Кучето за лов на птици Италиански брак (Bracco Italiano) е 200-ата порода, призната от Американския киноложки клуб. Това означава, че красивите, силни и дружелюбни представители на породата ще бъдат допускани да се съревновават за титлата "най-добър в шоуто" в различни надпревари в САЩ.

Сред тях са годишният шампионат на Американския киноложки клуб и престижното изложение на Уестминстърския киноложки клуб.

Породата датира от повече от две хилядолетия в Европа, но до средата на 90-те години на миналия век не е донесено в САЩ. Понякога е наричана Италиански пойнтер.

Идеалният представител на вида трябва да бъде "адаптиран към всички видове лов, надежден, послушен и интелигентен", приятелски настроен, да не е нито срамежлив, нито агресивен, сочи стандарта за средни до големи породи на Aмериканския киноложки клуб.

Изпълнителният му секретар Джина Ди Нардо обясни, че италианският птичар е много подходящ за активни семейства, които могат да му осигурят "любовта и вниманието, от които се нуждае".

Снимка: АР/БТА

Американският киноложки клуб е най-старият регистър на чистокръвни кучета в САЩ, датиращ от 1878 г. За да бъде призната дадена порода, трябва да има минимум 300 нейни представители, разпространени в най-малко 20 щата, наред с други критерии. В последното десетилетие в него са включени над 20 породи.

Развъждането на кучета като цяло предизвиква критики от страна на защитниците на правата на животните и активистите за хуманно отношение към тях.

От организацията казват, че насърчават отговорното развъждане на кучета, което помага да се съхранят характеристиките на различни породи с разнообразно предназначение, предава БТА. Благодарение на него хората могат да избират и да се ангажират трайно с най-подходящото за тях куче.

Снимка: АР/БТА