Ако котката ви е капризна към храната, която ѝ давате, не се притеснявайте. Котките имат репутация, че са изключително придирчиви към това, което ядат. Всъщност такова поведение е придобито и не е наследствена черта, пише hillspet.ru.

Вероятно се мислите, че котката ви се нуждае от разнообразна храна, но всъщност тя с удоволствие ще яде едно и също през целия си живот, ако това, което консумира, задоволява хранителните ѝ нужди.

Никъде да не бързаме

Може да се окаже, че на котката, която е придирчива към храната, всъщност ѝ трябва време. Много котки започват да се хранят бавно и предпочитат да се хранят на малки порции за дълго време. Ако котката не изяде цялата храна в купата, това не означава, че тя не я харесва.

Котката яде малко

Котката ви може да откаже да се храни, когато има други източници на храна. Ако давате на котката си твърде много лакомства от трапезата, по-добре спрете да правите това. Известно време котката ви ще бъде недоволна от подобни промени, но в крайна сметка ще разбере, че единственото, на което може да разчита, е храната в купата си.

Уверете се, че никой друг не храни вашата котка - нито човек от вашето домакинство, нито вашите съседи. С храненето на животното трябва да бъде ангажиран само един човек.

Ако сте дали на котето възможността самостоятелно да избира храната, която най-много му харесва, оставяйки го да опита няколко, тогава с времето, когато порасне, може да откриете, че вашият домашен любимец е решил, че винаги ще бъде така. Ако отворите много различни кутии с консервирани стоки с надеждата да убедите котката си да изяде поне част от това, тогава трябва да знаете, че тя ви е обучила.

Ето един ефективен начин да приучите котката си да яде само това, което ѝ предлагате. Сложете в купата храна, с която бихте искали да нахраните котката за половин час. Ако тя не я докосне, махнете го. Повторете това, докато тя започне да се храни.

След ден-два котката може да започне да изисква допълнителни лакомства. Не се поддавайте. Котката ви не гладува, тя просто се опитва да получи това, което иска, използвайки всичките си прелести. Може да се наложи да търпите подобни оплаквания няколко седмици, но такива мерки скоро ще сложат край на нейната капризност.

Как да привикнем котката към нова храна

Ако решите да промените храната на животното, трябва да направите това постепенно. Започнете да смесвате малки количества нова храна с обичайната, като постепенно увеличавате пропорцията на първата, докато напълно не прехвърлите животното на новата храна.

Кога трябва да отидете на ветеринарен лекар

Ако котката ви внезапно стане изключително пристрастена към храната, а това не сте го наблюдавали досега, или смятате, че тя губи тегло, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар. Понякога бързината на поглъщането на храната може да бъде причинена от някакво патологично състояние, например заболяване на зъбите, храносмилателно разстройство или образуване на бучки вълна в стомашно-чревния тракт.