"Много специално" бебе орангутан, чието раждане може да даде началото на ново поколение от критично застрашения вид, беше показано от гордата му майка, предават световните информационни агенции.

Появилото се в зоопарка в британския град Блекпул преди пет седмици животно е представител на орангутани от остров Борнео и е първото новородено от вида там за последните над две десетилетия. То все още няма име.

В събота майка му, 13-годишната Джинга, развълнува посетителите на зоопарка, като го държеше към прозорците с протегнати ръце и наведена глава.

Бебето се усмихваше през стъклото, докато посетителите го снимаха с мобилните си телефони. То ще остане с майка си до седемгодишна възраст, за да може да развие уменията, необходими за самостоятелност.

Родено е в рамките на Европейската програма за застрашени видове и е описано като "много специално" от грижещите се за него служители на зоопарка, когато беше обявено раждането му през юни.

"Появата на това много специално бебе е прекрасна новина не само за нас в зоопарка в Блекпул, но и за вида", каза директорът Дарън Уебстър, цитиран от ДПА.

"Орангутаните от Борнео са класифицирани като критично застрашен през юли 2016 г. от Международния съюз за защита на природата. Това означава, че този вид е изправен пред изключително висок риск от изчезване в дивата природа", допълни той.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Според него програмите за размножаване са жизненоважни и "ние се надяваме, че това е началото на ново поколение красиви борнейски орангутани тук, в зоопарка в Блекпул".

Майката Джинга пристига в зоопарка от Барселона, където е родена, през 2017 г.

Бащата на малкото също е на 13 години. Той е дошъл от зоопарк в Нидерландия през 2022 г. и специално е избран за подходящ за създаване на потомство.

Зоологическата градина в Блекпул е в центъра на няколко големи проекта за опазване на природата, отбелязва ДПА.

През май там пристигнаха три нови лъвици, които да правят компания на единствения лъв - Хари, в нов хабитат за големи котки на стойност 1,5 млн. британски лири, предава БТА. По-рано този месец към тигрицата Алена там се присъедини и мъжки екземпляр.

През 2019 г. към стадото от слоници се присъедини и мъжкарят Емет с надеждата да създаде поколение.