Изминали са почти 3000 години, откакто пронизителният писък на тасманийския дявол е огласял горите на Австралия. Но сега, благодарение на целенасочени действия, 26 от тези малки терористи се завръщат там.

Не по-големи от куче, което се събира в ръцете ви, тези торбести бозайници са известни със своята свирепост и силни челюсти, които само за минути могат да разкъсат труповете на други животни на парченца. Но през 90-те години  на миналия век този вид животни биват нападнати от смъртоносен рак на устата, който прави така, че популацията на вида на остров Тасмания спада само до 25 000 животни.

Не са ясни точните причини, поради които тасманийският дявол изчезва от другите части на Австралия преди векове, но се счита, че е заради човешката дейност - когато първите ловци по тези места убили останалите животни, за тасманийския дявол не останало нищо за ядене.

Като едни истински чистачи, тасманийските дяволи играят много важна роля в запазването на баланса на екосистемата, затова и учените и природозащитниците толкова дълго и упорито се опитват да ги върнат на сушата на континента.

Учените са сигурни, че въпреки страховитата си репутация, те не са заплаха за хората или агрикултурите.

Макар че връщането на вида в Австралия след толкова години е рисковано начинание, екип от учени направи първото пускане на 15 дявола там през март. Животните са били внимателно проследени, благодарение на специалните яки, с които са били снабдени и след като учените са установили, че видът се приспособява добре в нови си дом, на 10 септември нови 11 индивида бяха пуснати там.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Преди освобождаването на тасманийските дяволи на територията обаче ръководителят на екипа Тим Фолкнер и всички участници в инициативата са се постарали да обезопасят определена оградена територия в евкалиптовата гора на източна Австралия, за да могат животните по-лесно и безпрепятствено да се приспособят към новия си дом.

В инициативата по пускането на тасманийските дяволи в Австралия взеха участие и актьорът Крис Хемсуърт и неговата съпруга Елза Патаки.

Те, както и учените, се надяват, че присъствието на тези животни на континента ще помогне за баланса в екосистемата и за опазването на други застрашени видове, бандикотите например, като се борят с натрапниците.

Не е много ясно обаче какво ще стане, когато тасманийските дяволи се сблъскат с червените лисици, които не им отстъпват нито по размери, нито по хищност.

Ако всичко мине добре, екипът възнамерява да пусне още 40 тасманийски дявола в Австралия през следващите две години.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кратка информация за тасманийския дявол:

Име: Тасманийски дявол (Sarcophilus harrisii)

Вид: Бозайник

Ниво в хранителната верига: Хищник

Дължина: Между 57 и 65 см

Тегло: Между 6 и 8 кг

Природозащитен статус: Застрашен вид