Зоологическата градина на Берлин празнува 67-ия рожден ден на горилата Фату, която според зоопарка е и най-старата горила в света, съобщават АП и ДПА, цитирани от БТА.

Фату е родена през 1957 г. и идва в зоологическата градина в тогавашния Западен Берлин през 1959 г. Преди официалния ѝ рожден ден в събота гледачите в петък я почерпиха с плодове и зеленчуци.

Ветеринарният лекар Андре Шуле каза, че в никоя друга зоологическа градина няма горила, по-възрастна от Фату. "Трябва да предположим, че и в дивата природа, където животните не живеят толкова дълго, няма по-възрастно от нея животно", убеден е лекарят.

Според доктор Шуле горилите обикновено живеят до 35 години в дивата природа и до 50 години под човешка грижа.

Точната дата на раждане на Фату обаче не е известна.

"След като преди много години един пиян моряк използва малката горила като средство за разплащане в кръчма в Марсилия, Франция, тя най-накрая попада в Берлинската зоологическа градина по обиколен път", разкриват от зоопарка.

Когато пристига в Берлин през 1959 г., ветеринари оценяват възрастта ѝ на две години. От много години насам зоологическата градина празнува рождения ѝ ден на 13 април.

Фату живее в собствено заграждение и в напреднала възраст предпочита да се държи на разстояние от другите горили в зоопарка.

Горилата стана най-възрастният обитател на зоологическата градина съвсем наскоро, след смъртта на фламингото Инго в началото на тази година. Смята се, че птицата е била на поне 75 години и е живяла в зоопарка от 1955 г.