Стопаните, които държат техните домашни любимци да са във форма и месните им консерви да нямат голям принос за увеличаване на парниковите газове, могат да заложат на храна от насекоми.

Новият продукт се предлага от британска фирма и е с търговска марка "Йора". Така се казва едно от последните диви племена на Амазонка, които не са влезли в контакт със съвременната цивилизация.

Новата храна за кучета представлява изсушени ларви от черна муха войник. Една чаена лъжичка от яйца от това насекомо се превръща в 100 килограма ларви с високопротеиново съдържание - и то само за 14 дни.

Производството на ларви се осъществява в холандска ферма, като се използват хранителни отпадъци. То изисква само 2 процента от земята и 4 процента от водата за производството на всеки килограм протеин. С други думи ларвите отделят 96 % по-малко парникови емисии, в сравнение с производството на месо, включено в кучешката храна.

Във Великобритания се отглеждат около 9 милиона кучета и ако те преминат на храна от ларви, ефектът за околната среда ще бъде значителен. Учени са установили, че домашните любимци консумират една пета от произведената месна и рибена храна. Въглеродният отпечатък на едно куче е два пъти по-голям, в сравнение с газовите емисии на един всъдеход, изтъкват специалистите.