Американец от Мисисипи твърди, че домашният котарак е предотвратил обир в жилището и вероятно е спасил живота му.

9-килограмовото четириного, нареченото Бандит, живее с пенсионера Фред Евърит в Белдън, предградие на Тюпълоу. Двама души се опитали да проникнат в дома им миналата седмица, но животното направило всичко по силите си, за да предупреди своя стопанин за опасността. Това разказва той пред местния в. "Northeast Mississippi Daily Journal".

"Чувате за кучета-пазачи, но това е котарак-пазач", хвали домашния си любимец мъжът, който е на 68 години.

Опитът за обир е извършен между 2:30 и 3:00 часа сутринта на 25 юли, разказа той. Евърит първо се събудил от мяукането на Бандит в кухнята. След това животното се втурнало в спалнята, скочило на леглото и започнало да дърпа завивката и ръцете му. Американецът вече знаел, че нещо не е наред.

Станал, за да разбере причината за поведението на Бандит и открил двама мъже пред задната врата на на дома си, която единият от тях се опитвал да отвори с лост, а другият чакал с пистолет в ръка.

След като отишъл да вземе собственото си огнестрелно оръжие и се върнал в кухнята, потенциалните натрапници вече били избягали, пише БТА. Евърит казва пред вестника, че не е викал полиция и че без Бандит ситуацията е щяла да бъде различна.

"Слава Богу, не се стигна до конфронтация. Но мисля, че е само заради котарака", споделя Евърит.

Възрастният мъж осиновил спасителя си Бандит преди четири години от приют за бездомни животни.