Коментари - Знаете ли, че Коледа невинаги е била на 25 декември, а еленът Рудолф е маркетингов трик | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Доживях комунисти и протестанти, заедно с юдославни да бистрят Рождеството на Синът Божий! Хилядилетие преди мнимият еврей Ицко да бъде наложен на събора през 383г в Константинопол чрез болшевики преврат, траки, братята им ресени(етруски) римляните на мизиеца ЕНей извършват Свети ритуали с домашни олтари - РЪКАТА НА САБАЗИЙ. В задната страна на олтара има вратичка и се поставя тамян да тлее. https://images.app.goo.gl/yy6E41GAjmFsnDMC9 За БЪЛГАРООТРОДНИЦИ: най-долу Богинята Майка КиБела ражда Синът Божий в ПЕЩЕРАТА. Рождеството на Загрей-Младенеца-Агнеца. Пещерата УТРОБАТА в Родопите, където Тя е заченала на Равноденствието на пролетта - Великият ден. Всички тракийски могили са пещери по символика - Утробата на Богородица, където със Свети ритуали плътския човек се превръща в Син Божий. Справка храма в Свещари. https://images.app.goo.gl/57FcZJxRuQweHRJg7 Рождеството е точно след ДЕВЕТ МЕСЕЦА на зимното слънцестоене - Раждането на Новото Слънце. На второ ниво е Синът като ДионИсиус- свещенник, мъж, войн. Олицитворен е чрез ОВЕНА. Затова българите празнуваме Гергьовден- на този ден Агнеца- Младенец -Загрей възмущава и се превръща в Овен- ДионИсиус- мъж(първосвещенник) - Геро- Герой-Герги. ТРОИЧЕН ОЛТАР виждате ли, юдобеснеещи. Оттук е Троицата. Най-горе и Синът в еманация на САБАЗИЙ - повече Дух отколкото плът. Който ще се отправи като Дух при Отца Небесного. Символът му е ЗМЕЯТ ГОРЯНИН - мъжки змей с ГРЕБЕН на главата. ЗМЕЯТ е символ на Духовната същност на Синът. Мъжки е Змеят а змиицата изкупителна на юдохристиянството. РЪКАТА на САБАЗИЙ е в знака с двата пръста. С този знак на Отца поповете благославят, юдобеснеещи. На палеца е неизменният символ на Синът като плод на Дървото на Живота - ШИШАРКАТА. На върха на жезъла на ДионИсиус е винаги ШИШАРКАТА. Същата Шишарка....която стои като огромен паметник пред Ватикана. https://images.app.goo.gl/CPAQcmiPLXAJxEWB6 Бъларина, най-велик държавник на Света Св. имп. Флавий Петър САБАЗИУС Юстиниан-УПРАВДА (14 ноември) е кръстен като младенец ПЕТЪР, вуйчо му е тракиеца имп. Юстин от който приема властта като Малкия Юстин - Юстиниан, а САБАЗИЙ е бащата на Петър. Бащата ПЕТЪР и леля му ЛАДА(сестрата на САБАЗИУС) са преки кръвни наследници на Св. Цар Константин Велики. Св. имп. Флавий Петър САБАЗИУС Юстиниан-УПРАВДА със закон въвежда тракийския обичай БРАКЪТ МЕЖДУ МЪЖ И ЖЕНА ДА Е ПРЕД БОГА! До Петър Юстиниан бракът в империята НЕ Е свещен пред Бога. На този Велик тракиец имп. ПЕТЪР Юстиниан кръщава синът си първия български цар Симеон и оттогава името ПЕТЪР се превръща в титулно име в българската династичен именна система. Точно както ФЛАВИЙ(русият) е титулно име за римските императори. Честита Коледа на Българите! Другите, не пездите ерундой!

В този си вид, е един рекламен образ на Кока Кола. Не че нямат други празници и образи и например в Германия Никулаус, дето слагат шоколадчета и други сладки в обувките.

"" еленът в българската традиция, еленът с име Рудсолф е привнесено от запада-нещо като свети валентин, а не Трифон зарезан. """ Е, полагат се неистови еврогейски,демократични и неолиберални усилия ,да се изтррие или коригира българската памет. Такива привнесени персонажи ,могат да се класифицират като парвенющина.Всички тези действия не са насочени към такива "дърти" като мен , асе обработват мозъците на ,чувствата и националната принадлежност на децата ,които са родени през 80-те години на миналият.Нарича се глобализъм и и неговата философска"подложка"/защото не е и не може да бъде основа/ наречена неолиберализъм.""""О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци...От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език"""" И ние в къщи , като персонаж и значим празник смятаме Дядо Мраз и Нова година, а Коледа е като традиционен празник

Съгласен съм всичко това, което сте написали. Баща ми,мир на праха му, който е роден 19918 г. го запитах в началото на така наречената демокрация преди 9-ти септември имало ли е "дядо Коледа" С изненада той ми каза, че такова нещо е нямало. Имало е бъдни вечер, литургии, коледари, народни хора . Освен това майка ми беше много набожна и не пропускаше нито еди църковен празник. След промяната на църковния календар през 1968 г. тя спря да вярва на поповете и ограничи посещенията в черква. По времето на социализма било забранено честването на църковните празници, може да е било така, но в нашето семейство винаги са се празнували големите църковни празници като, Велик ден, Гергьовден,Петров ден, богородица, и т.н.. Друго което искам да споделя, че в този период на социализъм за ВЕЛИК ДЕН винаги имаше боя за яйца, за Гергьовден агнешко по магазините, за Заговезни (прошка) бяла халва.

