Монако дава на Сенегал 46 африкански сухоземни костенурки в опит да бъде спасен застрашен вид.

Внимателно извадени от кутии от шперплат, в които са пътували, на шпороносите костенурки (Centrochelys sulcata) им трябват няколко минути, за да извадят главите от черупките си и да се запознаят със земите на своите предци.

След това колебливо поставят едната си лапа пред другата върху парещия пясък в Селото на костенурките в Нофлайе, на 35 км от сенегалската столица.

Това е голям шок за тях, тъй като допреди дни все още обитават Острова на костенурките - пространство, разположено на панорамната тераса на Океанографския музей на Монако. Родени са там, а най-възрастната от тях е едва на осем години.

За да запазят ранга си на третата по големина сухоземна костенурка след тези от Галапагос и Сейшелите, изпратените в Нофлайе индивиди ще трябва да започнат да възстановяват инстинктите си за живот в дивата природа - да си търсят сами храна, да си направят дупки.

Снимка: iStock by Getty Images

Родителите им обаче остават в Монако. Шест екземпляра от вида Centrochelys sulcata са дадени през 2011 г. на принц Албер Втори от тогавашния президент Амаду Тумани Туре по време на посещение в Мали, сахелският съсед на Сенегал.

Типичните за Сахел шпороноси костенурки са застрашен вид. В дивата природа в Сенегал са останали "най-много" 150 екземпляра, казва Тома Дине от Африканския институт за изследване и защита на костенурките. Те обикновено са жертва на хищници, хиени или чакали, но видът изчезва също заради унищожаването на местообитанието им. Твърде често тези костенурки се превръщат и в домашни любимци.

"Ако не се направи нещо спешно и конструктивно, през следващите тридесет години видът ще изчезне от дивата природа в Сенегал. Ще съществува само в домове, в частни ферми", притеснен е Дине, който е и в управата на Селището на костенурките, където 46-те новодошли ще прекарат първите си месеци.

Снимка: iStock by Getty Images

След пристигането си от Монако, те са поставени под карантина. В Нофлайе ще започнат постепенно да привикват към живота в дивата природа.

Предвижда се по-късно да бъдат прехвърлени в резерват на северозапад, възможно най-близо до Сахел, пише БТА. Там първо ще бъдат поставени в специално защитено заграждение, което постепенно ще бъде премахнато.