Грижата за домашен любимец често изисква взимане на решения, за които ни трябва повече информация и препоръка от специалист. Един от най-честите въпроси, с които стопаните на котки се сблъскват, е необходима ли е кастрацията? За да помогне за взимане на правилното решение, тази пролет PURINA PRO PLAN стартира информационна кампания, която цели да помогне на собствениците да осигурят по-добро здраве и по-дълъг живот за своите любимци. Може ли кастрацията да удължи живота на мъркащия ни любимец - ще попитаме д-р Мирослав Генов от Многопрофилна Ветеринарна Клиника България - ветеринарен лекар с над 10 годишен опит, с професионална насоченост в Акушерство и Хирургия.

Д-р Генов, кога и колко често се разгонват котките и как помага кастрацията?

Кастрацията е един от начините да се контролира половия цикъл при котките. Защо това е важно? Защото котките са сезонно полициклични животни - разгонват се няколко пъти в рамките на един сезон. За нашето георгафско разположение този период е февруари-март, свързан с увеличаване на светлата част на деня и понижаване отделянето на мелатонин от епифизната жлеза. Гледаните в домашни условия котки от друга страна могат да се разгонват и целогодишно заради изкуствената светлина. Втората особеност във физиологично отношение е, че котките са с посткойтална овулация - овулация има само след полов акт. Ако няма такъв, разгонването стихва за 7-10 дни, после отново набира скорост и така докато не срещне мъжка котка или не излезе от сезона.

Каква е вашата позиция по отношение на необходимостта от кастрация на котките?

Поради честотата на разгонването, аз препоръчвам да се контролира половия цикъл - или перманентно с кастрация, или медикаментозно. Ако няма да се използват за размножаване, е по-добре котките да се кастрират. Правилното време при женските котки е преди първо разгонване (което е около шестия месец, а при мъжките - около година).

Снимка: Личен архив

Какви са ползите за котката от медицинска гледна точка?

От медицинска гледна точка кастрацията на женската котка превентира туморите на млечните жлези, кисти на яйчниците, пиометра (гнойно възпаление на яйчниците) и пр. При мъжките котки се наблюдава най-вече намаляване на поведенческите проблеми.

Коя е по-честата причина за кастрация при котките - превенция на нежелано поколение или грижа за здравето на животното?

За съжаление няма такава статистика и е трудно да се отговори. В последните години наблюдавам по-засилен интерес при собствениците на котките - по-често се вслушват в съветите на лекаря и правят процедурата по-скоро с превантивна цел.

Кои са най-тежките заболявания, които могат да се избегнат с кастрацията?

Със сигурност тумори на млечните жлези, които най-често са злокачествени - оперирал съм много котки и съм виждал последствията от тях. Другото заболяване е пиометра (абсцес в коремната кухина), което застрашава живота на котката.

Снимка: Личен архив

Мъжките или женските котки е по-важно да се кастрират?

Определено женските - при тях има цикличност при разгонването и много повече възможни медицински усложнения. При мъжките котки има отношение, но към поведението.

Настъпват ли промени при котето след кастрацията и необходимо ли е да се грижим за него по специфичен начин?

Промените са предимно позитивни - кастрираните животни са по-спокойни и заради превенцията на изброените дотук заболявания, те определено живеят по дълго.

Как се променя режима на хранене при кастрираните котки?

Добре е да се хранят с храна за кастрирани котки като продуктите на PURINA PRO PLAN, които са разработени вследствие на дългогодишни научни проучвания. Благодарение на формулата OPTIRENTAL с антиоксиданти, аргинин и омега 3 мастни киселини, тя помага за поддържането здрави бъбреци, съобразена е с дневните нужди от калории и по този начин спомага да се избегне затлъстяване.

Снимка: Purina България

Какво включва балансираната диета при кастрирани котки? Мокра и/или суха храна е препоръчително да се дава?

Определено препоръчвам да се разнообразява храненето, като се редуват мокра и суха храна. PURINA® PRO PLAN® предлага широка гама продукти с различен основен протеин, за да може да се разнообразява менюто на котката и винаги то да е в отличен баланс.

Какви са най-честите нагласи спрямо кастрацията, които преобладават сред Вашите пациенти?

Много от собствениците са споделяли за страх от анестезията (как ще се почувства животното, дали ще се събуди след упойка) и от това какви грижи да полагат за котките след това.

Снимка: Личен архив

Кои са най-честите митове, които сте срещали по отношение на кастрацията при котките и можете ли да дадете вашата гледна точка за тях?

Определено съм срещал много, но като че ли най-разпространените са, че котката трябва да роди поне веднъж или да се е разгонила един два пъти. Често се налага да обяснявам на хората, че това са само митове и не отговаря на истината.

Много хора казват, че кастрацията е проява на жестокост, а също - че нарушава природата на котето. Какво бихте дали като контрааргумент?

Да, чувал съм това мнение. Бих върнал обаче към информацията, че в домашни условия котката се разгонва целогодишно. Ако я оставим да се разгонва постоянно, или пък контролираме този процес цял живот с медикаменти, то това е по-скоро нехуманно и може да доведе до медицински проблем!

Можем ли да кажем, че е възможно кастрацията да увеличи дължината на живота при котките?

Да, със сигурност има различни проучвания, които потвърждават, че кастрацията удължава живота. Кастрираните женски котки не боледуват от пиометра, която може да доведе до бъбречен или чернодробен проблем - във времето това със сигурност би скъсило живота на котката. Туморите на млечната жлеза в 95% са злокачествени аденокарциноми и не подлежат на химиотерапия и хирургично отстраняване. Вероятността да има метастази обаче остава. Има и много други предпоставки.

А вие самият имате ли домашен любимец? Кастриран ли е?

Да, женско куче и е кастрирано.

Материалът съдържа продуктово позициониране.