Никога еленът на дядо Мраз не се е казвал Рудолф! Всъщност къде изобщо се коментира за име на еленът в българската традиция, еленът с име Рудсолф е привнесено от запада-нещо като свети валентин, а не Трифон зарезан. На дядо Мраз му асистира снежанка, подаръците се правят от джуджета, а шейната на Дядо Мраз се теглри от елени. Къде в българската народна традиция изобщо се споменава за име на елен? И друго-нямам никакво съмнение,че Дядо Мраз съществува. Да се оспорва този безспорен факт е все еднода спориш, че слънцето изгрява от изток. офтопик- А да-силно приемате западни традиции-за Хелоуин и тиквите, сигурна е върховно културно обогатяване това тиквосване, но масово вече се отрича мартеницата. Но ако мартеницата идваше от запада-щяхте да я приемате нали. Виж езически тикви може-щом иват от запада.

В България името е дядо Мраз-ат павече от век . Още отпреди 1944, въобще не е въведен от комунистите след 1944. дядо Мраз винаги си го е имало. И не, Дядо Мраз не е измислен от кока Кола през 30-те години в известната реклама. Още през 1910 Елин пелин пише поема за Дядо Мраз. Значи традицията я има и отпреди тази дата. Знаете ли кой съм аз — дядо ви Мраз?… Тежък лед ми е брадата, от бял сняг ми е косата. Ледни дишам ветрове, страшни трупам снегове. Дето щипна – почервее, дето хапна, посинее. Бягай в къщи и се сгрей, гледай вънка и се смей! 1910г

Не, представете си, не знаехме. И мислехме, че еленът Рудолф е историческа фигура? Сега, след това отрезвително осветляване, ще плачем горчиво по празниците...

няколко години по-късно - 100?

Знаем, че Коледа в България до 1968 година беше на 7 януари... Авторът на статията обаче явно не го знае.

То и дядо Мраз и Снежанка баха маркетингов трик едно време

Тц, не бяха!

Интересно какъв афродизиак може да е едно отровно растение.... каквото е имела!?

Че коледната елха е Вавилонска традиция? :-) И жълтите топки по нея символизират слънцето? :-) Едва пред ХХ-ти в., почват по-пищните украси на дръвчето? :-) И няма как хем да си християнин и хем да имаш коледно дръвче? :-) Не знаехте? Ама не ви и дреме! :-) Но поне вече знаете! :-) ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ХРИСТИЯНИТЕ! ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!

Във Вавилон е бил подходящ климатът да си растат на воля елхи, да. Няма как да не се усъмни човек в истинността на това твърдение.

И на триещите НЕ българи. https://images.app.goo.gl/8YVn9D6EE11o9QcR7 Снимката е от Пловдив....от 4-ти век.

Че нещо не виждам друга връзка?

Така. Имаме пасящ благороден елен от мозайка изработена ПРЕДИ първият българин да стъпи изобщо по тия земи. Съвременният българин чете: намерено е в Пловдив, значи е българско, има елен, значи българите са измислили Коледа... Става му патриотично, нищо, че е напълно неадекватно.

"Роди си Бог ".Не знам на вас,на мен ми е смешно. Явно хората нямат понятие,какво ще рече Бог !

Някои историци смятат едно, други друго. Факт е, че Сатурналии започва на 17 и завършва преди 25-и. Датата на Рождество Христово никога не е губена, а просто не е пазена, защото рождените дни за християните не са от такова значение. Неслучайно Рождество Христово се чества от древната Църква на 6 януари (Богоявление). Как не им писна на хората да пишат непроверени глупости.

Знаем че 50 години Коледата в България е била забранена.

Също така знаем, че не само еленът, а и дядо ти Коледа като цяло също е маркетингов трик. Знаем и, че Коледа всъщност е Рождество Христово...

Българският празник "Коледа" няма нищо общо с "Рождество Христово". Никога не е бил занраняван. А и рождество Христово поне след средата на 60-те години, от когато са спомените ми не беше забранен. Просто на 7 януари след като са минали Коледа и Нова година не беше същото като сега. Сега традицията на старият празник се позагуби и прекръстихме Рождеството на него.

_stankow

Бастунчета, мляко, чорапчета. Неща дето българите не сме ги чували и ни дреме за тях, камо ли да са били традиции. Нашите традиции са напълно различни, няма нужда да ни пробутвате холандските.

Че той и дядо ни Коледа е маркетингов трик! Кока-Кола ги прави подобни ... Защо да е свети Николай, като е търговски неудобен за Кока-Кола?

Знам, че "НОВИЯТ" ми демократичен живот ми /НИ/ ... ....ата.