Чувате ли често въпроса "Може ли да си имаме куче"? Е, ако отговорът е "да", то тогава е време да се замислите дали да не зарадвате детето си с домашен любимец

Всъщност предимствата на това едно дете да израсне с куче са много повече от негативите. Ако имате резерви относно отговорността за отглеждането на животното - не се тревожете. Истината е, че живеейки с такъв домашен любимец, детето постепенно се научава, че има задължения, които не трябва да пренебрегва - не само около грижите за кучето, но и за всички други дейности, с които е ангажирано вниманието му. 

Нещо повече - с кучето децата изграждат трайна връзка, привързват се към него и ако нямат брат или сестра, чувството за самотност понижава бързо нивата си. Освен това домашните любимци обичат вниманието - обичат да играят, да тичат в парка, да бъдат извеждани често на разходка. Това предполага и по-активен начин на живот за вашето дете.

Кучето има и още едно предимство особено ако е от едра порода - то създава усещането у вашето дете, че е постоянно закриляно и в безопасност, когато е със своето домашно животно.

И всъщност това, върху което трябва наистина да се замислите, е с какво пространство разполагате за отглеждане на куче и каква порода да подберете, за да може и любимецът, и детето, а и вие покрай тях да живеете в пълна хармония. 

Различните породи кучета имат и различни предназначения. Например ловджийските кучета са спътници на ловците, доберманите са отлични пазачи, а сибирските хъскита са предпочитани за кучешките впрягове. 

Съответно има и породи кучета, които могат да се впишат перфектно в семейство с деца. Ето и някои от тях.

Лабрадор

Храна за зрели кучета Aldog Maintenance - 3 кг от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Освен отлични водачи на незрящи хора, лабрадорите са и чудесни за отглеждане в семейство с деца. Те са игриви и обожават вниманието - така че колкото и да се закача детето ви с кучето, не се тревожете, то обича това. 

Лабрадорите са изключително предани на стопаните си, възпитават се лесно и са много търпеливи и спокойни животни, което им помага безпроблемно да понасят детския нрав.

А късата им козина предполага една идея по-лесна поддръжка и по-лесно почистване вкъщи.

Немска овчарка

Подложка за близане LickiMat Buddy XL от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Немските овчарки са известни като най-умните кучета. Ако мислите обаче, че те стават само за "полицейски служители", това всъщност далеч не е така. Със своята интелигентност тази порода кучета успява лесно да прецени различни ситуации и как да действа спрямо тях по най-добрия начин. 

Немските овчарки буквално могат да се грижат за вашите малчугани - те са изключително любвеобилни животни и биха защитили стопаните си дори със собствения си живот.

Обичат децата, внимателни са и се възпитават лесно. Възпитанието им още от малки обаче е изключително важно, за да знаят, че трябва да ви уважават като стопани.

Обикновено тези кучета не реагират импулсивно и умеят да си пазят територията. В тази връзка можете да бъдете сигурни, че ако оставите детето си само вкъщи с кучето, то ще имате не само охрана на дома, но и "бавачка".

Немските овчарки обаче имат нужда от много движение, затова са най-подходящи за семейства, които живеят в къща с двор. Ако пък жилището ви е апартамент, но много искате немска овчарка, то трябва да се погрижите да ѝ отделяте много време за разходки ежедневно, тъй като това е от ключово значение за нейното здраве.

Голдън ретривър

Кокал Dino (30-35 см) от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

На външен вид, а и по нрав голдъните приличат много на лабрадорите. Най-голямата им разлика е в козината - на голдън ретривъра тя е по-дълга и по-гъста. 

Тази порода кучета са изключително внимателни с децата, любвеобилни и търпеливи. Самите те се привързват много към семейството, което се грижи за тях, доставя им удоволствие да изпълняват команди и да чувстват, че са ви в помощ.

Особено внимателни са покрай малките деца и бебетата, а с по-големите могат да са по-игриви. 

Според проучвания са една от породите кучета, които лаят най-силно, но в повечето пъти напълно оправдано - могат да ви предупредят за наближаваща опасност. Рядко нападат хора или други кучета - в природата им е да са дружелюбни.

Санбернар

Origins за дъвчене (60-100 гр) от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Всички сме гледали "Бетовен". Да, санбернарът е същото това куче, което децата от филма обожаваха. Този голям пухчо изглежда мил и дружелюбен, едновременно с това е изключително интелигентен и с много добре развито обоняние.

Той е доста голяма порода и да е препоръчително да го отглеждате в къща с двор. Повярвайте, ще си спестите огромни усилия да чистите след него в апартамент.

Колкото сериозни са размерите му, толкова е и желанието му да закриля децата и да е винаги около тях. Санбернарите са изключително предани кучета, грижат се за безопасността на своите стопани и знаят как да защитават територията си.

Рядко са враждебни, но не е препоръчително чужди хора да се закачат с тях.

Коли

Пръчици от пилешко месо с коластра от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

След Бетовен идва и Ласи. Колито е представител на овчарските кучета и се отличава със завидна интелигентност.

То е спокойно и обича да прекарва цялото си време със стопаните - където и да отиват, то иска да е с тях, не зависимо дали става дума за дълги пътувания или за пазаруване в близкия магазин.

