Защо децата не бива да прекарват дълго време пред екрана

Интервю с Александрина Георгиева, основател на Фондация "Офлайн Кидс"

Обратно в новината

Коментари - Защо децата не бива да прекарват дълго време пред екрана | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Че проблем с технологиите и екранното време при децата има - Има и проблема е колосален. А ефектите след време ще са катастрофални за децата, за нацията и за държавата. Това към днешна дата е една от добре пазените тайни и тема табу, защото всички на 99% имат интерес всичко да продължава така.... Авторката просто леко повдига завесата и се мъчи да започне дебат по темата. Ще я нападнат над 90% от всички родители четящи статията, просто защото се разпознават в тази статия като "прецакани родители - прецакали децата си" а това за всички тях е неприемливо..... няма нужда жената да е супер специалист по темата за да каже една проста истина, да ама боли! В Китай има лагери за справяне с проблема с екраните при децата, самите родители изпращат там самопрецаканите си отрочета срещу 1500$ на месец за да ги оправят.... така че всичко тепърва започва! Дано имате по 1500$ на месец за децата си за да решите проблемите които сте създали на детето си от раждането до тиинейджърска възраст.

с колко кадъра в секунда са били навремето филмите и детските и с колко сега. жокер- 24(25)преди и до 360кадъра в сек сега чрез завъртане на камерата и други приоми. вие смятайте обема на предадената информация..

праеа е

а възрастните трябва да прекарват по-малко време пред екрана. Не го ли осъзнавате. По 8-10 часа на ден стопите пред ексел и после още 5 часа на телефона...и после децата са ви проблема.

Въпроси: Какво прави въпросната дама компетентна по темата? На какво основание прави тези твърдения? На какво основание дава "съвети"? Тя е специалист по???????? До кога ще слушаме самозванци и ще им бъде давана трибуна? Кога ще научим, че подобни "интервюта" трябва да идват САМО от учени с доказана компетенция? Стига сте пробутвали домакини, които в някакъв етап от живота си са осъзнали, че "не искат да прекарват времето си пред монитора". Това не е валидация на компетенцията на тази дама! Нито на съветите ѝ! Няма една посочена научна публикация! Статията ви прилича на поредната за грантове! После и тези ще се явяват по телевизията за да просят пари, тъй като били помогнали на хиляди!

По принцип авторката е напълно права. Много родители, които не им се занимава с децата им ги слагат пред таблета и телефона още от бебета. Това е доказано, че забавя развитието, особено речта. Затова има деца, които проговарят много по-късно. Но това важи до към година и половина, след това въпросът е всичко да е с мярка. Живеем в 2023 г. И ние 40 годишните сме израстнали едва ли не пред телевизорите, ние също гледахме видеокасети и първа по цял ден, когато е нямало с кой да си играем пред блока или е било ваканция. Та една баба гонеща 70 е била млада през 80те, когато дори имаше вече компютри и видеоигри. Отдавна вече не е както някога, бабите и дядовците да са живели във "антични" времена, без никакви технологии. Почти всички сме израстнали с телевизия, компютри и дори видеоигри. Въпросът е да е с мярка, както бяхме ние някога. И другото, че някога имахме по един телевизор за цялото семейство, нямаше как да оставиш детето цял ден пред него да гледа каквото си поиска. Така, че е спорна тема. Има и плюсове и минуси. Аз съм на мнение, че е по-добре обаче да гледа телевизия и анимации, отколкото да има таблет с връзка с интернет и да може да сърфира из мрежата. Камо ли да ползва социални мрежи и да вижда глупости още от невинна възраст. Така правя с децата ми, гледат телевизия, но нямат телефон и таблет. Телефонът е само за пускане на детски песнички, нищо друго.

Но се отплеснах и забравих да допълня, че авторката колкото и да е права, толкова е и "умна'. Прави сте, че е събрала и превела просто информация някъде от интернет, няма никакви източници и доказателства за твърденията си. Да не кажа, че може и да е написано с ChatGPT ама айде.

на написаното от мен не е дали е права или не :) Моята теза е, че въпросната дама няма експертизата и не е разпозната като авторитет по темата. Никъде не конфронтирам изказаното от не => очакването ме е не някой да седне да ми обяснява очевадни неща, а да се повдигне дискусия за правото на случайни индивиди да си присвояват позицията на експерт!

Бооооже фондация саксонско название...... Тея фондаци живеят весело от държавния бюджет и се правят на експерти...