Без катастрофи, убийства и брой заразени.

Това е отвратително! Кога започва първия сезон?

Изтискване на сушени лимони и притопляне на вчерашната манджа. Вече не е интересно, но пусти пари!