Подобно на немската овчарка, колито също е подходящо за "бавачка". Верен и любвеобилен приятел, то ще се погрижи вашите деца да бъдат защитени. 

Отново поради дългата козина и размерите е по-подходящо да бъде отглеждано в по-широко пространство, но пък то е достатъчно адаптивно, за да свикне и в апартамент.

Заради завидната си интелигентност тези кучета могат да бъдат обучавани за много дейности. Освен това имат способността да разбират много добре стопаните си, да усещат, когато има проблем, и да бъдат емоционална подкрепа.

Много са послушни, ловки и изпълнителни, могат да участват и в кучешки състезания.

Бийгъл

ASOBU Термобутилка с купичка за куче Dog Bowl - 1000 мл от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Бийгълите са една идея по-малки кучета от тези, за които ви разказахме досега. С тези клепнали уши и миловидно изражение обаче са способни да разтопят сърцето и на родителите, които не искат да отглеждат куче вкъщи.

Тази порода е страхотен приятел на децата, а късата козина предполага и по-лесно поддържане. 

Макар да са по-малки, което пък ги прави перфекти за отглеждане в апартамент, те са изключително енергични и никога няма да оставят децата ви да скучаят.

Когато ги доведете вкъщи още докато са малки, бийгълите ви заобичват и се чувстват като член на семейството ви. Затова е необходимо и вие да им показвате необходимото внимание и да се грижите постоянно да са ангажирани с някаква физическа дейност.

Имат много добро обоняние освен това.

Специфичното за тях е, че могат да развият сезонни алергии като при хората - от полени, цветен прашец и други.

Пудел

Puppy Chewing Box - кутия с лакомства за кученца от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Пуделите са още един представител на средните породи. Първоначално са предпазливи към непознати, но ако се почувстват на място, стават приятелски настроени, много жизнени и лоялни.

Ако социализацията им започне още докато са малки, се привързват много към децата и стопаните си.

Тези кучета са интелигентни и лесно се приспособяват в средата, в която се намират. Това обаче означава, че и могат да са упорити и лесно да започнат да скучаят, ако вниманието им не е ангажирано по правилния начин.

Имат много силен инстинкт към непознати, което от една страна ги прави добри пазачи, но от друга - могат да ви въздадат проблеми с лаенето. Това, разбира се, може да бъде избегнато, когато кучето се обучава по правилния начин още докато е малко.

Кавалер кинг Чарлз шпаньол

Купа за кучета LickiMat OH Bowl различни размери от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Кавалерите са едни от най-милите кучета. Изключително любвеобилни и дружелюбни, те се привързват много към стопаните си и тъгуват, когато те не са си вкъщи. 

Тази порода кучета са изключително нежни и добри с децата, но и много обидчиви - дотолкова са предани на семейството, което се грижи за тях, че всяка критика ги обижда. Ако се скарате на кавалера, не бъдете учудени, че той ви е обърнал гръб и не идва, когато го повикате - обиден ви е. Това може би идва и от аристократизма в неговата порода, както става ясно и от нейното наименование.

Въпреки всичко това, тези кучета също са много игриви и очакват от вас внимание. Те са грациозни, но и бързи и обичат да бягат на воля. Имат обаче и сериозен инстинкт за териториалност и подобно на пудела могат да създават проблеми с лаенето си.

Булдог

Чиния за бавно хранене LickiMat SloDog от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Булдогът е от малките породи кучета, напълно подходящ за отглеждане в апартамент. Естествено, той също се разбира отлично с децата. Колкото сладка е външността му, толкова и дружелюбен е той.

Обича игрите и се забавлява много с децата. За разлика от кавалерите и пуделите, кучетата от тази порода не са от най-лаещите - те са тихи и спокойни.

Много е важно булдогът да получава достатъчно внимание и да бъде обгрижван, защото иначе има склонност да развие тревожност от раздяла със стопаните си. Това предполага, че поне в 90% от времето това куче не трябва да остава само вкъщи.

Йоркширски териер

Суха храна за кучета над 12м от мини и малки породи със сьомга и ориз от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Йоркитата са представители на малките породи. Супер енергични, радват се на всички и определено ще ви спестят много покрай грижите, които обикновено се полагат за дом с домашен любимец. Козината им не остава по диваните и килимите, освен това е най-близка до човешкия косъм и не остава миризма. 

Именно по тази причина йоркитата не предизвикват алергии. 

За много малки деца не са подходящи, тъй като са страхливи и не обичат некоординираните им все още движения. Освен това заради малките им размери те могат да бъдат наранени неволно от малчуганите. Затова е по-добре децата да са една идея по-големи и да осъзнават действията си. 

Някои представители са по-кротки и обичат да си поспиват, други пък са пълни с енергия. Едно е сигурно - любвеобилни са и не обичат да остават без стопаните си.

 

Каквато и порода куче да изберете, трябва винаги да сте внимателни и да сте сигурни, че кучето е правилно обучено. Колкото и да са дружелюбни и невраждебни, те са животни и инстинктите им понякога могат да доведат до нежелани реакции.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.