Котките и кучетата, досущ като хората, могат да си спомнят събития, които са им се случили преди години, пише в. "Daily Mail".

Вестникът цитира проучване на датски учени, които запитали стопани на подобен вид домашни любимци дали са забелязали питомците им да имат спомени. 80% от запитаните потвърдили, че техните животинки имали спомени от отделни случки от живота. Учените наричат тази памет епизодична. Спомените изплували обикновено, когато те са били свързани с дадена локация.

Психоложките Ейми Луис и Дорте Бернтстен от университета в Орхус провели анкета сред 375 собственици на котки и кучета, които се грижели за тях най-малко от шест месеца. 80% от респондентите дали убедителни доказателства, че домашните им любимци са дали признаци за епизодична памет. Те си спомняли най-често за неща, които са се случили преди месеци. Половината от животните имали повтарящи се спомени.

Собствениците на кучета твърдели, че техните животни били с по-добра памет, от тази на котките. Но научният екип предупреждава, че не трябва да се правят прибързани заключения. Кучетата изразяват по-силно емоциите си, докато писаните са по-нюансирани и това може лесно да ни заблуди относно тяхната памет, предава БТА. Но със сигурност котките по-добре си спомнят за звуково предизвикани преживявания.